Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Sterk baht skaper panikk



Det er behov for en seriøs innsats for å få bukt med det stadig sterke baht-kursen, ettersom den truer med å dempe landets viktigste økonomiske drivkrefter - eksport og turisme - samtidig som næringslivet sliter med en urolig innenlandsk økonomi, mener Federation of Thai Industries (FTI).

Baht-volatiliteten, som har steget til det høyeste nivået på 19 måneder mot amerikanske dollar, er i ferd med å bli en stor bekymring blant bedriftene, sier Kriengkrai Thiennukul, styreleder i FTI.

Bahten åpnet den 23. september på 32,92 per dollar, sammenlignet med 33,60 baht ved stengetid den 20. september. I går ble baht notert til 32,68 i gjennomsnitt, ifølge Bank of Thailand. Valutaen ble handlet nær 37 mot dollaren i slutten av juni, men har styrket seg jevnt og trutt siden da.

Dette er ikke bra for produsenter som konkurrerer med nabolandene på det globale markedet, sier Kriengkrai.

– Thailandske entreprenører står overfor høyere finanskostnader på grunn av de høye utlånsrentene i landet, sier han. De kan ikke dra full nytte av frihandelsavtaler, mens land som Vietnam har inngått flere frihandelsavtaler, sier Kriengkrai.

– Bedriftene må også bære høye energikostnader, sa han.

– Eksportører av landbruksprodukter og matvarer påvirkes av den sterkere bahten, ettersom de tjener mindre, sier han.

– Mange produsenter i disse sektorene kan ikke utvikle innovative produkter for å øke salget, så den nåværende fortjenestemarginen er lav.

Kriengkrai tilskrev den siste styrkingen av bahten den amerikanske sentralbankens beslutning om å kutte renten med 50 basispunkter.

Ifølge FTI falt Thai Industries Sentiment Index til 87,7 poeng i august på grunn av en stagnerende økonomi, en styrking av bahten og konsekvensene av de alvorlige oversvømmelsene i nord.

Produsentene var bekymret for eksporten i august, ettersom bahten steg fra 36,46 for en dollar i juli til 34,92 i forrige måned.

Dyrere eksport som følge av en sterkere baht gir næring til bekymringene blant entreprenører over virkningen av husholdningenes høye gjeldsnivå og statens politikk om å heve den daglige minstelønnen til 400 baht, noe som vil ramme arbeidsintensive virksomheter ytterligere.

FTI oppfordret regjeringen til å iverksette nye tiltak for å hjelpe produsenter, spesielt små og mellomstore bedrifter (SMB-er), med å komme seg gjennom de økonomiske vanskelighetene.

– Eksportører og små og mellomstore bedrifter kan ikke konkurrere med rivaler i nabolandene, samtidig som utenlandske turister kanskje ikke blir fornøyde når de må betale mer for å kjøpe produkter og tjenester i Thailand, sier Kriengkrai.

En kilde fra en stor turoperatør som ikke ønsker å stå frem med navn, sier at den tidligere styrkingen av bahten i forhold til andre asiatiske valutaer bekymrer reiselivet.

– Turister kan komme til å se på Thailand som et mindre attraktivt reisemål og velge andre land, som for eksempel Japan, sier kilden.


Kilde og foto: Bangkok Post
RSS