Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

‘Ingen effekt’ av å øke kvoten for utenlandsk eierskap



– En økning av kvoten for utenlandsk eierskap til 75 prosent for leiligheter vil neppe ha noen betydelig innvirkning på det thailandske eiendomsmarkedet eller økonomien, ettersom svært få leilighetsprosjekter har nådd kvoten, sier en analytiker.

Praphinleeya Phuengkhuankhan, leder for boligsalg - ad hoc hos eiendomskonsulenten CBRE Thailand, sier at bare ett eller to leilighetsprosjekter i Bangkok har nærmet seg kvoten for utenlandsk eierskap på 49 %.

– Ett av disse prosjektene er eksepsjonelt, ettersom kvoten for utenlandsk eierskap på 48-49 % skyldes at en ambassade har kjøpt et stort antall leiligheter som de ansatte skal bo i, sier hun. – Andre steder i Bangkok har vi ikke sett noen leilighetsprosjekter med en eierandel på over 40 %.

– Leilighetsprosjekter med høy utenlandsk eierandel er vanligvis utviklet av utenlandske utbyggere med en etablert kundebase i utlandet, og leilighetene markedsføres vanligvis til disse kundene, sier Praphinleeya.

Det er begrenset med leilighetsprosjekter utviklet av utenlandske utbyggere. CBRE håndterer både nye og videresalg av leiligheter, og har ikke registrert noen prosjekter med høy utenlandsk eierandel.

– En økning av den utenlandske eierandelen for leiligheter til 75 % vil kanskje ikke ha noen betydning for markedet eller økonomien, ettersom etterspørselen fra utenlandske kjøpere ikke er så stor for hvert enkelt prosjekt, sier hun.

– Selv på turistdestinasjoner som Pattaya eller Phuket foretrekker de villaer fremfor leiligheter.

På landsbasis utgjorde antallet overdragelser av leiligheter fra utlendinger 13,6 % i fjor, opp fra 10,8 % i 2022, 9,1 % i 2021 og 6,8 % i 2020, ifølge CBRE. Andelen var 9,9 % i 2019 og 10,1 % i 2018.

Når det gjelder beliggenhet, hadde utenlandske kjøpere en tendens til å kjøpe leiligheter utenfor Stor-Bangkok, og andelen av deres overføringer i andre provinser steg til 57 % i 2023 fra 46 % i 2022, 42 % i 2021 og 36 % i 2020, som falt fra 53 % i 2019.

CBRE spår at andelen av leilighetsoverdragelser fra utlendinger på landsbasis vil synke til 11,7 % i år, mens andelen av utenlandske leilighetsoverdragelser utenfor Stor-Bangkok vil stige til 60 % innen utgangen av året.

Øverst: Potensielle kjøpere sjekker ut tilbud på en hus- og leilighetsmesse på Queen Sirikit National Convention Center i mars. (Foto: Varuth Hirunyatheb)

Kilde: Bangkok Post
RSS