Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Kritiserer subsidie-planen for kunstgjødsel



Det har blitt reist flere spørsmål om åpenheten rundt et planlagt subsidie-program til 30 milliarder baht, som skal bidra til å redusere risbøndenes driftskostnader ved å medfinansiere utgiftene til kunstgjødsel.

Programmet ble godkjent av regjeringen 25. juni og er ment å komme så mange som 4,68 millioner risbønder over hele landet til gode. Det skal etter planen løpe fra 15. juli til 3. mai neste år.

I henhold til sambetalingsordningen er hver husstand som dyrker ris lovet et tilskudd på 500 baht per rai risåker, opp til et maksimum på 10.000 baht.

Ifølge bønder i den nordøstlige provinsen Khon Kaen ser ordningen attraktiv ut i teorien, men er lite nyttig i praksis fordi de må betale for gjødsel på forhånd fra godkjente leverandører før de får utbetalt det lovede tilskuddet.

– Bønder som ikke har midler til å handle, vil ikke få økonomisk støtte, og i denne økonomiske situasjonen er 500 baht mye penger, sier Wirat Phosiruang, leder for Sawathi Community Rice Promotion Centre i Ban Nohn Rang.

– Det virker som om regjeringen bruker bøndene som politiske verktøy, sier han.

Det ble også stilt spørsmål ved prosjektets åpenhet, særlig når det gjelder kostnadene for gjødsel.

Regjeringens anslag for gjødselkostnader per rai er 1000 baht. Men den reelle kostnaden kan være lavere enn det, sa Wirat, og spurte hvor resten av det lovede tilskuddet per rai skulle gå.

– Det ville være mer praktisk om myndighetene betalte subsidiebeløpet direkte til bøndene og lot dem bestemme hva pengene skulle brukes til, noe som ville stimulere priskonkurransen i markedet, la han til.

Uten klarhet førte ordningen til flere ubesvarte spørsmål, sier han.

Statsminister Srettha Thavisin innrømmet under sitt besøk i Si Sa Ket i helgen at programmet må revideres.

Ifølge regjeringens talsmann Chai Watcharonke vil subsidieprogrammet føre til at regjeringen sparer rundt 24,3 milliarder baht til subsidiering av risdyrking sammenlignet med budsjettet som ble brukt i et lignende prosjekt av den forrige regjeringen.

Wirat sa imidlertid at han foretrakk hvordan den forrige regjeringens subsidieringsordning for risdyrking fungerte, fordi den var enkel og virkelig kom fattige bønder til gode.

Kilde: Bangkok Post

RSS