Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Fare for gullkort-kollaps



Helseeksperter sier at den universelle helseordningen for thaier, også kjent som 30-baht gullkortprogrammet, sannsynligvis ikke vil gi tilstrekkelig beskyttelse for alle innbyggere, og foreslår at programmet reformeres for å sikre økonomisk bærekraft i fremtiden.

Denne populistiske ordningen, som ble introdusert av Pheu Thai-partiet for over to tiår siden, har som mål å sikre likeverdig medisinsk behandling for thailendere, spesielt for de fattige, uten økonomiske bekymringer.

Programmet ble først lansert i 2002 med en egenandel på 30 baht per besøk. Denne egenandelen ble imidlertid fjernet noen år senere, noe som ga kortinnehavere gratis tilgang til medisinsk behandling.

Ifølge et nettverk av sykehus og helsepersonell har ordningen ført til utfordringer for de statseide sykehusene. De sliter nå med økt pasientpågang, mangel på personell og økonomiske underskudd, heter det i rapporten.

Gruppen har oppfordret folkehelsedepartementet til å handle, og advarer om at den universelle helseordningen står i fare for å kollapse.

De peker på økte kostnader for medisinsk behandling og en økning i antall pasienter med mer komplekse sykdommer.

Gruppen nevner også en voksende andel eldre i befolkningen og et synkende antall skattebetalere i landet.

RSS