Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Salgsboom for ‘gylne bananer’



Bøndene som dyrker «gylne bananer» sier at virksomheten blomstrer, etterspørselen øker og prisen de får er høy.

– Prisen på denne populære banansorten, kjent som kluay hom thong, har doblet seg fra rundt 15 baht per kilo til 30 baht, sier Somchai Nunual i Bang Kaew-distriktet i Phatthalung-provinsen,

Prisøkningen skyldes den økende populariteten til frukten, samtidig som mangelen på regn siden andre halvdel av fjoråret har redusert tilgangen på bananer til markedet.

– Inntektene i gruppen vår har økt med 100 prosent, sier han.

Bang Kaew-distriktet har vært sentrum for «gylne bananer» i provinsen siden bøndene oppdaget at jordsmonnet i distriktet egner seg bedre til å dyrke bananer enn gummi, ris eller oljepalmer.

Somchai spår at boomen vil fortsette fordi andre bønder er trege med å gå over til banandyrking.

Hans syn er i tråd med en prognose som ble offentliggjort i april av departementet for innenrikshandel.

Landbruksdepartementet spådde at avlingen av ‘hom thong’ i år bare ville bli på 32.000 tonn, en kraftig nedgang fra 120.000 tonn i fjor. Bøndenes inntekter har steget fra et gjennomsnitt på 243 baht per 100 bananer i 2021 til 278 baht i fjor, ifølge departementet. De spådde at bøndene ville få 292 baht per 100 stykk i år.

«Den gylne bananen» er en av de viktigste fruktene som eksporteres til andre land, hvorav 80 % går til Japan og resten i stor grad til Kina og Kambodsja.

Japan tillater en kvote på 8000 tonn av frukten hvert år fra Thailand, men det faktiske tallet er bare halvparten av dette fordi bøndene ikke kan produsere nok av frukten til å oppfylle japanske standarder, ifølge departementet.

«Gylne bananer» er også en viktig avling i Ban Lat-distriktet i Phetchaburi-provinsen.

En bonde der sier at produsentene er glade for å kunne selge på hjemmemarkedet i stedet for til utlandet. Prisen var konkurransedyktig, og etterspørselen er fortsatt høy.

Øverst: «Gylne bananer», eller kluay hom thong, høstet på en plantasje i Bang Kaew-distriktet i Phatthalung-provinsen og klare til å selges på markedet. (Foto: Golden Bananas Phatthalung Facebook-konto)

Kilde: Bangkok Post

RSS