Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Blir '112' Thailands nye «lykketall»?



Paragraf 112 i straffeloven, også kjent som majestetsfornærmelsesloven, førte til at partiet Move Forward ble oppløst i forrige uke.

Mange thaier kjøper nå lodd med 112 som de tre siste sifrene i håp om å ha flaks i neste runde av det statlige lotteriet, og det har blitt så få lodd at det er blitt mangelvare.

MFP var også det 111. politiske partiet som ble oppløst av domstolen, og også dette nummeret selger som varmt hvetebrød.

Kilde: Khao Sod English

Thailands § 112 kort forklart

Kritikk av monarkiet kan straffes med mellom tre og 15 års fengsel. Det er en av de strengeste lovene i sitt slag i verden

I henhold til artikkel 112 i Thailands straffelov kan kritikk av monarkiet straffes med mellom tre og 15 års fengsel. Det er en av de strengeste lovene i sitt slag - kjent som majestetsfornærmelse - i hele verden.

I Thailand har folk blitt straffeforfulgt for politiske taler, for å ha båret klær som anses som en etterligning av de kongelige, eller for å ha vært involvert i salg av satiriske karikaturtegninger. Hvis en person rammes av flere saker, kan vedkommende risikere flere tiår i fengsel: I januar 2024 ble en mann dømt til 50 års fengsel for sine kommentarer om kongefamilien.

De siste årene har kritikken mot loven blitt mer fremtredende. Dette skyldes i stor grad masseprotestene som brøt ut i 2020, der unge mennesker krevde demokratiske reformer og brøt et dypt inngrodd tabu ved å kreve endringer i monarkiets rolle i det offentlige liv. Blant kravene var et krav om at majestetsfornærmelsesloven skulle skrotes.

Siden den gang har 272 personer blitt siktet i henhold til loven.

Det reformvennlige partiet Move Forward har vært det eneste politiske partiet som har lovet at det vil arbeide for å endre loven - og i 2023 vant det flest mandater og stemmer i valget. Partiet ble imidlertid hindret i å ta makten av militærutnevnte senatorer, som anses som en del av det konservative rojalistiske etablissementet. De begrunnet nektelsen med partiets politikk om majestetsfornærmelse. Noen beskyldte partiet for å forsøke å styrte de kongelige, som er en av grunnpilarene i det thailandske samfunnet.

I januar 2024 slo grunnlovsdomstolen fast at Move Forwards politikk for å reformere majestetsforbrytelser var ulovlig, og i august beordret domstolen at partiet skulle oppløses.

RSS