Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Stålindustrien sliter: Kina oversvømmer det thailandske markedet



Import av kinesisk stål og stigende energikostnader sender Thailands stålindustri inn i en nedadgående spiral

Økt konkurranse fra utenlandske selskaper tvinger frem nedleggelser i Thailands stålindustri. Globale geopolitiske spørsmål påvirker industrien i betydelig grad, og Kina har vokst frem som en teknologisk leder som er i stand til å produsere enorme mengder stål samtidig som kostnadene holdes under kontroll. Som et resultat av dette har Kina erobret en betydelig andel av det globale markedet, også i ASEAN-landene og Thailand.

Ifølge Federation of Thai Industries (FTI) er det mange fabrikker som stenger til tross for den generelle veksten i den thailandske stålindustrien, på grunn av stigende energikostnader, inkludert strøm og drivstoff.

Kina øker sin ståleksport mer enn noen gang tidligere som følge av nedgangen i eiendomssektoren, noe som fører til redusert etterspørsel etter stål i hjemlandet.

Kriengkrai Thiennukul, styreleder i FTI, bemerket at den nåværende situasjonen har ført til økt ståleksport fra Kina, som drar nytte av kostnadsfordeler. I første halvdel av 2024 (januar-juni) eksporterte Kina 53,4 millioner tonn ferdige stålprodukter, en økning på 24 % sammenlignet med samme periode i fjor.

Hvis denne eksporttrenden fortsetter, forventes den totale ståleksporten i 2024 å nå 106,8 millioner tonn, noe som nærmer seg rekordnivået på 110 millioner tonn i 2015, eller det høyeste nivået på ni år.

Thailands stålimport fra Kina i perioden januar-juni 2024 lå derimot på 2,397 millioner tonn, en økning på 0,9 %, og utgjorde 43 % av Thailands totale stålimport.

Utnyttelsesgraden for Thailands stålproduksjonskapasitet er den laveste på sju år, og lå på 29,3 % i første halvdel av 2024, sammenlignet med 31,2 % i 2023 og 33,4 % i 2022.

Ifølge Industrial Standards Institute (ISI) ble det funnet ikke-standardiserte produkter til en verdi av over 344 millioner baht, hvorav stål og byggematerialer stod for den høyeste andelen på over 126 millioner baht, noe som tilsvarer 37 %.

I tillegg møter den thailandske stålindustrien konkurranse fra kinesiske stålselskaper som investerer i lokal produksjon. FTI rapporterer at kinesiske selskaper har investert i stålverk med en samlet kapasitet på 12,42 millioner tonn. Med tanke på at Thailands etterspørsel etter stål i 2024 kun er på 16 millioner tonn, ligger den innenlandske produksjonen nå tett opp til det innenlandske behovet.

Den thailandske stålindustrien må finne nye eksportmarkeder og samtidig takle høyere kostnader hvis den skal unngå enda flere fabrikknedleggelser.

Det er å håpe at myndighetene innser hvor viktig det er å begrense etableringen av flere utenlandske stålverk i Thailand. Uten slike tiltak kan den thailandske stålindustrien stå overfor en fullstendig nedleggelse, noe som til slutt kan føre til at utenlandske selskaper dominerer markedet.

Kilde: The Nation
RSS