Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Økonomer advarer om at det kan ta et tiår før «pengedryss»-ordningen er lønnsom



Regjeringens «pengedryss»-ordning med 10.000 baht til alle over 16 år (kalt «digital lommebok») vil mest sannsynlig bidra til at Thailands BNP når 6 % neste år, men effekten vil være kortvarig og påføre landet en enorm offentlig gjeld i nesten ti år, advarte Siam Commercial Banks Economic Intelligence Centre (EIC) onsdag.

Advarselen kom i forbindelse med at EIC offentliggjorde sin reviderte rapport om Thailands økonomiske vekstutsikter for tredje kvartal, melder The Nation.

Somprawin Manprasert, sjeføkonom og strategidirektør i EIC, sa at en massiv stimuleringsplan, som for eksempel ordningen med digitale lommebøker, kan bidra til å øke Thailands BNP-vekst til over 5 % i 2024.

– Midlertidig vekst må imidlertid balanseres mot langsiktige finanspolitiske byrder, sa Somprawin Manprasert.

Somprawin påpekte også at slike kortsiktige, men massive offentlige utgifter kan sette den finanspolitiske bærekraften i fare ved at Thailands statsgjeld to år før tiden når taket på 70 % av BNP.

Dette kan redusere det finanspolitiske handlingsrommet som er tilgjengelig for å demme opp for fremtidig usikkerhet, og gjøre det vanskeligere å opprettholde den generelle finanspolitiske stabiliteten.

Somprawin Manprasert påpeker at det ikke finnes noe riktig eller galt svar når det gjelder offentlige stimulansetiltak. Det er imidlertid regjeringens ansvar å undersøke og tilpasse praktiske løsninger for Thailands økonomiske vekst med stor forsiktighet.

På spørsmål om hvorvidt myndighetene bør iverksette programmet for digitale lommebøker, svarte han at de om mulig bør rette seg mot de brukerne som trenger det mest, slik at ordningen ikke belaster statsbudsjettet og landets statsgjeld.

Men hvis regjeringen insisterer på å overføre 10 000 baht til de digitale lommebøkene til alle thailendere over 16 år, rundt 56 millioner mennesker, bør den legge frem en nøyaktig budsjettfordelingsprosess og en langsiktig strukturreform som får andre økonomiske motorer enn turismen til å blomstre, legger han til.

– I stedet for et massivt stimuleringsprogram finnes det et alternativ til å hjelpe landet ved å finne nye vekstmotorer for å styrke det økonomiske potensialet vårt i en situasjon med gjenværende økonomiske arr etter covid-19-pandemien, samt utfordrende omgivelser som følge av omlegging av den globale verdikjeden og klimaendringer, sier Somprawin.

EICs siste prognose foreslår et sett med langsiktige økonomiske tiltak som bør prioritere Thailands konkurranseevne og bærekraftige vekst.

Politikken bør styrke Thailands konkurranseevne både nasjonalt og internasjonalt, samt utvide de økonomiske mulighetene. For å oppnå dette kan myndighetene oppmuntre til rettferdig konkurranse ved å gjøre loven om handelskonkurranse mer effektiv og hjelpe Thailand med å bli medlem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

– Som OECD-medlem kan Thailand dra nytte av ekspansive eksportmarkeder og samtidig styrke sitt fotfeste i den globale forsyningskjeden", heter det i EIC-rapporten.

For det andre bør politikken fremme langsiktig økonomisk vekst gjennom omlegging av skattepolitikken for å redusere ulikhet ved å unngå skattepolitikk som kan forvrenge bedrifters og husholdningers beslutninger.

EIC nedjusterte også landets vekstrate i år til 3,1 % fra det tidligere anslaget på 3,9 % på grunn av at produksjonen i andre kvartal var mye lavere enn forventet og fortsatt nedgang i eksporten.

EIC anslår at Thailands økonomi vil vokse med 3,5 % i 2024, med en økning på 37,7 millioner utenlandske turister.

I tillegg forventes det at de private investeringene vil øke i takt med at Thailands Board of Investment har forbedret trenden med å gi grønt lys for investeringer.

EIC forventer at den thailandske eksporten vil ta seg opp igjen i 2024, noe som vil gi et løft til den samlede veksten.

Den samlede inflasjonen forventes å stige i fjerde kvartal, men holde seg innenfor målintervallet på 1,7 % i 2023 og 2 % i 2024 på grunn av høyere energi- og matvarepriser.

Kjerneinflasjonen forventes å holde seg på 1,4 % i 2023 og 1,5 % i 2024.

EIC forventer en ny økning i styringsrenten i september til 2,5 %, ettersom den thailandske økonomien fortsetter å ta seg opp igjen og høyere energi- og matvarepriser øker inflasjonsrisikoen.

Realrenten bør vende tilbake til en positiv utvikling, noe som vil støtte Thailands økonomiske og finansielle stabilitet på lang sikt ved å forhindre oppbygging av finansielle ubalanser i en lengre periode med lave renter.

Fremover vil den thailandske økonomien stå overfor noen betydelige utfordringer. I tillegg til den nye regjeringens politikk må landet håndtere Kinas avtagende økonomi, den høye statsgjelden og den alvorlige tørken.

EIC råder den nye regjeringen til å legge en plan for å styrke alle thailandske sektorer, fjerne overflødige reguleringer og bruke penger med forsiktighet.

Kilde: The Nation
RSS