Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Myanmars opprørere nekter å gjenåpne motorveien til Thailand



Den største karenske opprørsgruppen som kjemper mot militæret i Myanmar, nekter å avslutte den årelange stengingen av den asiatiske motorveien til Myawaddy på grensen til Thailand, og sier at hæren kan bruke den til å rykke frem mot deres stillinger.

Ledere for Karen National Union (KNU) og andre etniske karenske væpnede grupper - noen av dem alliert med militærjuntaen - møttes i slutten av september for å diskutere gjenåpning av veien, ifølge det myanmarske nyhetsnettstedet The Irrawaddy, ifølge Bangkok Post.

Både juntaen i Myanmar og den thailandske regjeringen har bedt om å få gjenåpnet veien for å lette transporten, noe som de mener vil føre til lavere priser på mat og andre varer for forbrukerne.

Den asiatiske motorveien forbinder Myawaddy, som ligger overfor Mae Sot-distriktet i Tak-provinsen i Thailand, med Tamu i Sagaing-regionen på grensen mellom Myanmar og India.

En timelang strekning fra Kawkareik til Myawaddy i Karen-staten har vært stengt siden KNU og deres allierte angrep Kawkareik i desember i fjor.

Regimet i Nay Pyi Taw har angivelig presset sine allierte - inkludert grensevaktstyrken som ledes av krigsherren Saw Chit Thu - til å forhandle med KNU om å gjenåpne veien.

Andre grupper som er alliert med juntaen, er Democratic Karen Benevolent Army og Karen National Liberation Army-Peace Council. Begge har undertegnet en våpenhvileavtale fra 2015 og har vært i samtaler med regimet siden kuppet i 2021.

KNU Brigade 6, som deltok på møtet i september, nektet å gjenåpne motorveien fordi juntaen kunne bruke den til å rykke frem mot Myawaddy, sier en kilde til The Irrawaddy.

– Saw Chit Thu ba om at veien skulle gjenåpnes, men KNU-kommandantene nektet, sa han.

Så sent som i slutten av september ble det rapportert om kamper på motorveien med gjenværende tropper fra juntaen, ifølge motstandsgrupper.

I mellomtiden er sivile og transportselskaper tvunget til å ta omveier via andre veier som er i dårlig stand, og betale bompenger til ulike militsgrupper.

Det er minst 40 kontrollposter bemannet av væpnede grupper på to alternative ruter, ifølge The Irrawaddy. Rundt 1000 kjøretøy bruker rutene hver dag til og fra grensen, og de væpnede karenske gruppene tjener på bompengene.

Øverst: Den andre vennskapsbroen mellom Thailand og Myanmar over elven Moei forbinder Mae Sot i Tak-distriktet i Thailand med Myawaddy og Myanmars del av den asiatiske motorveien. (Foto: Thailands transportdepartement)

Kilde: Bangkok Post

RSS