Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Enklere boligkjøp for utlendinger møter motbør



Reformeringen av Thailands eiendomslovgivning har både kritikere og tilhengere.

Utlendinger på nettet advarer den thailandske regjeringen om at de er i ferd med å ombestemme seg når det gjelder kjøp av leiligheter i Thailand.

De understreker at de thailandske skattemyndighetenes politikk om å beskatte innbyggere for utenlandsinntekter som overføres til Thailand fra januar 2024, er en advarsel, mens forslaget om at inntekter fra hele verden, uansett om de overføres eller ikke, kan bli skattepliktige fra 2025, er dråpen som får begeret til å renne over.

Statsminister Srettha Thavisin har gjenopplivet den gamle ideen om lovgivning for eiendomskjøp ved å argumentere for en økning i kvoten for utenlandsk eierskap for leiligheter til 75 prosent og en utvidelse av leiekontrakter til 99 år.

Likevel gikk han og hans parti Pheu Thai til angrep på forslaget til hans forgjenger, general Chan-o-cha, som ville tillate utlendinger å kjøpe én rai land (0,16 hektar), forutsatt at de investerte svært mye i landet.

Generalens planer ble til slutt droppet etter et skred av klager på at han "solgte" landet.

Eiendomsforeninger har oppfordret Pheu Thai til å reformere eiendomslovene på grunn av svak etterspørsel fra lokale thailandske kjøpere og bevis på at utlendinger bruker ulovlige thailandske stråmenn i kjøpsprosessen av både villaer og leiligheter.

Selv om noen prosjekter i Thailand for tiden er undersolgte, går andre på populære steder som strender, jernbanestasjoner eller industriområder unna som varmt hvetebrød.

Colliers Thailand, som driver med kommersiell eiendomsmegling, sier at de bestselgende prosjektene i provinsen ligger i områder som Pattaya og Phuket, som er mer populære blant utlendinger enn blant thaier.

Flere eiendomsselskaper i Pattaya påpeker at det utenlandske markedet er i endring, og at de fleste kjøperne ikke lenger er europeere eller amerikanere som bekymrer seg for inntektsskatt for fastboende utlendinger.

Real Estate Information Center bekrefter at de tre største nasjonalitetene for utenlandske eierskifter av leiligheter i første kvartal 2024 var kinesere, borgere fra Myanmar og russere.

De aller fleste kjøpene var imidlertid i investeringsøyemed, og de fleste kommersielle kjøperne var ikke pensjonister som ønsket å bo i boligen de hadde kjøpt.

Surachet Kongcheep, administrerende direktør i konsulentselskapet Property DNA, manet til forsiktighet med å liberalisere regelverket for leiligheter, ettersom de fleste prosjektene ikke har nådd utenlandskvoten sin.

Han kritiserte også utbyggere som solgte leiligheter til høyere priser utelukkende til utlendinger, ettersom dette kunne forvrenge markedet for thaier.

Han foreslo en ny regel om at kjøpere av leiligheter må vente i minst tre år før de kan selges eller overføres til en annen person.

Men poenget er at tradisjonelle pensjonister med fornybare visum eller forlenget opphold ikke lenger er navet i det thailandske eiendomsmarkedet. Nye aktører er i ferd med å pumpe opp eiendomsmarkedet.

Kilde: Pattaya Mail
RSS