Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 186

Mekong en av de verste elver med plastsøppel90 prosent av all plasten som når verdens hav blir skylt ut gjennom bare 10 elver: Yangtze, Indus, Yellow River, Hai River, Nilen, Ganges, Pearl River, Amur River, Niger og Mekong (i den rekkefølgen).

Det meste av plasten i havene blir ikke dumpet direkte der, men i elver som renner ut i havet. Av 8,3 milliarder tonn plast i verden blir mye kastet og havner til slutt i havene. Forskere leter etter måter å samle søppel i havet ved å bruke en rekke teknologier, men det er generelt enigheten om at å bruke mindre plast, eller i det minste samle opp søppelet ved kilden, ville være mye bedre enn å filtrere det ut etterpå.

Disse ti, i denne sammenheng, verste elvene har noen viktige ting til felles. Alle av dem løper gjennom områder der det bor mange mennesker - i noen tilfeller hundrevis av millioner mennesker. Men det som er viktigere er at disse områdene ikke har tilstrekkelig infrastruktur for avfallsinnsamling eller gjenvinning. Det er også liten offentlig bevissthet om at søppel i plast i det hele tatt er et problem, så mye søppel, kastes i elven og forsvinner praktisk talt nedstrøms.

Thailand er involvert i dette, med den mektige elva Mekong som grenseelv til Laos. Mekong River kommer på tiende plass blant de verste. Mange demninger har store økologiske og sosiale innvirkninger på Mekong. Rundt 20 millioner mennesker bor i Mekong-deltaet, og mange er avhengige av fiske og jordbruk for å overleve. Den 435 mil lange elva renner gjennom seks land, fra tibetplatået gjennom Kina, Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam.

(we) Les mer på Deutsche Welle


RSS Feed