Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Enden på visa for Surachate



Ethvert håp Surachate «Big Joke» Hakparn måtte ha hatt om å bli nasjonal politisjef, har forduftet. I dag kom den offisielle kunngjøringen i Royal Gazette om at han er avskjediget fra landets politistyrke.

Den høyt profilerte offiseren kjent som «Big Joke» ble fjernet fra stillingen sin på grunn av en pågående etterforskning av et alvorlig brudd på disiplinen, heter det i kunngjøringen. Avskjedigelsen hadde tilbakevirkende kraft fra 18. april.

Kunngjøringen i Royal Gazette, som var kontrasignert av visestatsminister Phumtham Wechayachai, opplyste også at det var utstedt en kongelig ordre om å avskjedige politigeneral Surachate i henhold til paragraf 140 og 179 i den thailandske politiloven BE 2565, og politikommisjonens forskrifter.

Avskjedigelsen diskvalifiserer Surachate fra å bli vurdert som kandidat til stillingen som nasjonal politisjef. Den nåværende politisjefen, Torsak Sukvimol, går av med pensjon 30. september.

Avskjedigelsen skyldes påstander om at Surachate skal ha vært involvert i et ‘online-gamblingnettverk’, og etterforskningen av dette fortsetter. Politikommisjonen stemte 12:0 i juni for å stadfeste ordren.

Han klaget senere avgjørelsen inn for polititjenestemennenes meritteringskommisjon. Den 5. august kom imidlertid kommisjonen til enighet om at ordren var hensiktsmessig og legitim.

Surachate har ett juridisk kort til å spille ut. Han har klaget ordren inn for Høyesterett, ifølge politigeneral Ek Aungsananon, som er medlem av politikommisjonen.

– Hvis domstolen gir ham medhold, vil avskjedigelsesordren bli opphevet, slik at han kan gjeninnsettes som visepolitisjef, sier politigeneral Ek.

Det er ikke kjent når eller om Høyesterett vil behandle saken.

Surachate har ved flere anledninger hevdet at han ble forfulgt fordi han var favoritten til å etterfølge Torsak. Påstandene om kriminell aktivitet er en del av kampanjen mot ham, har han sagt.

En langvarig konflikt mellom fraksjoner som er lojale mot Surachate og Torsak, tilspisset seg i fjor etter at sistnevnte ble valgt som sjef til tross for at han hadde kortere ansiennitet enn noen annen kandidat. Torsak er bror til Satitpong Sukvimol, Lord Chamberlain og leder for Crown Property Bureau.

Feiden ble en så stor distraksjon for politiet at daværende statsminister Srettha Thavisin i mars forflyttet begge politigeneralene til inaktive stillinger i påvente av resultatet av en etterforskning.

Granskningsrapporten konkluderte med at det hadde vært fraksjonskonflikter i politiet i lang tid, men sa at etterforskningen av påståtte forseelser var opp til andre organer å avgjøre.

Rapporten anbefalte at Torsak skulle gjeninnsettes i stillingen, og sa også at Surachate hadde blitt «urettmessig avskjediget fra tjenesten i påvente av etterforskningen».

Politikommisjonen gikk likevel videre og godkjente avskjedigelsesordren.

Surachate var lenge ansett som en stigende stjerne i politiet. Han var ofte i avis overskriftene, og han sto i sentrum i høyprofilerte saker som involverte alt fra immigrasjonsforbrytere til ulovlige motorsykkelkjørere, samt datakriminalitetssaker som involverte en annen enhet han ledet.

Surachate ble født i Songkhla i 1970 som sønn av en politimann. Etter at han begynte i politiet, steg han raskt i gradene og ble sjef for en lokal stasjon, før han senere flyttet til Bangkok for å lede 191-styrken. Derfra flyttet han til turistpolitiet, før han i 2018 fikk toppjobben i immigrasjonsbyrået og senere ble nestkommanderende.

I 2020 avfyrte en bevæpnet mann åtte skudd mot Surachates parkerte Lexus mens han var på et «forretningsmøte» i Bang Rak-distriktet i Bangkok. Saken har aldri blitt oppklart.

Ifølge en politikilde er tre politigeneraler kandidater til å bli den neste nasjonal politisjef: Kitrat Phanphet og Thana Chuwong, som for tiden er visepolitimestere, og Kraiboon Suadsong, som er generalinspektør.

Øverst: Pol Gen Surachate «Big Joke» Hakparn snakker med media foran Bangkok South Criminal Court, der han 24. juni reiste injuriesøksmål mot en høytstående polititjenestemann. (Foto: Wassayos Ngamkham)


Kilde: Bangkok Post

RSS