Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Makter Bangkoks gamle avløp flomtrusselen fra La Niña?



La Niña forventes å gi uvanlig store nedbørsmengder de neste månedene, og Bangkok står igjen i fare for å bli rammet av alvorlige oversvømmelser.

Men hastetiltakene for å bekjempe oversvømmelsene hindres av en voksende befolkning, som har vokst seg større enn hovedstadens aldrende avløpsrør og infrastruktur.

– Hvis planene som Bangkok Metropolitan Administration [BMA] har utarbeidet, mislykkes, vil årets oversvømmelser bli verre enn krisen vi var vitne til i 2022, sier Sonthi Kotchawat, som underviser i miljøhelse ved syv statlige universiteter.

For to år siden var lavtliggende Bangkok en av 37 provinser som ble oversvømt da den totale nedbørsmengden i oktober var 23 % høyere enn gjennomsnittet.

Bangkoks avløpssystem kan håndtere opptil 60 millimeter nedbør i timen. Alt utover dette begynner hovedstaden å bli oversvømt av flom.

Hvis det regner mer enn 100 mm i timen, blir store deler av hovedstaden lammet, og innbyggerne må vente i minst to timer på at vannet skal trekke seg tilbake.

BMAs avdeling for drenering og avløp har lovet å drenere bort flomvannet i løpet av noen timer hvis det regner mer enn 100 mm i timen, og over natten hvis det regner mellom 140 og 150 mm.

Bedre plan denne gang?

Viseguvernør Wisanu Subsompon i Bangkok har forsøkt å berolige innbyggerne i en tid med økende bekymring for oversvømmelser, og forklarer at rådhuset har tatt lærdom av erfaringene fra flommen for to år siden.

– Statistikk fra Traffy Fondue, den populære nettbaserte plattformen som tar imot og svarer på klager fra Bangkok-borgere, har identifisert de flomutsatte områdene, sa han.

Han refererte til 727 områder i hovedstaden som ble oversvømmet i 2022. Av dem ble 617 oversvømt etter regnbyger, mens resten ble satt under vann av avrenning fra den oppsvulmede Chao Phraya-elven og andre vannveier.

BMA opplyser at de har forsterket flomverkene i 179 av disse utsatte områdene, og at de jobber med å beskytte de resterende 190 før årets flomsesong.

– Til sammen har vi allerede tatt tak i problemene på halvparten av de flomutsatte stedene, sier Wisanu.

Andre forberedelser dette regnskapsåret omfatter mudring av 4.280 kilometer med dreneringsrør, samt hovedstadens kanalsystem. Over 60 % av rørene og 70 % av kanalene er så langt blitt ryddet for å øke dreneringskapasiteten, ifølge BMA.

BMA sier også at effektiviteten til pumpestasjoner, vannporter, dreneringstunneler og overløpsdammer er i ferd med å maksimeres, samtidig som det installeres flere pumper i flomutsatte områder.

– Vi er sikre på at dreneringen vil bli bedre i år, sier Wisanu.

Bangkok har i dag fire gigantiske dreneringstunneler, og byggingen av ytterligere fire er i gang. Ytterligere tre er på planleggingsstadiet. Når det står ferdig, vil nettverket av gigantiske tunneler dekke nesten hele hovedstaden.

Varsler økte nedbørsmengder

Assoc Prof Dr. Sucharit Koontanakulvong, direktør for Spearhead Research Programme on Water Management ved Chulalongkorn University's Faculty of Engineering, sier at nedbøren vil bli høyere enn gjennomsnittet i Thailand i år.

– La Niña er i ferd med å forsterke seg, sier han. – Som et resultat av dette vil nedbørsmengdene øke kraftig de to siste ukene av neste måned. Vi må forvalte vannressursene nøye.

Han anslår at den totale nedbørsmengden vil øke med 5-10 % på landsbasis i år sammenlignet med 2023. – Etter uværet vil avrenningen renne ut i elvene og strømme sørover nedstrøms, sier Sucharit.

Bangkok vil stå i fare for å bli oversvømmet sammen med andre provinser i Chao Phraya-bassenget, øvre del av nord og øvre del av nordøst, advarte han.

Flomfare i andre soner

Assoc Prof Dr. Seree Suparathit, som leder Rangsit University's Climate Change and Environmental Centre, sa at Thailand har opplevd uvanlig mye nedbør siden midten av juli i år, spesielt i de sentrale, østlige og sørlige regionene.

Men det er ventet kraftigere nedbør i august og oktober, etter hvert som monsunforholdene intensiveres.

– Det betyr at vi må følge nøye med på flomsituasjonen resten av året, sier Seree.

Den sentrale regionen er spesielt utsatt siden den mottar store mengder avrenning fra områder oppstrøms, legger han til.

Noen observatører antyder at hovedstaden risikerer en gjentakelse av flomkatastrofen i 2011, som drepte 815 mennesker på landsbasis og kostet økonomien anslagsvis 1,425 billioner baht (46,5 milliarder dollar).

Seree er mer optimistisk, og spår at årets oversvømmelser i Bangkok vil bli langt mindre alvorlige, og i hvert fall ikke verre enn for to år siden.

Ferske satellittbilder viser at rundt 147.512 rai (236 kvadratkilometer) land i landets nordøstlige og østlige regioner er oversvømt av flomvann.

Risiko for tørke

Til tross for at det er varslet mer nedbør og oversvømmelser, står Thailand også overfor en trussel om vannmangel. Tørke kan ramme enkelte deler av landet på grunn av det lave volumet av brukbart vann i de store dammene.

Per 11. august hadde Bhumibol-demningen i Tak sunket til 19 % av sin kapasitet, med bare 5 000 millioner kubikkmeter vann. I Uttaradit hadde Sirikit-demningen falt til 37 % med bare 5300 millioner kubikkmeter vann. Situasjonen er enda verre i det tørkeutsatte nordøstlige området, der Ubol Ratana-dammen i Khon Kaen bare rommer 684 millioner kubikkmeter vann - bare 5,5 % av den totale kapasiteten.

I mens truer La Niñas tørkefremkallende tvilling i horisonten.

– Den pågående La Niña vil ta slutt rundt midten av 2025. Det betyr at Thailand vil stå overfor El Niño og kanskje alvorlig tørke i 2026, advarer Seree.

Vannstrategi

Office of the National Water Resources (ONWR) spår at det er stor sannsynlighet for flom i år i de sentrale provinsene i det nedre Chao Phraya-elvebassenget, inkludert Bangkok, på grunn av regn og avrenning.

– Nedbøren vil være 20 % høyere enn gjennomsnittet i denne sonen mellom august og september», sier Surasri Kittimonthon, ONWRs generalsekretær.

Surasri sier at de jobber hardt sammen med andre myndigheter for å begrense vannrelaterte trusler så mye som mulig.

Lokal myndiggjøring nøkkelen?

Professor Seree oppfordrer myndighetene til å revidere sin tilnærming til vannforvaltning, og insisterer på at det er de lokale myndighetene som har den beste forståelsen av lokale forhold.

– Sentralmyndighetene bør styrke lokale myndigheter og organisasjoner ved å gi dem kunnskap, verktøy og budsjett slik at de kan håndtere katastroferisikoen i sine områder på en effektiv måte, sier han.

Han sa at den sentraliserte forvaltningen betyr at folk som bor i mange utsatte områder i Thailand, ikke får de tidlige varslene de trenger for å forberede seg på flom.

– Selv om advarslene kommer, kommer de ofte for sent, sier Seree.

Kilde: Thai PBS


RSS