Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Mange uklarheter rundt de siste visumalternativene



Utlendinger med kostbare visum sier at de nye retningslinjene om 60 dagers visumfritak og 180 dagers visum «Destinasjonen Thailand» har gjort Elite-visumet og de årlige forlengelsene av oppholdet for pensjonering og ekteskap verdiløse.

Geoffrey Fisher, en brite som nylig betalte 900.000 baht (ca. 270.000 kroner) for det femårige Elite-visumet, sier at han har kastet bort pengene sine, ettersom mer eller mindre hvem som helst nå kan oppholde seg i Thailand nesten på ubestemt tid for en bagatellmessig sum.

De desillusjonerte hevder at de 60 dagene med visumfritak åpenbart kan forlenges med ytterligere 30 dager hos de lokale immigrasjonsmyndighetene, etterfulgt av en grensepassering for å starte hele prosessen på nytt.

Noen immigrasjonsbetjenter på Bangkoks Suvarnabhumi-flyplass skal ha sagt til nyankomne at de nå kan gjøre så mange «visaruns» de vil.

Det femårige visumet for flere innreiser til Thailand (DTV) gir 180 dager ved innreise for 10.000 baht (ca 3000 kroner), pluss muligheten til å forlenge med ytterligere 180 dager. Prosessen kan deretter gjentas ved å forlate landet en kort stund.

Amerikanske Dan Silverman, som har en årlig forlengelse basert på pensjonering, sier: – Det er bare latterlig. Jeg må ha 800.000 baht i en thailandsk bank, tegne sykeforsikring, forholde meg til stadig nye regler og regelmessig rapportere adressen min i Thailand gjennom hele året, ellers får jeg bøter. – Og for hva, når man kan komme og gå som man vil med de nye visumene? Synspunkter som dette kommer for tiden til uttrykk på sosiale medier mens expats fordøyer den siste visummeldingen.

Kritikerne kan selvfølgelig overreagere. Den offisielle informasjonen som er publisert så langt, spesifiserer ikke hvor mange ganger visumfritaket kan brukes. DTV krever en kontantgaranti eller annet bevis på 500.000 baht (ca 150.000 kroner) . Det er hovedsakelig rettet mot digitale nomader og frilansere som jobber for utenlandske selskaper (ikke thailandske), og det forventes at søkere viser frem arbeidskontrakter eller porteføljer av utført arbeid til ambassader.

Utenriksdepartementet godtar imidlertid også DTV-søknader fra deltakere i thailandske "soft power"-aktiviteter som thailandske matlagingskurs, Muay Thai-trening, medisinsk behandling, musikkfestivaler eller seminarer.

Selv om søkerne må legge frem relevant dokumentasjon når de søker, er det mange som er bekymret for uklarhetene. En utlending med ett års forlengelse av ekteskapet sier: «Kan man få 180 dager pluss en forlengelse på 180 dager hvis man har en timeavtale fra et sykehus for å trekke tenner? Trenger en utlending som skal lære seg thailandsk mat fem år for å lære å lage mat?»

Immigrasjonskonsulenter sier at det grunnleggende problemet er at utenriksdepartementet kontrollerer visum fra ambassadene, mens immigrasjonsbyrået under innenriksdepartementet er ansvarlig for forlengelser og hva som skjer etter ankomst.

Advokat Jessataporn Bunnag sier: – DTV legger et stort ansvar på ambassadene for å sjekke ut førstegangssøkere, og på immigrasjonsbyrået for å overvåke forlengelser og gjentakelser.

Han forventet en avklaring når virkningen av endringene var blitt analysert.

Bangkok Post antyder at spørsmål kan sendes på e-post til deeperdiveThailand@gmail.com

Neste uke vil avisen intervjue Narunchai Niddad, visedirektør for konsulære saker i utenriksdepartementet.

Man kan jo lure på hvor mange av de som får de nye visumene, som vil forstå at når de oppholder seg i Thailand i seks måneder eller mer i løpet av et kalenderår, blir de skattemessig bosatt i Thailand og underlagt det thailandske skattedepartementets retningslinjer for inntektsskatt.

Hva nå enn det er.

Kilde: Pattaya Mail

PS/ Norge og Thailand har skatteavtale. Den finner du her
https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/arbeid-trygd-og-pensjon/pensjon-og-uforetrygd/bosatt-i-utlandet/land/thailand/

RSS