Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Nytt lovforslag for å regulere cannabis underveis



Thailand har et nytt lovforslag på trappene for å regulere cannabisindustrien og begrense bruken av stoffet til primært helsemessige og medisinske formål, det siste forsøket på å tøyle fritidsrøyking etter flere politiske u-svinger.

I henhold til lovforslaget vil cannabis eller ekstrakter av cannabis være tillatt for medisinsk behandling og forskning av statlige etater, i tillegg til bruk i urte-, mat- og kosmetikkprodukter. Det nye lovforslaget ble publisert tidligere denne uken av helsedepartementet, bare dager etter at statsminister Paetongtarn Shinawatras nye regjering tiltrådte.

Lovforslaget ser ut til å innta en mykere holdning sammenlignet med tidligere regjeringers forsøk på å regulere bransjen. For det første inneholder det ikke lenger en klausul som eksplisitt forbyr rekreasjonsbruk av cannabis, noe som ble foreslått i et tidligere utkast fra tidligere statsminister Srettha Thavisins administrasjon. Det betyr at den nye regjeringen har gitt opp et forsøk på å omklassifisere planten som et «narkotisk stoff».

Likevel vil alle som bruker cannabis eller cannabisekstrakter til formål som ikke er spesifisert i lovforslaget, bli ilagt en bot på opptil 60.000 baht. Selgere av cannabis eller cannabisprodukter til bruk som ikke er spesifisert i loven, risikerer inntil ett års fengsel eller 100.000 baht i bøter, eller begge deler.

Slike regler kan hindre fri bruk av cannabis i Thailand, som var den første i Asia til å avkriminalisere planten i 2022. Et juridisk vakuum gjorde det mulig å åpne nær 10.000 cannabisutsalg over hele landet, med mange i populære turistområder og forretningsdistrikter i Bangkok og utover.

Den lette tilgjengeligheten av stoffet ble et hett politisk tema under valget i fjor, og det regjerende Pheu Thai-partiet lovet å omklassifisere cannabis som narkotika for å begrense bruken til medisinske formål på grunn av bekymring for avhengighet. Men opposisjonen fra Bhumjaithai-partiet, den nest største gruppen i regjeringskoalisjonen, har tvunget Pheu Thai til å gå tilbake på løftet sitt og holde planten lovlig.

Lovforslaget innebærer at reglene for tillatelser av cannabisdyrking, salg, eksport og import skal strammes inn, og at nåværende dyrkere, leverandører eller relaterte virksomheter må ha eller søke om nye tillatelser eller bli ilagt strenge fengselsstraffer eller bøter.

Selv om lovforslaget er en mer gunstig vei for cannabisindustrien, kan det likevel utgjøre en utfordring for dyrkere, apoteker og et stort antall firmaer som har dukket opp over hele landet. De selger alt fra cannabisknopper til oljeekstrakter og godteri tilsatt cannabis til bakevarer som ifølge gjeldende lov ikke må inneholde mer enn 0,2 % tetrahydrocannabinol.

Det er satte en høringsfrist til 30. september med å komme med tilbakemeldinger på lovforslaget. Departementet kan fortsatt gjøre endringer i lovforslaget før det sendes til regjeringen, som deretter må sende det til parlamentet for godkjenning.

Kilde: Bangkok Post
RSS