Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Frykt for at Thailands trygdefond kollapser



Arbeidsminister Phiphat Ratchakitprakarn lover i dag, søndag, å utrede tiltak for å forhindre en potensiell kollaps av trygdefondet (SSF) om ti år som følge av utilstrekkelig finansiering.

Ifølge Thailand Development Research Institute og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har SSF i dag 2,6 billioner baht og forventes å vokse til minst 4 billioner baht innen 2034.

– Fondets vekst betyr imidlertid ikke at det er bærekraftig, for Thailand står overfor en krympende arbeidsstyrke av mennesker som kan bidra til fondet, og en aldrende befolkning, sier han.

– Om 30 år kan SSF potensielt gå tom for penger, sa han.

Phiphat sa at dette gjorde det nødvendig for relevante instanser å finne måter å styrke fondets økonomi på.

Blant de foreslåtte tiltakene var å øke bidragene til fondet, utvide pensjonsalderen fra 55 til 60 og 65 år, og oppfordre friske eldre til å gå tilbake til arbeidslivet som deltidsansatte.

Phiphat sa at et annet tiltak ville være å tiltrekke seg flere arbeidsinnvandrere fra nabolandene for å erstatte den krympende arbeidsstyrken og oppmuntre dem til å slutte seg til trygdesystemet.

Phiphat foreslo også å øke avkastningen på trygdeinvesteringene, og sa at avkastningen bør økes fra 2,5-2,6 % i fjor til rundt 7-8 % per år innen 2026 eller 2027.

I dag er rundt 75 % av investeringene i lavrisikoaktiva, til tross for at trygdeloven tillater at opptil 40 % av investeringene gjøres i høyrisikoaktiva, sa han.

Ifølge arbeidsministeren kan det hende at SSF-ledelsen må endre investeringsstrategien neste år for å investere mer i høyrisikoaktiva, slik loven tillater.

Han foreslo også muligheten for å øke investeringene i høyrisikoaktiva til 50 %.

– Dette må diskuteres med styret i Social Security Office [SSO] for å finne ut om det er mulig å investere mer i høyrisikoaktiva for potensielt å oppnå høyere avkastning, sa han.

Han sa at SSO avholdt en idédugnad i mai for å finne løsninger som kan øke fondets bærekraft, og at neste møte - der representanter fra Singapores statlige investor Temasek og ILO er invitert til å bidra med innspill - er planlagt til 24.-25. oktober.

– Jeg prioriterer SSF, og vi må se fremover og finne måter å forebygge problemene på. Vi vet nå hvordan situasjonen vil se ut om ti år, og vi må handle, sa han.

SSF dekker ulike utgifter, som ulykker, sykdom, arbeidsledighet og pensjonsutbetalinger for medlemmer som er 55 år eller eldre og har vært medlem i minst 15 år.

Øverst: Trygdekunder venter på sin tur til å få Covid-19-vaksine på Thai-Japanese Stadium i Bangkok i juni 2021. (Arkivfoto)

Kilde: Bangkok Post

RSS