Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Anmelder statsministeren for embetsforsømmelse



Den avsatte visepolitisjefen Surachate "Big Joke" Hakparn har sendt inn en ny anmeldelse mot statsminister Srettha Thavisin for den angivelig urettferdige utnevnelsen av den nåværende politisjefen.

I sin klage til den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen (NACC) stiller Surachate spørsmål ved hvorfor politikommisjonen, ledet av statsministeren, forfremmet Torsak Sukvimol til stillingen som politisjef i fjor.

Torsak skal etter planen gå av med pensjon 30. september, og Surachate mener at han burde være blant de fremste kandidatene til jobben, akkurat som han var for et år siden.

Han har imidlertid blitt avskjediget fra styrken i påvente av etterforskning av påståtte forbindelser til nettgambling. Han har anket avskjedigelsen, som i forrige uke ble stadfestet av politikommisjonen.

Surachate sier at i henhold til den thailandske politiloven må forfremmelser baseres på kandidatenes ansiennitet og evner. Før utnevnelsen av den nye sjefen i fjor, var ikke Torsak den kandidaten som hadde lengst ansiennitet.

På det tidspunktet var Roy Ingkapairote den mest erfarne kandidaten, sier Surachate, som også var blant dem som ble sett på som kandidater.

Torsak er bror til Satitpong Sukvimol, Lord Chamberlain og leder av Crown Property Bureau.

Etter at Torsak ble utnevnt til sjef, ble Roy utnevnt til generalsekretær for det nasjonale sikkerhetsrådet. Han vil også gå av med pensjon i slutten av september.

Surachate sa at han først anmeldte Srettha den 22. april, men han trakk den tilbake dagen etter etter å ha fått vite at Sereepisuth Temeeyaves, en tidligere nasjonal politisjef som nå er politiker, hadde levert inn en lignende anmeldelse.

– Sereepisuth trakk deretter tilbake sin anmeldelse, sa Surachate, og la til at han ikke visste hva som lå bak denne beslutningen.

Surachate hevder at statsministerens håndtering av utnevnelsen av sjefen representerer embetsforsømmelse og pliktforsømmelse fra en offentlig tjenestemann i henhold til straffelovens paragraf 157.

Overtredelser av denne paragrafen kan straffes med fengsel i ett til ti år og/eller en bot på mellom 2 000 og 20 000 baht.

Øverst: Politisjef Torsak Sukvimol (t.v.) og hans stedfortreder, Surachate Hakparn, deltok på en pressekonferanse i mars, der de insisterte på at det ikke var noe ondt blod mellom de to. Noen dager senere forflyttet statsministeren de to til inaktive stillinger, og sa at feiden deres hadde blitt en distraksjon for styrken. (Foto: Nutthawat Wichieanbut)

Kilde: Bangkok Post


RSS