Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Forsinket 'pengedryss' kan utløse rentekutt



Bank of Thailand kan bli bedt om å kutte styringsrenten tidligere enn forventet hvis den nye regjeringen bestemmer seg for å utsette «pengedrysset», noe som kan føre til en alvorlig bremse på den thailandske økonomien, mener analytikere.

Selv om sentralbankens pengepolitiske komité (MPC) i forrige uke bestemte seg for å opprettholde renten på 2,5 %, sa komiteen eksplisitt at den thailandske økonomiens momentum fra kvartal til kvartal ville være svakere i andre halvår, ifølge BofA Securities.

Det private forbruket vil avta fremover, ettersom inntektsoppgangen blant arbeidere i produksjonssektoren og selvstendig næringsdrivende er hemmet.

Økt nedsiderisiko for vekstutsiktene ble nevnt i uttalelsen fra MPC, særlig knyttet til private investeringer og privat forbruk, sier BofA i et forskningsnotat utarbeidet av Pipat Luengnaruemitchai, økonom for fremvoksende økonomier i Asia.

MPC uttrykte også bekymring over den avtagende låneveksten og den forverrede lånekvaliteten, og sa at de ville fortsette å overvåke hvordan disse problemene påvirker den økonomiske aktiviteten. Uttalelsen signaliserer at MPCs reaksjon på målet om finansiell stabilitet har «vendt seg mot en lempeligere holdning», heter det i rapporten.

«Gitt den endrede tonen i MPC og en potensielt mindre finanspolitisk stimulans, har vi endret vår forventning om et rentekutt fra midten av 2025 til desember 2024», heter det i rapporten.

«Hvis de innkommende økonomiske dataene og dataene om aktivakvalitet viser seg å være dårligere enn forventet, tror vi at et rentekutt kan komme enda tidligere. Vi forventer at det økonomiske momentumet vil forbli svakt inn i 2025, noe som vil rettferdiggjøre ytterligere kutt, helt til styringsrenten når den endelige renten på 1,75 % i andre kvartal 2025.»

CGS International Securities (CGSI) sier at selv om den digitale utdelingen på 10 000 baht blir forsinket, vil den Pheu Thai-ledede administrasjonen komme med ytterligere stimulansetiltak for å øke den innenlandske kjøpekraften, noe som vil komme detaljhandelen til gode.

De økte turistankomstene vil føre økt forbruk på turistdestinasjonene, ifølge meglerhuset.

Økonomene i CGSI sier at hvis den digitale utdelingen blir forsinket, vil nye stimulanseprosjekter i løpet av resten av året bidra til å presse rentene til å falle raskere.

Økonomene anbefaler en overvektsposisjon for detaljhandelsaksjer gitt sannsynligheten for at rentekutt vil skje raskere enn tidligere forventet.

Nedsiderisikoen kommer fra et svakere innenlandsk forbruk enn forventet, noe som vil trekke ned veksten i salg i samme butikk, mens minstelønnsøkningen vil legge press på salgs-, general- og administrasjonskostnadene, noe som betyr at detaljhandelsaksjer forventes å dra mest nytte av rentekuttet, bemerket meglerhuset.

Oppussingssektoren kan komme seg sakte fordi etterspørselen etter byggematerialer og relaterte produkter vil komme seg seks måneder etter rentekuttet, ifølge CGSI.

Øverst: Folk registrerer seg for utdelingen av «pengedrysset» på 10.000 baht i Bangkok 1. august. (Foto: Apichart Jinakul)

Kilde: Bangkok Post
RSS