Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Langt fram mot et Schengen-lignende Sørøst-Asia



Felles visum gjør mye større fremskritt i Midtøsten og Afrika enn i Sørøst-Asia.

Den thailandske statsministerens kampanje for å innføre et Schengen-lignende visumprogram for reiser på tvers av regionen har kjørt seg fast i byråkratiet.

Thailand, Kambodsja, Malaysia, Myanmar, Vietnam og Laos har alle forskjellige reisereguleringer som det er vanskelig å finne ut av.

Thailand tillater for eksempel nå visumfritak uten kostnad for turister fra 93 land, med varighet fra 30 til 60 dager, omtrent halvparten så mange som Vietnam.

Kambodsja krever 30 amerikanske dollar for nesten alle besøkende ved ankomst eller via e-visumsøknad, mens det urolige Myanmar insisterer på et forhåndskjøpt visum som det kan ta opptil to uker å få utstedt.

Nguyen Van Tai, administrerende direktør i VietSense Travel, sa at ASEAN-blokken ikke burde forhaste seg med å få på plass et felles visum, ettersom de politiske og sikkerhetsmessige problemene ennå ikke er løst.

I forrige uke meldte de kambodsjanske immigrasjonsmyndighetene at de ikke hadde noen planer om å fjerne visumavgiften på 30 dollar.

Marisa Sukosol Nunbakdi, tidligere president i Thai Hotels Association, sa at et eventuelt felles visum må være på 90 dager, ikke 30 eller 60, for å nå sitt internasjonale potensial.

En annen komplikasjon som stadig oppstår, er bilaterale avtaler (mellom to land).

For eksempel har den russiske private långiveren Tinkoff nå begynt å overføre thailandske baht gjennom meldingssystemet Swift, noe som til en viss grad kan forklare hvorfor russerne elsker Thailand.

Den russiske banken sender faktisk penger til rundt 30 land, inkludert Kina og Tyrkia. Men noen av Thailands regionale partnere vil neppe gå med på å knytte seg til Tinkoff uten lange diskusjoner.

Men det går bedre med Schengen-lignende avtaler andre steder. Gulf Cooperation Council, som består av De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Oman, Qatar, Bahrain og Kuwait, krever i dag separate e-visum.

Men et Grand Tours-visum forventes å være tilgjengelig innen utgangen av 2024, og det forventes at reiseselskaper vil lansere pakker som dekker flere land i Midtøsten når det er implementert. Et lignende initiativ med felles visum for fem land i det sørlige Afrika, som sprer seg over enorme naturreservater, forventes å gjøre turistattraksjoner som eksotiske dyreliv og spektakulære fossefall mer populære.

Visumfrie reiser i Schengen-stil betyr i praksis at man kan reise sømløst gjennom de landene som har undertegnet avtalen, uten å bli utsatt for unødig passkontroll.

Konseptet skaper et mye mer innbydende miljø for turister ved å forenkle prosessen med flere innreiser med fly, til sjøs og på land.

Gitt ASEANs nølende holdning til å bli enige om større politiske endringer og organisasjonens tradisjon for ikke å blande seg inn i medlemslandenes indre anliggender, har en felles visumplan for Thailand og nabolandene vært en verdig drøm som har vært diskutert siden 2010.

Og enn sålenge må EU- og EØS-borgere søke om visum for opphold i Thailand over 30 dager. Beslutningen om øke det visumfrie oppholdt til 60 dager er tatt, men det ennå ikke iverksatt.

Kilde: Pattaya Mail










RSS