BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå

Slik ser du norsk TV i Thailand

Thailandsk is-te: En global suksesshistorie brygget over fire århundrer



Thailandsk is-te har blitt rangert som den 7. beste alkoholfrie drikken i verden av nettstedet TasteAtLas.com. Den karamellfargede nedkjølende drikken har lenge vært populær blant thaier i alle aldre.

Imidlertid sprer berømmelsen seg nå over hele verden, ettersom turister som får en smak av Thailand.

Thailandsk is-te slår konkurranse fra Indias berømte Darjeeling-brygg og Italias ultraintense espresso i nettstedets undersøkelse.

Topp 10 alkoholfrie drikker ifølge TasteAtLas.com:
  1. Hong Kong Style Milk Tea, Hong Kong 
  2. Aguas Frescas, Mexico 
  3. Chai Masala (krydret melkete), India 
  4. Myntete, Nord-Afrika 
  5. Horchata, Mexico 
  6. Salep, Tyrkia 
  7. Thai is-te, Thailand 
  8. El Submarino (varm sjokolade), Argentina 
  9. Ristretto (espresso med høy intensitet), Italia 
  10. Darjeeling-te, India 
Tedrikking i Thailand ble registrert så langt tilbake som kong Narais regjeringstid av Ayutthaya for fire århundrer siden. Den franske diplomaten Simon de La Loubère diskuterer tradisjonen med å drikke te i Siam i sine utsendelser fra Ayutthaya fra 1687:

– Te kan bare drikkes i hovedstaden. Thaiene er dyktige tedrikkere og liker å lage te til besøkende, skrev han.

– Siamesere har ikke sukker i teen sin og drikker den varm, slik kineserne gjør. Det anses som frekt å nekte te; man må sette seg og drikke når man blir invitert.

Gjennom århundrene begynte den indiske praksisen med å legge melk i te å krype inn i Thailand. Te ble fortsatt drukket som varm drikke, men melk og sukker ble tilsatt.

I 1893 solgte thailandske gründere Mam Tun Hua, eller søtet kondensert melk, som økte kulturen med å drikke te med melk.

I 1903 ble den første isfabrikken etablert, og bidro til å gi en rekke drikkevarer en kjølig, frisk smak. Iste fant veien til drikkemenyer i butikker, spisesteder og velstående hjem. Ved slutten av kong Rama VIs regjeringstid på 1920-tallet, tilbød kaffebarer en rekke teer, inkludert isversjonen. Og å ta te med melk var blitt vanlig.

Den thailandske isteen som vi kjenner i dag ble imidlertid født i 1945 med ankomsten av ChaTraMue-merket.

Merkets eier var en kinesisk immigrant til Thailand som drev en virksomhet som importerte te fra hjemlandet.

I 1945 begynte ChaTraMue å importere rød te og selge den i et melkeaktig brygg. Den nye smaken ble en hit blant kundene, og thailandsk te ble snart en standard drikkemeny i butikker og restauranter over hele landet.

Oppskrifter på thailandsk te har endret seg gjennom flere tiår. I dag bruker noen butikker Assam-røde blader, noen bruker Ceylon-te, og andre bruker en blanding av begge.

Imidlertid har bryggeformelen forblitt den samme: bare tilsett melk og sukker – og is for en avkjølende godbit i sommervarmen.

Drikken kjent over hele verden som "Thai tea" kalles ganske enkelt te i Thailand. Det var utlendinger som ga drikken sitt internasjonale navn etter å ha innsett at denne unike tedrikken bare kunne finnes i Thailand.

Kilde: The Nation