Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Kinesisk etterspørsel etter thailandske durian øker kraftig



En ny rapport fra HSBC Bank spår at den globale etterspørselen etter durian vil øke med opptil 400 %, drevet av en betydelig økning av Kinas forbruk av den stinkende durianfrukten.


– Selv om noen kanskje ser på durian som en frukt med sterk smak, og andre klager over den særegne lukten, forventer vi at etterspørselen etter durian vil øke med opptil 400 % årlig, først og fremst på grunn av durians økende popularitet i Kina, sier Aris Dacanay, økonom for Asean-regionen i HSBC Bank.

Kina er blitt verdens ledende importør av durian, og har de siste to årene stått for hele 91 % av det globale durianmarkedet, til en samlet verdi av 6 milliarder dollar. Durian har blitt svært populær i Kina, der forbrukerne ikke bare ser på den som en frukt, men også som et symbol på sjenerøsitet når den gis som gave til venner og slektninger i forbindelse med forlovelser.

Etterspørselen etter durian begynte å øke i Kina tidlig i 2017. Den omtales ofte som ‘fruktens konge’ og selges for mer enn 10 dollar per kilo i Kina, sammenlignet med en gjennomsnittspris i sørøstasiatiske land på rundt 6 dollar per kilo. De store eksportørene i Asean-gruppen, som sto for 90 % av den globale durianeksporten i 2022, nyter godt av denne trenden, ifølge HSBCs økonom.

Thailand ligger på topp når det gjelder durianeksport i Asean-regionen, og andre medlemmer av gruppen er ivrige etter å konkurrere.

Dette bør være mulig takket være Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), en regional frihandelsavtale som omfatter Asean, Kina, Sør-Korea, Japan, Australia og New Zealand, og som gir signatarlandene fri tilgang til det kinesiske markedet på like vilkår, påpeker Aris.

Kilde: The Nation
RSS