Stacks Image 919

Nytt forsøk på å få Thaksin tilbake i fengsel



Thailands høyesterett vil formelt bli bedt om å fatte en retroaktiv kjennelse for å sende Thaksin Shinawatra tilbake i fengsel, etter at han i fjor praktisk talt ikke klarte å sone en ettårig fengselsstraff etter en kongelig benådning.

Det tidligere demokratiske parlamentsmedlemmet Charnchai Issarasenarak vil i løpet av kort tid be høyesterettsdommere med ansvar for straffesaker mot politikere om å vurdere å avsi en slik dom med tilbakevirkende kraft mot milliardæren og statsminister Paetongtarn Shinawatras far, etter at han angivelig skal ha manipulert for å unngå å bli satt bak lås og slå en eneste dag for å sone sin ettårige fengselsstraff, selv om han allerede hadde fått den kongelige benådningen til å forkorte den fra åtte år til bare ett år, skriver Thai Newsroom.

Den kongelige benådningen ble innvilget da han kom hjem i fjor etter 17 år i eksil i utlandet og en lenge forsinket aksept av den opprinnelige dommen og fengselsstraffen, som ble avsagt på grunnlag av maktmisbruk under hans forrige statsministerperiode.

Fenomenet der de facto Pheu Thai-sjefen hadde manipulert for å holde seg unna fengsel og få det omstridte privilegiet å bo på en privat avdeling på politisykehuset i en seks måneders periode frem til han ble prøveløslatt tidligere i år, var åpenbart og kategorisk i strid med loven, ifølge klageren.

Uansett om han kan ha blitt «alvorlig syk», slik enkelte tjenestemenn tidligere har hevdet, kunne ikke kriminalomsorgen lovlig ha overført ham fra Bangkok varetektsfengsel til politisykehuset uten forhåndsgodkjenning fra straffedomstolen, ifølge klageren.

Hvis han blir dømt skyldig av høyesterett, kan Pheu Thais de facto-sjef bli sendt tilbake til fengselet, hvor han bokstavelig talt vil bli satt bak lås og slå i ett år, mens generaldirektør Sahakarn Petchnarin i kriminalomsorgen kan bli tiltalt av retten for tjenesteforsømmelse.

Øverst: Thaksin Shinawatra. Foto: Thai Rath

Kilde: Thai Newsroom
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand