Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Restauranter kan åpne, fortsatt forbud mot alkohol og uteliv
  Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. april til 15. mai. Smitte i fengsler er ikke medtatt.

  Hele Thailand har nå smittetiltak, inkludert provinser som har liten eller ingen smitte. Lettelsen i tiltakene gjelder i hovedsak kun innen restaurantnæringen. Smittetallene holder seg rundt 2000 pr dag. 

   

  Sentralmyndighetene kom i dag med endringer i virustiltakene. De vil gjelde enten fra kommende eller neste midnatt. Tidspunktet er i ferd med å bestemmes i skrivende stund.

   

  Landet deles i tre smittesoner. Bangkok med omegn forblir mørkerød. Det er der det er desidert mest smitte nå. De mørkerøde provinsene er Bangkok, Pathum Thani, Samut Prakan og Nonthaburi.

   

  Chiang Mai hadde i dag ti smittede, og går fra mørkerød til oransje sone, som er den med lavest smitte, hvor hele 55 av landets provinser ligger.

   

  Chonburi går over fra mørkerød klassifisering til å bli rød provins, sammen med Kanchanaburi, Chachoengsao, Tak, Nakhon Pathom, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Prachuab Khiri Khan, Ayutthaya, Phetchaburi, Yala, Ranong, Rayong, Ratchaburi, Samut Sakhon, Songkhla og Surat Thani.

   

  I Chonburi i dag var tallet 33 nye smittede. 18 av disse befant seg i Banglamung, som i praksis er Pattaya. Slik har det vært de siste ukene, at omtrent halvparten av smitten i provinsen stammer fra Pattaya.

   

  Thailands Tidende

  PATTAYA: Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Pattaya (Banglamung) fra de første tilfellene i denne bølgen dukket opp 9. april til og med 15. mai. Smittetallene peker nedover. (Kilde: Chonburi provins)

   

  I Bangkok oppdages det stadig nye Clusters av smittede, spesielt i slumområder. Det er opprettet en egen komite for å ta seg av smitten i Bangkok. Testing i utsatte slumområder prioriteres. Det har også vært oppdaget mye smitte i noen leilighetskomplekser hvor fremmedarbeidere bor trangt. 

   

  Grafen øverst i artikkelen viser smittetallene på landsbasis med unntak av smitte som nylig er oppdaget i fengselsvesenet. Det har tydeligvis vært mye smitte i fengsler, men det er nettopp oppdaget. Det er liten fare for at akkurat denne smitten sprer seg til resten av samfunnet.

   

  I dag var smittetallet fra fengsler 877, så totalt antall smittede var 3095.

   

  13. mai var det totale smittetallet hele 4887, men over 2800 av disse stammet fra massetesting i fengsler. 

   

  Landets tre smittesoner har følgende bestemmelser:

   

  ► I alle sonene er det påbudt med munnbind i alle sammenhenger. I den mørkerøde sonen er det forbudt med ansamlinger med mer enn 20 personer. I de to andre sonene er grensen 50 personer.

   

   Når det gjelder restauranter, så kan de nå igjen holde åpent, også i de meste smitteutsatte provinsene. Men i den mørkerøde sonen skal kun 25 prosent av sitteplassene benyttes, og servering skal stenges kl. 21. Take-away er lov frem til kl. 23.

   

   I røde provinser opererer restauranter som normalt, men må stenge kl. 23. I resten av landet er det ikke satt noen stengetid.

   

   I alle landet provinser er det forbudt å selge alkohol på restauranter.

   

   Barer, puber og karaokebarer må holde stengt videre fremover, det gjelder i hele landet. Denne smittebølgen startet på utesteder, og myndighetene har tydeligvis bestemt at utesteder og alkoholbruk er det store problemet.

   

   Kiosker som 7-Eleven må holde stengt i perioden 23–04 i mørkerøde og røde provinser, mens det ikke er noen slik bestemmelse i de oransje sonene, som utgjør resten av landet.

   

   I hele landet kan kjøpesentre holde åpent, men de må stenge kl. 21.

   

   I mørkerøde provinser kan skolene ikke åpne. I resten av landet kan de holde åpent, men det forespeiles at det blir ulike bestemmelser man må forholde seg til.

   

   Det er også et generelt punkt om at steder og aktiviteter som bedømmes som risikofylte skal stenges i de mørkerøde provinsene, men kan holde åpent under visse forholdsregler i resten av landet.

  (© Thailands Tidende. 15. mai 2021)

  15 May 15 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4413-restauranter-kan-apne-fortsatt-forbud-mot-alkohol-og-uteliv
 • Store prisforskjeller når du ringer til Thailand
  De fire rimeligste alternativene er Happybytes, Chilimobil, MyCall og Vipps. Telenor er dyrest.

  Det er tjue ganger så dyrt å ringe til Thailand med Telenor som med Happybytes. 

   

  De som bor i Norge og ringer mye til Thailand kan tjene store summer på å velge rett mobiloperatør og abonnement. Selv om det er mulig å kommunisere med gratistjenester som Messenger og Skype, er det fortsatt mange som liker å ringe.

   

  Dette kom frem hos det norske magasinet Tek.no, som har sjekket prisene for utenlandssamtaler hos tolv mobilfirmaer.

   

  Thailands Tidende

  Priser (NOK) pr minutt for å ringe fra Norge til Thailand. (Ill: TT, Kilde: Tek.no)

   

  Thailands Tidende

  Priser (NOK) for å ringe og sende SMS fra Norge til Thailand. Happybytes er billigst og Telenor er dyrest. (Ill: TT, Kilde: Tek.no)

   

  Prisene i oversikten gjelder for de som ikke har spesielle pakkedealer eller abonnementer. Det gjelder samtaler til mobiltelefoner i Thailand. Å ringe til fasttelefon kan være rimeligere.

   

  Telenor er dyrest for generelle brukere, men tilbyr for eksempel også hjemmetelefonabonnementet FriBruk Utland, som kan endre prissituasjonen for de som ringer mye til Thailand.

   

  Happybytes er billigst i denne oversikten. Med Happybytes koster det 50 øre per minutt å ringe fra Norge til Thailand. Det er ingen startpris. SMS koster 30 øre.

   

  Daglig leder Thomas Sandaker i Happybytes sier til Tek.no at de har den enkle filosofien at kunden skal betale så lite som mulig, ikke så mye som mulig

   

  Gudbrandsdal Energi Mobil har et abonnement som heter Verdensborger BETA. Her får du fri bruk av SMS, MMS og tale i EU/EØS samt USA, Thailand og Sveits.

   

  MyCall har pakker med ubegrensede ringeminutter til mange land. Thailand er ikke inkludert i disse pakkeløsningene. De har imidlertid løsninger hvor SMS og MMS er gratis til hele verden.

   

  MyCall tilbyr imidlertid også et abonnement hvor du velger et land du kan ringe gratis til i et antall minutter pr måned. Her går det an å velge Thailand.

   

  Talkmore har også pakker for de som ringer ofte til et bestemt land. For de som ringer mye til Thailand anbefaler de «Ekstra Utland Thailand». Du får da 30 ringeminutter og 300 SMS-er for 99 kroner. Pakken gjelder i 30 dager fra kjøpsdatoen. 

  (Thailands Tidende. 14. mai 2021)

  14 May 14 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4412-store-prisforskjeller-nar-du-ringer-til-thailand
 • Folk etterlyser beredskapsplaner for virustiltak
  Statsminister Prayuth ble vaksinert av ledende vitenskapsmann Dr. Yong Poovorawan i mars. Helseminister Anutin står bak i lilla. De fleste andre thaier venter fortsatt på vaksine.

  Landets ledelse får kritikk spesielt på to områder for tiden. Begge områdene er noe thaiene hadde forventet at en militært utgått regjering hadde kontroll over.

   

  Militærvesenet er kjent for å være eksperter på beredskapsplaner – et sett med ferdig utviklede planer som gjør at man er forberedt på ulike hendelsesforløp.

   

  Men regjeringen virker ikke å ha vært forberedt på den tredje smittebølgen. Nå dukker det opp spørsmål på sosiale medier om hvorvidt regjeringen har noen alternative planer hvis det blir problemer med AstraZeneca-vaksinen.

   

  Når det gjelder den tredje smittbølgen, som startet 1. april, var det mer enn sju dagers ventetid på sykehusplass for covid-syke i en periode i april måned, ifølge regjeringens pressetalsmann Taweesin Visanuyothin. Nå er ventetiden lavere, men vi har nylig snakket med folk som måtte vente i tre dager.

   

  Denne tredje covid-bølgen har høyere dødstall enn tidligere, og en årsak kan være at folk må vente lenge på behandling. Det har vært avisoppslag om folk som har dødd mens de sto på venteliste.

   

  Folk spør seg nå hvorfor ikke militære ledere raskt kunne ordnet med sykehusplasser, inkludert feltsykehus, og egnet logistikk for å frakte pasienter dit det er ledig plass. Det er slike ting militærvesenet trener på kontinuerlig.

   

  En annen ting thaier på sosiale medier er opptatt av, er hva som er den alternative planen hvis ikke hjemmeproduksjonen av AstraZeneca-vaksinen fungerer.

   

  Thailand ligger allerede seks måneder etter mange vestlige land i vaksinasjonsprosessen. Vaksineringen skal starte for alvor i juni. 

   

  Planen er at 16 millioner folk i risikogrupper – eldre og folk med underliggende sykdommer – skal få tilbud om vaksinering i juni og juli, mens andre thaier kan begynne å vaksineres fra 1. august.

   

  Et unntak her er turiststeder som Phuket og Pattaya, hvor det planlegges raskere vaksinering. Steder med stor smitte i Bangkok skal også få vaksinasjonsprogrammer.

   

  Folk stiller seg undrende til at regjeringen kan ha satset alt på ett kort i en så viktig sak som dette. De har avgjort at thaier skal vaksineres via AstraZeneca-vaksinen, og den skal produseres i Thailand.

   

  I tillegg har de tatt imot noen millioner doser Sinovac fra kinesiske myndigheter. 

   

  Men hva om noe slår feil? Som kjent er AstraZeneca-vaksinen allerede droppet av flere land, inkludert Norge og Danmark, grunnet at noen vaksinerte personer har utviklet blodpropp. Ingen kan si med sikkerhet at det ikke dukker opp flere problemer med denne vaksinen.

   

  Så har man produksjonsprosessen. Det finnes mange produksjonslaboratorier rundt om i verden, så spørsmålet er derfor hvorfor thaiene må produsere vaksinen selv, istedenfor å få den tilsendt fra erfarne produsenter? Ting kan slå feil i en slik ny produksjonsprosess.

   

  En artikkel hos Nikkei Asia påpeker det problematiske med at myndighetene har satset på et kongelig eid firma til å produsere vaksinen, noe som gjør det vanskelig å diskutere saken. En politiker forsøkte seg med kritikk av prosessen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte 21. januar i år:

   

  LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar)

   

  Det er først de siste ukene regjeringen virker å ha tenkt i alternative baner når det gjelder vaksine. Nå snakkes det om at det går an å kjøpe inn andre vaksiner enn AstraZeneca og Sinovac. Og at man kan bestille 150 millioner doser for å være på den sikre siden.

   

  Men dette vil ta tid, siden Thailand er veldig sent ute med å forsøke å bestille andre vaksiner.

   

  LES: Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister (2. mai)

   

  Helseminister Anutin Charnvirakul får kritikk for sin håndtering av pandemien, som nærmeste ansvarlige etter statsministeren. Det er startet en underskriftskampanje for å få ham fjernet. Den har nå ca. 230.000 underskrifter.

   

  Men de som ønsker Anutin Charnvirakul fjernet kan bli skuffet. Han er leder av et regjeringspartiets store støttepartier – Bhumjaithai. Med kun 23,7 prosent av stemmene ved valget i 2019, måtte regjeringspartiet til Chan-ocha støtte seg på seks andre partier for å få statsministerrollen. 

  (© Thailands Tidende. 13. mai 2021)

  13 May 13 2021
  kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4410-folk-etterlyser-beredskapsplaner-for-virustiltak
 • Nordmenn i Thailand vil få tilbud om vaksine, men ikke via ambassaden
  Thailand skal produsere AstraZeneca lokalt, prøver er nå godkjent.

  Utlendinger vil få samme tilbud som thaier om vaksine, heter det seg nå. Siam Bioscience har fått godkjent vaksinen de har produsert på vegne av AstraZeneca, og satser på å komme i gang i juni.

   

  Thailandske myndigheter har den siste tiden kommet med motstridende meldinger angående hvorvidt utlendinger i Thailand vil få tilbud om vaksine, men de fastslår nå at utlendinger vil bli behandlet på samme måte som thaier i vaksinasjonsprosessen.

   

  Dette bekrefter også ambassadør Kjersti Rødsmoen i dag i en video fra ambassadørboligen. Hun sier at ambassaden har vært i kontakt med thailandske myndighet og blitt forsikret om at utlendinger skal bli vaksinert på samme måte som thaier i sammenlignbare risikogrupper.

   

  Ut over dette vet ambassaden lite om vaksineprosessen, men sier at de som har rett på refusjon fra Helfo også skal få dekning for vaksinen.

   

  Vaksinering i Thailand er imidlertid gratis, og det er ikke sagt noe om at utlendinger må betale. Da snakker man om vaksinering som er iscenesatt av myndighetene, som pr i dag er den eneste form for vaksinering som er tilgjengelig i landet.

   

  Det ligger imidlertid i kortene at private sykehus på et tidspunkt vil få muligheten til å tilby vaksine mot betaling. Det antydes i media en pris på ca. 3000 baht, og Moderna er den vaksinen som pr i dag er meste sannsynlig at først vil kunne tilbys privat. Den er i ferd med å godkjennes av helsemyndighetene i Thailand.

   

  9. april uttalte thailandske myndigheter at private sykehus kunne få importere vaksine selv. Ikke lenge etter ombestemte de seg, og sa at staten skulle ha hånd om all import av vaksine.

   

  Det betyr at de private sykehusene må gå via staten for å kunne tilby vaksine til sine kunder.

   

  LES: Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister (2. mai)

  LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april 2021)

   

  Flere nordmenn har kontaktet ambassaden i Bangkok og spurt om Norge vil ordne med vaksinering av nordmenn i Thailand. Svaret på det er nei, ifølge Rødsmoens video i dag. Hun sier at heller ingen av de ansatte ved ambassaden er vaksinert.

   

  Ambassadøren selv sier at hun håper å bli vaksinert på sin neste tur til Norge, men tar også gjerne vaksinen i Thailand, hvis den muligheten dukker opp først.

   

  Thailand har en app, Mohpromt (หมอพร้อม), hvor man kan registrere seg for vaksinering, men den krever et ID-nummer. Det har alle thaier, men kun de utlendinger som har det rosa ID-kortet for utlendinger har et slikt nummer, og det er ikke mange.

   

  Det sies på myndighetenes pressekonferanser at det jobbes med å videreutvikle appen Mohpromt (หมอพร้อม) til å kunne takle passnumre også, i tillegg til thailandske ID-numre.

   

  De som vil registrere seg uten å bruke appen kan kontakte sin lokale helsestasjon eller et sykehus hvor man har en historie som pasient. Folk som har gjort dette rapporterer imidlertid om at det kan være uvitenhet om prosessen blant de ansatte når man tar kontakt. 

   

  Siam Bioscience, som skal produsere AstraZeneca-vaksinen lokalt i Thailand, opplyser at prøver de har sendt til testing i AstraZeneca-verifiserte laboratorier i Storbritannia og USA er blitt godkjent, og at vaksineproduksjonen kan starte i juni som planlagt. 

   

  Antall vaksinedoser som skal kjøpes inn er nå økt til 150 millioner, fra ulike produsenter, men det er fortsatt treghet med å få dem importert.

   

  Folk over 60 år og folk med underliggende sykdommer vil få tilbud om vaksine først i Thailand. Men før dette skal mange offentlig ansatte, inkludert helsearbeidere, vaksineres. Det er også sagt at folk som bor på turiststeder som skal åpnes opp for turister til høsten vil bli prioritert.

   

  Dette betyr at det ennå kan ta flere måneder før nordmenn bosatt i Thailand får tilbud om vaksinering. Det kan fort bli august før den gerenlle befolkningen, inkludert utlendinger, får startet sin vaksinasjonsprosess. Pr i dag er det drøyt en million thaier som har fått begge doser av vaksinen.

   

  Smittetallet gikk ned i dag. Det ble meldt om 1630 nye tilfeller siste døgn. De fleste tilfellene finner man i Bangkok med omegn, spesielt visse slumområder er nå utsatt for smitte.

  (© Thailands Tidende. 10. mai 2021)

  10 May 10 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4409-nordmenn-i-thailand-vil-fa-tilbud-om-vaksine-men-ikke-via-ambassaden
 • Sjeldne muligheter – ledige lokaler i Pattayas travleste gater
  Sjeldne muligheter – ledige lokaler i Pattayas travleste gater

   

  Før coronaen var det umulig å åpne forretningsvirksomhet sentralt i Pattaya uten å betale en stor sum for å overta fra eksisterende leietaker. Nå finnes det ledige lokaler – både til leie og til salgs – og muligheter for folk som vil satse. Vi har bildene.

   

  Pattaya Second Road (videoen over) nord for krysset med South Road er «midt i byen» og har alltid vært et attraktivt område. Nå talte vi hele sju til leie-skilt på et par hundre meter.

   

  Krysset Second Road Soi 15  (bildet under) ligger to hundre meter nord for South Road. Der har i årevis Aree Health Massage ligget. Den hadde vel en tilnærmet perfekt hjørnebeliggenhet, men nå er alt utstyret borte og lokalene til leie.

   

  Thailands Tidende

  En «perfekt» beliggenhet på hjørnet av Second Road og Soi 15, som Aree Health Massage nå har måttet gi slipp på.

   

  De som er ute etter å kjøpe har også muligheter nå. Vi så i farten ingen til salgs-skilt på selve Second Road, men i Second Road Soi 11, som går opp til Soi Buakhao, er det flere til salgs-skilt, til og med inkludert et hotell som selges.

   

  Thailands Tidende

  Dette hotellet (The Hive) i Second Road Soi 11 kan leies eller kjøpes nå.

   

  Soi Buakhao har lenge vært blant byens travleste gater, og det er fortsatt liv der. Likevel har en 7-Eleven måtte gi opp (bildet under). De er ikke bare stengt, slik mange er, men har fjernet alt inventar. For norske barkunder ligger dette området omtrent midt mellom Kåres Partybar og Scandibar.

   

  Thailands Tidende

  Her i Soi Buakhao var det 7-Eleven inntil nylig. Dette er normalt et av de travleste stedene i Pattaya, ved Chalermphrakiat Soi 19. Et marked selger frukt og grønnsaker hele døgnet, men 7-Eleven måtte gi seg. Nå er lokalene til leie.

   

  Mange Familymart og 7-Eleven er stengt for tiden. Men noen har altså også gikk opp permanent. Det gjelder gjerne der hvor det ligger to slike kiosker nære hverandre, slik som er tilfelle mange steder i dette landet, også på plassen omtalt over.

   

  Til og med på Beach Road er det nå mulig å leie lokaler. Tipp Plaza (bilde under) har ledige lokaler ut mot gata. Halvparten av denne fronten var en 7-Eleven, som nok var byens desidert minste 7-Eleven.

   

  Thailands Tidende

  Tipp Plaza på Pattaya Beach Road ved Soi 10 er nå i praksis tom. Subway og 7-Eleven var i front, men de forsvant i fjor.

   

  Walking Street er et kapittel for seg selv. Sjøsiden av denne gata ligger etter det som rapporteres i media på statlig grunn, ergo bør man være forsiktig med å slå til hvis man ser noen leie- eller salgsskilter der. Dette skiltet står på sjøsiden og tilbyr 10 års leie for en gogobar.

   

  Thailands Tidende

  Her kan du leie en gogobar for 10 år.

   

  Vi fant et til salgs-skilt hvor noen selger et 10x33 meter stort område på sjøsiden av Walking Street for 90 millioner baht. Vi skal ikke påstå at det ikke finnes unntak fra at sjøsiden er statlig land, men skjøtet bør nok i hvert fall sjekkes før kjøp.

   

  Thailands Tidende

  Ganske langt syd i Walking Street selges 10x33 meter på sjøsiden for 90 millioner baht og 10x55 meter på andre siden for 150 millioner... Eller begge tomter for 200 millioner.

   

  Walking Street er nå for øvrig stengt for gjennomfart, da myndighetene driver veiarbeider der, inkludert nedgraving av elektriske kabler. Et skilt bedyrer at arbeidet skal være ferdig 8. januar 2022.

   

  I Soi Pattayaland II (Beach Road Soi 13/4) står det nå et leie/salgs-skilt utenfor det tradisjonsrike Hotel Penthouse. Tvers over gata er det en stor hjørnebar til salgs (og til leie).

   

  I Soi Postoffice (Beach Road Soi 13/2) fant vi kun ett shophouse til salgs, og i Soi Yamato (Soi 13/1) ingen. Det er flere shophus til leie. 

   

  Beach Road Soi 7 og 8, hvor det pleide å være leven døgnet rundt, er nå stille som i graven. I Soi 7 kan du nå leie lokalene til det som var en meksikansk restaurant. Restauranteierne har tydeligvis gitt opp, så man må anta at du kan starte på en ny leieavtale uten å kjøpe ut de gamle leietakerne.

   

  På skrå over gata i Soi 7 er lokalene til en tidligere gogobar til leie (bildet under). De lokker med lav leie de første seks månedene:

   

  Thailands Tidende

  Lokalene til denne gogobaren i Soi 7, noen titalls meter fra Beach Road, er nå til leie.

   

  Også på Jomtien er det stille. I Pratamnak Soi 4, hvor New Nordic holder til, er det mange til leie-skilter langs vegen:

   

  Thailands Tidende

  Rett øst for inngangen til New Nordic er det nå mange forretningslokaler til leie.

   

  I krysset Jomtien Second Road og Soi 5 er det et lokale som både er til salgs og til leie. Det ligger flott til på et hjørne like ved immigrasjonskontoret. Her var det en 7-Eleven tidligere. De har nå pakket sammen, og lokalet er tomt:

   

  Thailands Tidende

  Lokale til salgs og leie i krysset Jomtien Second Road/Soi 5.

   

  Bildet under er fra Soi Chaiyapruek lenger syd på Jomtien Beach. Bildet er tatt rett vest for krysset med Second Road. Her er det mange forretningslokaler som står tomme, og de tilbys både til salgs og til leie. Dette kan sees på som en hovedinnfartsåre til Jomtien Beach, etter at motorveien fra Bangkok ble forlenget og fikk avkjøring mot Jomtien Beach. Se ikke bort fra at disse shophusene blir snappet opp, hvis prisen er akseptabel.

   

  Thailands Tidende

  Soi Chaiyapruek ved krysset med Second Road. Her er det mulig å både kjøpe og leie mange shophus nå.

   

  Spesielt etter at den tredje smittebølgen dukket opp i starten av april, virker det å ha dukket opp mange slike skilt i Pattaya. Med mer smitte enn tidligere, kombinert med dårlig framdrift på vaksinefronten, er det mange som rett og slett har gitt opp, eller har gått tom for penger.

   

  Likevel er det altså relativt få shophus til salgs, de fleste er til leie. Det forteller litt om hvem som eier sentrale forretningsbygg i Pattaya. De er ikke fordelt på så veldig mange hender, og eierne har tjent seg rike gjennom tiår, og de fleste tåler tydeligvis lengre perioder uten inntekter. 

   

  Med myndighetenes satsing på østkysten med «Eastern Economic Corridor» (EEC i Chachoengsao, Chonburi og Rayong) med infrastruktur og tilrettelegging for større bedrifter, ligger Pattaya sentralt plassert for fastboende, både utlendinger og thaier. Ifølge Bangkok Post satser EEC på å trekke til seg søknader om etablering fra næringslivet på hele 300 milliarder baht inneværende år.

   

  Hvis i tillegg turismen dukker opp igjen på noenlunde samme nivå som før coronaen, blir Pattaya et attraktivt sted å satse også fremover.

  (© Thailands Tidende. 9. mai 2021)

  9 May 09 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4408-sjeldne-muligheter-ledige-lokaler-i-pattayas-travleste-gater
 • Norske myndigheter hjalp Telenor i Myanmar – nå skal alt være tapt
  Konsernsjef Sigve Brekke nedskriver nå hele verdien. Tidligere ambassadør Katja Nordgaard jobbet for å få Telenor inn i Myanmar, og gikk deretter til en direktørstilling i Telenor.

  Godt hjulpet av norske myndigheter – inkludert ambassadøren i Bangkok – fikk Telenor en knallstart i Myanmar og tjente raskt gode penger. Nå avskriver de hele satsingen etter militærkuppet.

   

  Telenor har en markedsandel på 35 prosent i Myanmar. Det skyldes at de var tidlig ute med å få lisens fra myndighetene til å drive mobildrift. Det skjedde sommeren 2013.

   

  Dårlige utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet, kombinert med en forverret sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon, gjør at Telenor nå ser få tegn til bedring i tiden fremover.

   

  «Det er grunnen til at vi velger å nedskrive hele verdien av Telenor Myanmar på 6,5 milliarder kroner i dette kvartalet», skriver de i en pressemelding.

   

  Konsernsjef Sigve Brekke, som var sjef i Dtac i Thailand i perioden 2002–2008 og deretter i 2014–2015, sa følgende på en pressekonferanse tirsdag:

   

  – Vi ser begrensede muligheter i Myanmar fremover og vil vurdere fremtiden der, men vi har allerede utgjort en positiv forskjell i Myanmar.

   

  Telenors satsing i Myanmar har vært kontroversiell. Menneskerettighetsorganisasjoner har beskyldt norske myndigheter for å ha hjulpet det delvis statseide Telenor til å tjene gode penger – på bekostning av støtte til menneskerettighetsforkjempere.

   

  De ble til og med advart av Human Rights Watch i 2014 om at situasjonen i landet var ustabil og at det var fare for nye militærkupp, slik Thailands Tidende rapporterte:

   

  LES: Foreningen Human Rights Watch advarer Telenor i Myanmar (november 2014)

  LES: Telenor omstridt i Myanmar (juni 2015)

   

  Det norske Post- og teletilsynet bidro med gratis hjelp til å bygge opp telenettet i Myanmar i 2013, og Norge etterga hele Myanmars gjeld til Norge på tre milliarder kroner i januar 2013.

   

  Det skal ha vært den største slettingen av gjeld til et utviklingsland i Norges historie, ifølge bladet Kapital, som i slutten av februar i år hadde en grundig gjennomgang av Telenors satsing i Myanmar kaldt «Telenors blodige Myanmar-mareritt».

   

  Ifølge bladet blir Telenor kritisert for å ha løpt militærjuntaens ærend, blokkert internett, stengt ned nyhetstjenester og bidratt til omfattende brudd på menneskerettighetene.

   

  En sentral person i Telenors raske inntreden i Myanmar var daværende ambassadør i Bangkok, Katja Nordgaard, som skal ha brukt mye energi på å hjelpe mobilselskapet med etablering i Myanmar. Hun var ambassadør også i Myanmar, inntil landet fikk egen norsk ambassadør 13. oktober 2013. Hun var med andre ord norsk ambassadør i Myanmar da Telenor fikk sin lisens 27. juni 2013.

   

  Nordgaard gikk rett over i en direktørstilling i Telenor etter at perioden som ambassadør var over, noe som ble kritisert både i internasjonale, burmesiske og norske medier, inkludert hos Thailands Tidende:

   

  LES: Kommentar: Telenor-ansettelse gir vond smak (mai 2014)

   

  Hun ble værende i Telenor kun et drøyt år, fra 4. august 2014 til 12. oktober 2015, til tross for at det ble opprett en egen avdeling hun fikk lede, kalt Corporate Affairs, som var en sammenslåing av Kommunikasjon, Myndighetskontakt og Samfunnsansvar. Hun gikk da til en jobb i det norske firmaet Scatec Solar.

   

  Nå er imidlertid Nordgaard tatt inn igjen i det gode selskap i Utenriksdepartementet. Hun er ansatt som ny ambassadør i København. Nordgaard søkte også de ettertraktede ambassadørstillingene i Roma og Berlin, men endte altså opp med København.

  (© Thailands Tidende. 6. mai 2021)

  6 May 06 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4407-norske-myndigheter-hjalp-telenor-i-myanmar-na-skal-alt-vaere-tapt
 • Thaimassasje i Tromsø nekter å betale stor bot, legger ned
  Den overhengende faren som ble rapportert gjaldt innkvartering av de ansatte.

  En thaimassasjesalong i Tromsø har oppfylt alle kravene til Arbeidstilsynet, likevel er boten på en kvart million kroner opprettholdt. Virksomheten er nå stengt, og innehaveren nekter å betale.

   

  «Overtredelsesgebyret er uforholdsmessig stort, sett i forhold til virksomhetens omsetning», skriver den kvinnelige thailandske innehaveren i en klage til Arbeidstilsynet 12. april. 

   

  Dagen etter kom beskjeden på facebooksiden til virksomheten: 

   

  «Jeg har lagt ned lokale».

   

  Hun skriver at ankepunktene til Arbeidstilsynet var løst, med unntak av ett punkt som det var diskusjon rundt. Hun forstår derfor ikke hvorfor hun har fått den store boten.

   

  Vi har stilt noen spørsmål til eieren av virksomheten, men hun har i skrivende stund ikke svart.

   

  Så sent som i november i fjor søkte hun etter nye medarbeidere. 9. februar meldte hun på facebooksiden at koronareglene ble fulgt etter forskriftene og at kundene ikke trengte være nervøse for å komme innom. Men en måned senere var altså lokalene stengt. Hun oppgir til Arbeidstilsynet at det skyldes virussituasjonen, men skriver altså på facebooksiden at virksomheten er nedlagt.

   

  Virksomheten har holdt åpent i seks år. Eieren har tidligere uttalt seg til pressen om problemer når det avsløres at det selges seksuelle tjenester ved massasjeinstitutter. Det ødelgger for de som vil drive seriøst, uttalte hun.

   

  Den uanmeldte inspeksjonen skjedde kl. 10.00 den 7. desember 2020. Arbeidstilsynet troppet opp sammen med representanter fra politi, brannvesen og el-tilsynet. 

   

  De beordret en umiddelbar stopp i å la de ansatte overnatte i arbeidslokalene. Årsaken ble oppgitt som manglende brannvern, samt manglende muligheter til privatliv for de ansatte. Det ble også funnet mangler i smittevernet mot Covid-19.

   

  To av de ansatte sov på de samme rommene som det ble gitt massasje. En annen ansatt sov på et rom som lå innenfor et massasjerom, og manglet derfor adgang til rommet når det var kunder tilstede.

   

  Det ble også påpekt av de ansatte ikke hadde noe oppholdsrom. Kjøkken og bad ble delt med øvrige ansatte, og det var ikke tilgang til tv eller mulighet til å vaske klær.

   

  I praksis betyr dette at standarden var tilsvarende det de ansatte var vant til fra thailandske massasjeinstitutter.

   

  Brevet er undertegnet av Tom Håvard Andreassen, fungerende seksjonsleder i Arbeidstilsynet. Vi har sendt flere henvendelser til ham – blant annet om størrelsen på boten – uten å få noe svar. Vi har også kontaktet pressekontaktene i Arbeidstilsynet, også uten noen respons.

   

  Det står imidlertid i Arbeidstilsynets redegjørelse at «det er særdeles viktig at gebyret får en allmennpreventiv effekt».

   

  Det utestående punktet da boten ble ilagt gjaldt smittevern. Forholdene rundt innkvartering av de ansatte var da allerede løst til Arbeidstilsynets tilfredshet.

   

  Thailands Tidende

  Punktet som ifølge Arbeidstilsynet ennå ikke var ordnet da boten ble ilagt. (Faksimile: Brev fra Arbeidstilsynet)

   

  Thailands Tidende

  Alle punkter er nå avklart. Likevel opprettholder Arbeidstilsynet boten. (Faksimile: Brev fra Arbeidstilsynet)

   

  De som kjenner til massasjevirksomhet i Thailand vet at de ansatte ofte innlosjeres av eieren for å spare penger til hybelleie, så dette er ikke noe nytt for thaier.

   

  I Thailand er det ikke noe aktivt arbeidstilsyn, og massasjearbeidere jobber gjerne 12–14 timer pr dag sju dager i uka, ofte med kun to fridager pr måned. Lønna er mye dårligere enn i Norge.

   

  Massasjesalongen, som nå er nedlagt, tok 600 kroner pr time av kundene for thaimassasje. Det er over ti ganger så mye som i Thailand, hvor prisen normalt ligger på 200 baht pr time.

   

  I Norge er det et krav at man har minimum 35 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av syv dager. Tidligere er det gitt bøter til thaimassasje for brudd på dette.

   

  Et av punktene til Arbeidstilsynet var følgende: «Arbeidsdager på rundt 12 timer er belastende for helsen til arbeidstakerne».

   

  En arbeidsdag på 12 timer betyr imidlertid ikke sammenhengende massasje i 12 timer. Det er ofte godt med ventetid mellom kundene. Når det gjelder 35 timers sammenhengende arbeidsfri i løpet av sju dager, så er nok dette ikke noe alle ansatte ønsker. Mange kommer til Norge for å jobbe og tjene mest mulig.

   

  Myndighetene i Tromsø er aktive når det gjelder å sjekke thaimassasje. Det var også i Tromsø at en gårdeier nylig ble dømt til fengsel for å ha leid ut til thaimassasje som solgte seksuelle tjenester:

   

  Thailands Tidende

  En sak som ble omtalt i Thailands Tidende 12. mars i år.

   

  LES: Norsk politi går etter utleiere til thaimassasje (12. mars 2021)

   

  Thailands Tidende har dekket thaimassasje i Norge i mange år (se linker under), og har skrevet om stor oppmerksomhet fra politiets side om denne virksomheten. Spesielt i årene 2016-2017 virker oppmerksomheten å ha vært stor. Kanskje det kommer en ny bølge nå, slik det også ble varslet i artikkelen over, fra mars i år.

   

  Det har vært store bøter tidligere også. Vi har meldt om dagsbøter på 30.000 kroner for en salong i Stavanger og bøter på totalt 187.000 kroner for en salong i Oslo (link under).

   

  Det gikk så langt at en forening for thaimassører i Norge måtte ansette advokat for å få politiet til å oppføre seg korrekt under spaning og kontroll av thaimassasje:

   

  LES: Thaimassasje: Forening klager på politiet (juni 2017)

  LES: Thaimassasje: Stadig flere politispanere (juni 2017)

  LES: Nok en massasjeklinikk ilagt mulkt (april 2017)

  LES: Politiet mener jentene blir utnyttet (januar 2017)

  LES: Gigantisk massasjemulkt i Oslo (desember 2016)

  LES: Aksjon mot massasjeklinikker i Nord-Norge (desember 2016)

  (© Thailands Tidende. 4. mai 2021)

  4 May 04 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4406-thaimassasje-i-tromso-nekter-a-betale-stor-bot-legger-ned
 • Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister
  Statsminister Prayuth Chan-ocha mister støtte blant næringsdrivende.

  Statsministeren får nå kritikk fra forretningsstanden, som hittil har vært hans støttespiller. En kampanje for å avsette helseministeren har samlet over 200.000 underskrifter.

   

  Etter lavere smittetall fredag har tallene igjen gått opp i går og i dag, og ligger rundt to tusen tilfeller pr døgn.

   

  Det er rapportert om 1940 nye tilfeller siste døgn, mot 1891 forrige døgn. Begge de siste døgnene har det vært meldt om 21 nye dødsfall, som er rekord for Thailand.

   

  Totalt har 245 personer dødd av Covid-19 i Thailand. Totalt antall registrerte smittetilfeller er 68.984. Det ligger for tiden 270 pasienter i respirator.

   

  Thailands Tidende

  Antall nye smittetilfeller i Thailand pr døgn siden 1. april. (Kilde: Helsedepartementet)

   

  Et av problemene i denne smittebølgen har vært mange dagers ventetid på sykehusplass. Det er først i dag at myndighetene har publisert nøyaktig statistikk om dette, som viste over en ukes ventetid i visse tilfeller. I dag skal ventetiden være mellom 24 og 48 timer, ble det opplyse på dagens pressekonferanse. 

   

  Myndighetene virker å ha hatt nok med å administrere de som melder seg som smittede, og har gjort veldig lite oppsøkende testing under denne bølgen, i motsetning til under den andre bølgen i januar. De lover imidlertid mer oppsøkende testing fra og med i morgen i Bangkok.

   

  Disse problemene gjør at vaksinering kommer i stadig større fokus i Thailand, og thaier ser med misnøye på at landet ligger langt etter både vestlige land og en del land i regionen når det gjelder vaksinering.

   

  Pr i dag skal 1.099.907 personer ha fått den første vaksinedosen, mens 387.447 personer har fått begge doser, ifølge dagens tall fra myndighetene. Dette dreier seg i hovedsak om personer i helsesektoren.

   

  En artikkel hos Nikkei Asia i dag viser kritikk både mot helseministeren og statsministeren – som i praksis er eneveldig når det gjelder å styre pandemien. Eneveldigheten er nettopp «formalisert» i parlamentet, da statsministeren er gitt ansvar for pandemien på vegne av alle departementer som normalt har noe å si i slike saker.

   

  Det påpekes det problematiske med at myndighetene har satset på et kongelig eid firma til å produsere vaksinen, noe som gjør det vanskelig å diskutere saken. En politiker forsøkte seg med kritikk av prosessen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte 21. januar i år:

  LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar)

   

  Det har vært kritikk tidligere også, fra legestanden, slik vi rapporterte 3. april.

  LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april)

   

  Thailands Tidende

  Faksimile: Nikkei Asia 30. april 2021.

   

  Artikkelen i Nikkei Asia viser imidlertid nå til flere grupperingen innen næringslivet som er misfornøyd med statsministeren, grunnet tregheten i vaksineringen, og ny nedstengning av samfunnet og deler av næringslivet i den tredje smittebølgen.

   

  Normalt har forretningsstanden vært en støttespiller for generalen, så dette er et betydelig politisk problem for den tidligere junta-lederen, som tok makten i et kupp i 2014 og senere vant valget i 2019, godt hjulpet av en omstridt ny grunnlov som lot utpekte senatorer være med å velge statsminister. 

   

  En gruppe kalt Mor Mai Thon (Leger som ikke tolererer) vil ha helseminister Anutin Charnvirakul avsatt. De har samlet inn 221.241 underskrifter på Change.org i skrivende stund. De ønsker totalt 300.000, i kampanjen som virker å ha startet for en drøy uke siden, selv om Change.org ikke oppgir startdato. Kampanjen er kun på thai.

   

  Det er ikke første gang helseministeren er i søkelyset.

  LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» (7. februar 2020)

  LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land (5. mars 2020)

  LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

   

  Sentralmyndighetene har de siste ukene bedyret at de har lært av tidligere feil under pandemien, og at det nå vil bli målrettede tiltak, ikke generelle tiltak som portforbud og nedstengning av hele næringer.

   

  Men de virker å ha unnlatt å dele lærdommen med mange av landets 76 guvernører, som er utpekt av regjeringen.

   

  11 provinser har allerede vedtatt «myke portforbud», det vil si at de oppfordrer – noen vil si truer – folk til å holde seg hjemme nattestid. Dette er i strid med regjeringens uttalte politikk.

   

  Fra og med i går ble også restauranter beordret å stenge i seks provinser. Det kommer direkte fra sentralmyndighetene, etter at de samme myndighetene tidligere i vår ba om unnskyldning for at de hadde stengt restaurantvirksomheter tidligere i pandemien.

   

  LES: Tilbake til 14 dagers karantene, restauranter må stenge i seks provinser (29. april)

   

  De sa at det var urettferdig, siden lite av smitten stammet fra restaurantbransjen. Nå har de altså ombestemt seg, til kritikk fra folk som lever av matservering i provinsene Bangkok, Chonburi, Chiang Mai, Nonthaburi, Pathum Thani og Samut Prakan.

   

  Fredag uttalte pressetalsmann Taweesin Visanuyothin at det ikke ville bli snakk om noen papirmølle for å reise mellom provinsene denne gangen, slik tilfellet var i januar. Bare få timer senere kom guvernøren i Chonburi på banen og vedtok nettopp dette – at alle som vil forlate provinsen må innom et distriktskontor og få en skriftlig bekreftelse.

   

  I januar var det lange køer på distriktskontorer og dårlig med distansering, i en prosess som ble mye kritisert.

   

  Folk spør seg om dagens regjering har kontroll over smittetiltakene, og ikke minst de ulike tiltak et mylder av provinser, distrikter og landsbyer vedtar. Men det aller viktigste er likevel vaksineringsprosessen, og det er på det området denne regjeringen nå virkelig har tapt popularitet.

  (© Thailands Tidende. 2. mai 2021)

  2 May 02 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4405-treg-vaksinering-skaper-problemer-for-stats-og-helseminister
 • Tilbake til 14 dagers karantene, restauranter må stenge i seks provinser
  Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 29. april.

  Antall smittetilfeller var under 2000 i dag for første gang på en uke. Likevel vedtok myndighetene strengere virustiltak. En god nyhet er at de vil kjøpe inn flere vaksinemerker, og satser på akselerert vaksinering og turiståpning til høsten som planlagt.

   

  Oppdatering (30. april kl. 12.00): Smittetallet gikk ytterligere ned i dag. Totalt ble det rapportert om 1583 tilfeller siste døgn.

   

  Ettermiddagens møte i «Den store covid-komiteen» under ledelse av statsminister Prayuth Chan-ocha hadde mange saker på programmet.

   

  Viktigst for utlendinger var at de nå har vedtatt at karantenetiden for å slippe inn i landet igjen skal tilbake til 14 dager, etter at den i april måned var 10 dager ordinært og 7 dager for vaksinerte personer (vær klar over at man må legge til to dager og en natt til disse tallene, grunnet at thailandske myndigheter regner feil).

   

  De som har CoE utstedt før 1. mai vil få de gamle reglene hvis de ankommer før 6. mai.

   

  I tillegg blir det slutt på lettelsene under karanteneoppholdet. De som ankommer Thailand må nå holde seg kun på rommet disse dagene. Det manglet litt på detaljer på dagens pressekonferanse, men det må antas at en times luftetur pr døgn etter første negative covid-test fortsatt blir lov. Det var blitt lettelser som gjorde at man kunne benytte trimrom og restaurant etter en periode og etter negativ covid-test på hotellet. Disse mulighetene forsvinner altså nå.

   

  Denne tredje smittebølgen kan virke å være på retur. Hvis det er tilfelle kan det senere i vår igjen bli lettelser i karanteneordningen. Myndighetene har bedyret av åpningen for turister, som starter med Phuket 1. juli, ikke er blitt berørt av smitteøkningen i det siste. Og det er fortsatt 1. oktober som er satt som dato for å skrote hele karanteneordningen.

   

  LES: Seks turiststeder kan åpne for vaksinerte turister til sommeren ifølge Sandbox-plan (29. mars)

  LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars)

   

  I den forbindelse lover også myndighetene å fremskynde vaksineringsprosessen. De sier at 70 prosent av befolkningen skal være ferdig vaksinert i løpet av 4–7 måneder etter at vaksineringen starter for alvor, noe som etter planen skal skje i juni måned. Det vil si at en gang mellom september og desember vil landet ha klart å vaksinere 50 millioner mennesker, og folkeimmunitet skal da ikke være langt unna.

   

  Det skal nå også bestilles inn andre vaksinemerker, som Pfeizer, Moderna, Sputnik og Johnson&Johnson, etter at myndighetene hittil har satset kun på AstraZeneca og Sinovac, noe de har fått mye kritikk for.

   

  LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april)

   

  I dag ble det meldt om 1871 smittetilfeller. Det var Songkran-feiringen som bidro til mye smitte rundt om i alle landets provinser, selv om Bangkok alene har stått for omlag halvparten av alle tilfeller. 

   

  Myndighetene i Bangkok melder om at de har klart å få bukt med ventetiden for innleggelse for covid-syke personer.

   

  Det har også blitt en ny inndeling av provinser i tre ulike grupper, men faktum er at forbudene er omtrent de samme i alle landets 76 provinser.

   

  Det er påbudt med maske. Alkoholservering er forbudt på alle restauranter, og barer, puber og karaokebarer er stengt over hele landet.

   

  Den vesentlige forskjellen nå er at i de seks «mørkerøde» provinsene må alle restauranter stenge, og kan kun ta imot bestillinger på take-away.

   

  Disse seks provinsene er Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Chiang Mai og Chonburi. Så er det 45 provinser som er røde, mens resten er oransje. 

   

  Thailands Tidende

  De ulike tiltakene i de tre gruppene av provinser. (Faksimile: Covid-komiteen)

   

  Når det gjelder maskepåbudet så spesifiseres det at det ikke gjelder for barn under to år og for de som kjører alene i bil. 

   

  Under fjorårets nedstengning gikk myndighetene etter hvert ut og sa at det ikke var nødvendig å bruke maske under fysisk trening. Det har de ikke sagt denne gangen, men man får anta at det kommer etter hvert, siden offentlig ansatte leger i Thailand har sagt at det kan være farlig å trene med maske.

   

  Det er ikke noe reiseforbud, men mange provinser har vedtatt karantene for folk som kommer fra provinser med høy smitte.

   

  Det er heller ikke noe portforbud, men myndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme, spesielt nattestid. 

  (© Thailands Tidende. 29. april 2021)

  29 April 29 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4404-tilbake-til-14-dagers-karantene-restauranter-ma-stenge-i-seks-provinser
 • Økning av karantenetiden diskuteres, provinser forsøker seg på «portforbud»
  Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 27. april.

  Ble det kun én måned med kortere karantene for utlendinger? Det svaret får vi på torsdag. Smittetallene har gått litt ned igjen de siste dagene.

   

  Den sterke smitteøkningen 23. og 24. april ga ikke opphav til noen eksponsiell økning videre, heldigvis. Snarere har smittetallene beveget seg ned mot 2000 tilfeller pr døgn.

   

  Siste døgn ble det registrert 2179 tilfeller. Kun 25 av disse kom fra oppsøkende testing, så stort sett alle tilfellene kom fra folk som selv tok kontakt for å bli testet. Fem smittetilfeller kom fra karantene for folk som ankommer fra utlandet.

   

  Det er fortsatt Bangkok som har de største smittetallene. 993 av dagens tilfeller var rapportert i hovedstaden. Nonthaburi hadde 149. Resten av landets provinser hadde under hundre tilfeller. 

   

  Chonburi har holdt seg relativt stabilt i det siste. De hadde 80 tilfeller i dag, hvorav 33 var i Banglamung (Pattaya).

   

  Kommende torsdag (29. april) skal det avholdes et møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsminister Prayuth Chan-ocha. Da skal flere ting avgjøres.

   

  Blant ønsker helsedepartementet å forlenge karantenetiden for utlendinger til 14 dager igjen, slik den var før 1. april. 

   

  Hvis dette blir vedtatt ble det kun én måned med kortere karantene, og veldig kort tidsfrist for utlendinger til å forholde seg til nye regler, som i tilfelle de blir vedtatt antas å tre i kraft bare to dager senere, altså 1. mai.

   

  Fra 1. april ble karantenen redusert til ti dager generelt og sju dager for vaksinerte personer:

   

  LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars 2021)

   

  Regnestykket når thaier snakker om karantene er for øvrig feil, man må i praksis legge til to dager og ett døgn til tallene.

   

  Det har vært skapt frykt i det siste om at åpningen for turister – som etter planen skal starte med Phuket fra 1. juli – nå blir forsinket, men myndighetene sier at planen fortsatt er den samme, hvor det utover sommeren åpnes opp for turisme flere steder inntil karantenen etter planen skal avsluttes 1. oktober.

   

  Handelsminister Jurin Laksanawisit uttalte til Daily Mail i går at planen ikke var forandret. Han sa seg fornøyd med at Phuket hadde nådd 100.000 vaksinasjoner, og lovet at promotering av turismen skulle starte i juni.

   

  På pressekonferansen i dag ble det opplyst at fem provinser har vedtatt «å be» innbyggerne om å holde seg hjemme nattestid. Det dreier seg om frem til kl. 04. Startpunktet varierer mellom kl. 21 og 23 for de fem provinsene.

   

  Som Thailands Tidende har meldt så har ikke guvernører pr i dag noen myndighet til å vedta portforbud, og det er muligens grunnen til den forsiktige formuleringen og at det ikke er nevnt noen straff for overtredelse. Men dette kan endre seg. Og flere provinser kan følge etter.

   

  Provinsene dreier seg om Nonthaburi, Pathum Thani, Surat Thani, Samut Prakan og Samut Sakhorn

   

  LES: Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud (18. april)

   

  Det har vært frykt for mangel på sengeplasser, og det har vært tilfeller rapportert i media hvor syke folk har måttet vente flere dager. Minst tre personer skal ha dødd i sykehuskø, ifølge media.

   

  Dagens dødstall var det høyeste i Thailand så langt, med 15 rapportert døde, som gir en total på 163 døde av covid, som er et veldig lavt tall på verdensbasis. Det utgjør 0,27 prosent av alle smittetilfeller i landet.

   

  På dagens pressekonferanse ble det opplyst at 628 personer nå er alvorlig syke, og 169 er i ventilator.

   

  Det har også vært klager på at folk ikke kommer gjennom på nødnumrene til myndighetene, som er 1668 og 1669.

   

  Det er nå maskepåbud i ca. 50 av landets provinser. Statsministeren fikk ettersigende en bot på 6000 baht av myndighetene i Bangkok i går. Strafferammen er 20.000 baht, men førstegangsforbrytere måtte tydeligvis ut med 6000 baht.

   

  Boten til statsministeren førte til at myndighetene på dagens pressekonferanse skrøt av seg selv og hvor rettferdig tiltakene er. Det strider mot observasjoner i media, som forteller om hvordan velstående folk som blir syke enklere får tilgang til sykehusplass. Dette fremgår f.eks. hos Bangkok Post i dag.

  (© Thailands Tidende. 27. april 2021)

  27 April 27 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4403-okning-av-karantenetiden-diskuteres-provinser-forsoker-seg-pa-portforbud