Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Verste flom Chiang Mai og Chiang Rai på 30 år



To personer omkom i jordskred i Mae Ai-distriktet i Chiang Mai i går kveld, og fire er fortsatt savnet etter styrtregn, som har ført til den verste oversvømmelsen i distriktet på tre tiår.

I morges ble letingen etter de savnede gjenopptatt i Ban Doi Laem og Ban Lai Ai i Mae Ai-distriktet, som ble rammet av gjørmeskred i går kveld. Nødhjelpsarbeiderne sier at innsatsen deres blir hindret av gjørmete vannmasser.

I Ban Doi Laem omkom en landsbyboer i jordskredet, og fire er savnet, deriblant en fem måneder gammel jente, en fire år gammel gutt og landsbyens overhode. I Ban Lai Ai ble én person drept og to skadet.

Det er opprettet et beredskapssenter på kontoret til Doi Lang Tambon Administration Organisation, mens de frivillige grensevaktenes brakker i Mae Ai-distriktet brukes som kommandosentral i koordineringen av lete- og hjelpeaksjonene.

Chiang Mai-guvernør Nirat Pongsitthithavorn har instruert alle distriktssjefene om å følge nøye med på situasjonen i sine respektive distrikter, og å ha mannskap og maskiner klare døgnet rundt for å kunne svare på anmodninger om hjelp.

På ett sted installerte redningsmannskaper et tau over en oversvømt vei for å redde fem voksne og ett barn som var fanget i det oversvømte huset sitt.

Ifølge Chiang Mais PR-side er motorveien i landsby 4 og 5 i Mae Ai-distriktet delvis oversvømt, slik at ett enkelt kjørefelt fortsatt er åpent for trafikk.
Bilister rådes til å være ekstra forsiktige når de bruker den delen av motorveien.

I Mae Sai-distriktet i Chiang Rai har kraftig regn i løpet av tirsdag kveld ført til at flomvannet har steget jevnt og trutt, med nivåer på 2-3 meter i lavtliggende samfunn, som Talad Mai Loong Khon, Pham Kwai og Muang Daeng. Noen mennesker har søkt tilflukt på hustakene sine.

Strømforsyningen til en rekke lokalsamfunn har blitt kuttet av sikkerhetshensyn, og tropper fra Meng Rai Maharaj-kasernen hjelper flomofrene, spesielt de som befinner seg i høyrisikoområder.

Rundt midnatt la redningsmyndighetene ut en hastemelding på sosiale medier, der de rådet innbyggerne i åtte lokalsamfunn til ikke å våge seg ut av de oversvømte hjemmene sine på grunn av de farlige strømmene.

De ble rådet til å klatre opp på taket mens redningsmannskapene forsøkte å nå frem til dem.

De åtte lokalsamfunnene er Sai Lom Joi, Koh Sai, Hua Fai, Muang Daeng, Mai Loong Khun, Muang Daeng Tai, Pham Kwai og Pent Yon.

Phrom Viharn-tempelet og kommunekontoret i Mai Sai-distriktet har blitt åpnet som midlertidige tilfluktsrom for flomofre.

Flere lokalsamfunn i underdistriktene Mae Sai og Wiang Pangkham, som Doi Wao, Muang Dang, Talad Sai Lom Joi, Hua Fai, Koh Sai og Mai Loong Khon, er oversvømt, noe som berører hundrevis av husholdninger.

Nettsiden til Chumchon Kho Mae Sai rapporterer at mange flomofre har søkt hjelp, og at mange mennesker er fanget i hus, mens andre har søkt tilflukt på takene.

De kraftige oversvømmelsene førte til at grenseovergangen mellom Mae Sai og Tachileik township i Myanmar ble midlertidig stengt ved middagstider i dag. Bare borgere fra de to landene fikk lov til å krysse grensen, mens kjøretøy som fraktet varer var forbudt.

En stor mengde søppel, trestammer og greiner har blitt skylt nedover elva av den sterke strømmen i den oppsvulmede Sai-elven og har blitt fanget ved den første vennskapsbroen mellom Thailand og Myanmar, noe som har fått thailandske og burmesiske tjenestemenn til å sende ut arbeidere for å samle søppelet for deponering andre steder.

Ved 14-tiden i går ble det rapportert at en del av Phahonyothin-motorveien, som går mot Doi Wao-markedet, var oversvømt for første gang på mange år.

Det er opprettet en kommandosentral for å koordinere rednings- og hjelpearbeidet til flere nødenheter.

De siste månedene har Mae Sai blitt oversvømt flere ganger av overløp fra Sai-elven, som følge av kraftig regnvær i den nordlige regionen.

Kilde: Thai PBS
RSS