Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

To aktivister fengslet for majestetsfornærmelse i Chaiyaphum



De politiske aktivistene Jatupat Boonpattararaksa og Attapon Buapat er dømt til fengsel for majestetsfornærmelse begått under en demonstrasjon i Phu Khieo-distriktet i Chaiyaphum-provinsen.

Provinsdomstolen i Phu Khieo fant fredag de to skyldige i brudd på straffelovens paragraf 112. Jatupat ble dømt til tre års fengsel og Attapol til to års fengsel, ifølge Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).

Andre anklager mot dem ble frafalt.

Jatupat, kjent som «Pai Dao Din», fikk en lengre dom ettersom saken var hans andre lovbrudd, mens det var det første for Attapol, kjent som «Khru Yai» blant aktivister.

Advokatene ba om at klientene deres ble løslatt mot kausjon. Sent fredag ettermiddag ventet de fortsatt på en avgjørelse fra lagmannsretten i region 3 i Nakhon Ratchasima, opplyser TLHR i en oppdatering. De to vil bli sendt til Phu Khieo-fengselet dersom kausjon nektes.

Jatupat og Attapol ble anklaget for flere forhold, inkludert hets mot folkegruppe, for sin rolle i en demonstrasjon utenfor Phu Khieo skole og politistasjonen i Phu Khieo 1. februar 2011. På politistasjonen ledet de demonstranter som krevde at politiet skulle komme ut og be elevene på skolen om unnskyldning for at de hadde truet dem hjemme.

Påtalemyndigheten sa at de to også krevde en reform av monarkiet under demonstrasjonen, som ble avholdt uten å søke om tillatelse. Arrangementet ble også ansett som utrygt fordi noen av demonstrantene ikke bar masker på et tidspunkt da Covid-19-viruset fortsatt spredte seg.

Panupong «Mike» Jadnok var også tiltalt i saken, men rettssaken mot ham ble utsatt ettersom han har flyktet til New Zealand, der han forventes å søke om amnesti.

Domstolen har utstedt en arrestordre på ham.

Ifølge data fra TLHR er det per 31. august i år tiltalt 1 956 personer for politisk deltakelse og meningsytring siden starten på Fri ungdom-protestene i juli 2020. Minst 273 er tiltalt for majestetsfornærmelse etter paragraf 112, og 152 er tiltalt for oppvigleri etter paragraf 116.

Øverst: De politiske aktivistene Jatupat Boonpattararaksa (t.h.) og Attapon Buapat gjør en hjertegest foran Phu Khieo provinsdomstol i Chaiyaphum før de møtte opp til domsavsigelse fredag. (Foto: @TLHR2014 X-konto)

Kilde: Bangkok Post

Thailands § 112 kort forklart

Kritikk av monarkiet kan straffes med mellom tre og 15 års fengsel. Det er en av de strengeste lovene i sitt slag i verden

I henhold til artikkel 112 i Thailands straffelov kan kritikk av monarkiet straffes med mellom tre og 15 års fengsel. Det er en av de strengeste lovene i sitt slag - kjent som majestetsfornærmelse - i hele verden.

I Thailand har folk blitt straffeforfulgt for politiske taler, for å ha båret klær som anses som en etterligning av de kongelige, eller for å ha vært involvert i salg av satiriske karikaturtegninger. Hvis en person rammes av flere saker, kan vedkommende risikere flere tiår i fengsel: I januar 2024 ble en mann dømt til 50 års fengsel for sine kommentarer om kongefamilien.

De siste årene har kritikken mot loven blitt mer fremtredende. Dette skyldes i stor grad masseprotestene som brøt ut i 2020, der unge mennesker krevde demokratiske reformer og brøt et dypt inngrodd tabu ved å kreve endringer i monarkiets rolle i det offentlige liv. Blant kravene var et krav om at majestetsfornærmelsesloven skulle skrotes.

Siden den gang har omkring 300 personer blitt siktet i henhold til loven.

Move Forward Party (MFP) forsøkte å endre paragraf 112 i den thailandske straffeloven, som er kjent som lèse-majesté-loven. Denne loven pålegger strenge straffer for å ærekrenke, fornærme eller true monarkiet.

Partiet har vært det eneste politiske partiet som har lovet at de vil arbeide for å endre loven, og i 2023 vant det flest mandater og stemmer i valget.

MFPs forslag til endringer tok sikte på å redusere disse straffene betraktelig. Mer spesifikt ønsket de å senke den maksimale fengselsstraffen for å ærekrenke kongen fra 15 år til ett år, og redusere straffen for lovbrudd som involverer andre medlemmer av kongefamilien. I tillegg foreslo partiet at personer som handlet i god tro, skulle unntas fra straff.

Disse endringsforslagene førte til et stort politisk og juridisk tilbakeslag, og den thailandske grunnlovsdomstolen slo fast at MFPs handlinger truet landets konstitusjonelle monarki.

Partiet ble imidlertid hindret i å ta makten av militærutnevnte senatorer, som anses som en del av det konservative rojalistiske etablissementet. De begrunnet nektelsen med partiets politikk om majestetsfornærmelse. Noen beskyldte partiet for å forsøke å styrte de kongelige, som er en av grunnpilarene i det thailandske samfunnet.

Valgkommisjonen besluttet i januar 2024 derfor å oppløse partiet, med den begrunnelse at deres forsøk på å endre paragraf 112 utgjorde et forsøk på å undergrave monarkiet, som er beskyttet av den thailandske grunnloven. I august beordret domstolen at partiet skulle oppløses.

RSS