Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Kokoskrise fører til høyeste priser på på 40 år



Mens mangelen på kokosnøtter har gått hardt utover små næringsdrivende over hele landet, er krisen verre i sør, der prisene har steget til det høyeste nivået på 40 år. Frukten selges nå for 36-40 baht per stykk, opp fra 14-17 baht, og kokosmelk går for 150-160 baht per kilo, meldt Amarin TV onsdag kveld.

Media i den sørlige Trang-provinsen meldet at små handelsmenn står overfor betydelig høyere kostnader, og at noen må reise for å kjøpe kokosnøtter fra kilden, men likevel opplever produksjonsmangel. Mange vurderer å midlertidig legge ned virksomheten sin fordi den ikke lenger er kostnadseffektiv, og de frykter at de vil tape mer penger enn i fjor, melder Thai Newsroom.

Spesielt rammet av kokosnøttmangelen er ris- og curryselgere, restauranter og butikker som selger thailandske desserter, som ikke makter å øke prisene for å holde tritt med de stigende kostnadene.

Entreprenørene har bedt myndighetene om å iverksette tiltak som å tillate import av kokosnøtter fra utlandet for å lindre mangelen. De ser imidlertid ingen tegn til at situasjonen vil bedre seg med det første.

Somporn «Kokwang» Wiriyasaksakul, eier av Pa Sri Coconut Milk Shop, sier at den som regelmessig leverer kokosnøtter til 30 baht per stykk, nå ikke får tak i noen nøtter å levere til oss.

Dette har ført til at han må reise til Sichon-distriktet i Nakhon Si Thammarat-provinsen, der det finnes et stort lager, og eieren leverer også til Bangkok for å få tak i kokosnøtter, men det er dyrt.

Selgeren spurte om han hadde råd til å betale 36 baht per kokosnøtt, siden dette er engrospris og selges usortert, og han måtte kjøpe en stor mengde, selv om han tidligere bare hadde betalt 14-17 baht per stykk, aldri mer enn 25-26 baht.

På hans siste tur gikk prisen opp med 1 baht til 37 baht, og da er ikke transportkostnadene inkludert. Han pleier å kjøre en pickup dit for å kjøpe et stort parti på 2500 til 2600 kokosnøtter, fordi han frykter at prisen vil stige ytterligere hvis han ber om å få dem levert.

Nå har imidlertid lageret gått tomt for kokosnøtter, ettersom de hadde rundt 200.000 kokosnøtter, og disse ble utsolgt på én uke.

Samtidig selger han nå kokosmelk for 90 til 100 baht per kilo, men hvis prisen på kokosnøtter stiger igjen, må han også øke prisen på dette produktet, og hvis kundene ikke har råd til det, må han avslutte salget.

– Tidligere, når det var knapphet på kokosnøtter, importerte myndighetene kokosnøtter fra andre land fordi det reduserte de lokale prisene, sa han, og oppfordret samtidig myndighetene til å tillate import igjen.

I løpet av de siste en til to månedene har han gått med tap, og mens fortjenesten hans sank med 100.000 baht i fjor, regner han med å tjene enda mindre i år, siden han ikke ser at situasjonen vil bedre seg med det første.

Etter at nyheten om mangelen på kokosnøtter i Trang ble publisert, var det mange i andre sørlige provinser som kommenterte og informerte om lignende mangel i sine distrikter, noe som viser at denne krisen merkes i hele sør.

Prisen på kokosmelk har økt i ulike nivåer, og mens den selges for 100-110 baht i Trang, er den så høy som 150-160 baht per kilo i Krabi, noe som har ført til store vanskeligheter for folk, spesielt for handelsmenn som bruker kokosmelk som hovedingrediens i produktene sine, og mange boder har stengt fordi de ikke får tak i kokosnøtter til melken.

Kilde: Thai Newsroom - Foto: Unsplash
RSS