– Over 4 000 berørt, ikke bare 30
23.04.2025
Bærplukkere tilbakeviser tidligere arbeidsminister Suchart Chomklins påstander: «Over 4 000 berørt, ikke bare 30»
Representanter for Migrant Workers' Union of Thailand (MWUT) reagerer kraftig på tidligere arbeidsminister Suchart Chomklins uttalelser i parlamentet 24. mars 2025. På en pressekonferanse 27. mars 2025, arrangert ved NGO-CODs nordøstlige kontor i Khon Kaen, tilbakeviste de ministerens påstand om at bare rundt 30 bærplukkere var rammet av urettferdig behandling i utlandet.
Suchart, nå visehandelsminister, hevdet nylig at ut av over 3 900 bærplukkere som reiste utenlands, var det kun en liten gruppe på ca. 30 personer som møtte problemer, og at disse hovedsakelig skyldtes manglende erfaring og lav arbeidsinnsats.
– Det han sa, er for det meste usant, sa MWUT-sekretær Maliwan Athanu, som selv har erfaring som bærplukker.
Ifølge Maliwan er det eneste riktige i ministerens tale kontraktsbestemmelsen om en timelønn på 9 euro, som hun påpeker likevel ikke ble overholdt.
– Vi ble lovet arbeid på gårder, men ble i stedet sendt ut i skogen for å plukke frukt. Bo- og arbeidsforholdene var elendige. 400 personer ble presset sammen i én bygning, med få toaletter og lange køer allerede fra klokken to om natten, fortalte Maliwan.
Hun anklaget også rekrutteringsbyråene for å ha iscenesatt et falskt bilde under ministerens besøk til Finland i 2022, hvor kun utvalgte, velernærte arbeidere fikk møte ministeren.
Petchnarin Busathip, en annen av arbeiderne, understreket at flertallet av arbeiderne aldri fikk møte ministeren og heller aldri fikk oppfylt løftet om inntektsgaranti. Han fortalte at han endte med en utbetaling på kun 50 euro – tilsvarende knapt 800 baht.
– De lovet oss forsikringer og garantier, men ingenting av dette var sant, sier Petchnarin.
Sailom Suwanta, MWUTs kasserer, beskrev forholdene som slavelignende.
– Vi levde som slaver med dårlig mat, ofte vill sopp vi plukket selv, og arbeidsdager som varte langt utover lovede timer. Mange arbeidere vendte hjem med gjeld, noen med negativ saldo til tross for hardt arbeid.
Koordinator Oranuch Pholpinyoh presenterte statistikk og offisielle dokumenter som viste at minst 4 025 arbeidere har rapportert lignende forhold fra 2006 til 2024, noe som tydelig motbeviser ministerens påstander om kun 30 berørte.
– De såkalte 13 tiltakene mot menneskehandel er verdiløse. Hvis de hadde fungert, ville vi ikke ha sett en kontinuerlig økning i klager. Arbeidere har blitt utsatt for systematisk utnyttelse, falske løfter og økonomiske tap, sa Oranuch.
MWUT krever nå rettferdighet, erstatning og tydelig ansvarlighet fra myndighetene, og oppfordrer dem til å innse og erkjenne det reelle omfanget av problemet.
– Våre lidelser skyldes ikke manglende kjennskap til arbeidet, men systematiske feil og alvorlige brudd på rettighetene våre, avsluttet Oranuch.
Kilde: Scandasia