Stacks Image 782

Slik ser du norsk TV i Thailand

Vurderer 90-dagers visumfritt opphold for europeereThailand kan kanskje oppheve visumkravene for reisende fra flere europeiske land og arrangerer hundrevis av kultur- og sportsbegivenheter for å få feriereisende til å bli lenger og bruke mer penger, opplyser regjeringen. 

Dog er dette som vanlig, bare et forslag, og intet er vedtatt slik at det er per nå er nødvendig med visum opphold over 30 dager.

– Regjeringen diskuterer en plan om å la turister fra enkelte europeiske land bli så lenge som 90 dager, sa Prommin Lertsuridej, statsministerens rådgiver, i et intervju med Bloomberg torsdag.

– Det vil også bli holdt rundt 3000 arrangementer som konserter, maratonløp og andre kulturfestivaler frem til neste år for å tiltrekke seg turister, sa han.

Statsministeren har utpekt turisme som en "quick win" for å få fart på Thailands økonomiske vekst.

Regjering har midlertidig opphevet visumkravene for reisende fra Russland, Kina, Kasakhstan, India og Taiwan, og bedt flyselskapene om å øke antall flyvninger og samtidig effektivisere flyplassdriften for å redusere ventetiden for besøkende.

Selv om Thailand har opphevet de fleste restriksjonene på besøkende fra pandemitiden, har det gjennomsnittlige forbruket per reisende ligget under nivået før pandemien, og har ikke svart til de offisielle estimatene.

I forrige uke annonserte Srettha «Vinterfestivalen», som omfatter Loi Krathong-festivalen, Bangkok Marathon og nyttårsfeiringen. Arrangementet skal vise frem Thailands unike kultur og tiltrekke seg turister i høysesongen mellom november og januar.

– Vi vil utvikle flere attraksjoner og kampanjer for å få turistene til å bli lenger, sier Prommin.

– Lengre opphold, flere arrangementer for å tiltrekke de, mer moro i utelivet. Slik planlegger vi å få turistene til å bruke mer penger, sier Prommin.

Kilde: Bangkok Post

Skyting på BanglaTo personer ble skutt i en krangel på en parkeringsplass ved Bangla Rd natt til i dag, søndag.

Patong-politiet ble tilkalt til åstedet, parkeringsplassen Soi Lao ved siden av Bangla Rd, rundt kl. 02.25,

Politiet pågrep en mann med en Smith & Wesson .38-revolver på stedet.

Tre personer ble skadet i hendelsen, bekrefter politiet. En ble skutt i venstre arm, en ble skutt i venstre ben og den tredje hadde et knivstikk i høyre hånd.

Ut fra de innledende undersøkelsene sa politiet at den antatte gjerningspersonen ble sett tidligere på kvelden mens han hånet folk på Soi Bangla, og at han blant annet var i klammeri med to av ofrene

Den mistenkte forsvant fra Soi Bangla en stund, før han kom tilbake og møtte sine «rivaler» på parkeringsplassen, forklarte politiet. Det oppsto en krangel, og det oppsto et slagsmål som endte med skyting, ifølge politiet. Personer som kom for å avbryte slåsskampen, ble også truet med pistolen, legger politiet til. Politiet fortsetter etterforskningen av skyteepisoden.

Kilde: The Phuket News


Baht ventes å stige neste ukeDet er ventet at baht vil stige til 35 for en amerikansk dollar neste uke, ettersom dollaren svekkes etter at investorene har spådd en slutt på renteøkningene fra Federal Reserve.

Bahten åpnet på 35,23 for en dollar torsdag, en styrking fra onsdagens sluttkurs på 35,47.

Kobsidthi Silpachai, leder for kapitalmarkedsanalyse i Kasikornbank, sier at bahten har styrket seg foregående uke, i takt med en svekket dollar og fallende tiårige amerikanske obligasjonsrenter.

– Det er ventet at Fed vil avslutte renteøkningene i denne syklusen og begynne å senke renten neste år, sier han.

Markedet forventer at Fed vil begynne å kutte styringsrenten i andre halvdel av 2024, tidligere enn tidligere antatt, sier Kobsidthi.

– Det forventes to rentekutt neste år, sa han.

Det neste møtet i Federal Open Market Committee skal etter planen holdes 12.-13. desember for å fastsette styringsrenten.

Fed holdt renten uendret for andre møte på rad tidligere denne måneden, og holdt styringsrenten på mellom 5,25 % og 5,5 %.

– Investorene fortsetter å selge amerikanske statsobligasjoner som forberedelse til å avslutte investeringskontoene sine før Thanksgiving neste uke, sier Kobsidthi.

– Vi forventer at bahten vil fortsette å styrke seg, og den kan komme til å ligge under 35 for en dollar neste uke.

Det nasjonale rådet for økonomisk og sosial utvikling skal etter planen offentliggjøre BNP-veksten for tredje kvartal på mandag, og det forventes en vekst både på kvartals- og årsbasis.

I andre kvartal i år var veksten lavere enn forventet på grunn av usikkerheten rundt regjeringsdannelsen.

En bedring i den økonomiske veksten i tredje kvartal vil også bidra til en sterkere baht mot dollaren, sier han.

Poon Panichpibun, pengemarkedsstrateg i Krungthai Bank, sier at banken spår at bahten vil bevege seg i intervallet 35,10-35,35 mot dollaren.

– Bahten bør ikke stige over 35 på kort sikt på grunn av volatiliteten i penge- og kapitalmarkedene, sa han. (Høy volatilitet betyr store og raske svingninger i verdien, mens lav volatilitet betyr mindre og langsommere endringer.)

– Enhver endring i den amerikanske styringsrenten vil være en nøkkelfaktor som påvirker dollaren og bahten, sier Poon.

De amerikanske obligasjonsrentene er fortsatt volatile til tross for at investorene tror at Fed er ferdig med å heve renten.

– Markedet forventer at Fed vil redusere styringsrenten med ett prosentpoeng neste år, sa han.

– Hvis Fed setter ned renten tidligere enn forventet, vil det redusere volatiliteten i obligasjonsmarkedet og gi klarere signaler om en styrking av bahten, sier Poon.

Kilde: Bangkok Post

Advarer mot mirakel-kurerDet thailandske FDA har offentliggjort en liste over forfalskede produkter fra Vietnam som har kommet inn på det lokale markedet.

Operasjonen for å slå ned på et globalt nettverk av distributører ble gjennomført i samarbeid med Central Investigation Bureau (CIB).

Så langt har myndighetene beslaglagt 43.411 enheter av 23 varetyper til en verdi av mer enn 40 millioner baht.

Helsedepartementet har også gått ut med en advarsel og oppfordrer forbrukerne til ikke å falle for reklame som tilbyr overdrevne helsefordeler eller kjøpe produkter bare fordi de er billige.

Her er en liste over produkter folk frarådes å konsumere:
 • Ovisure Gold: Påstår å redusere leddsmerter, forebygge slitasjegikt og bekjempe beinrelaterte sykdommer, og resultatene skal være synlige i løpet av sju dager. 
 • Digo Sure: Påstår å behandle diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom, lindre ledd- og skuldersmerter, nummenhet, samt forynge og styrke bein og ledd. 
 • Zextra Sure: Påstår å behandle degenerative sykdommer i ryggrad og ledd, samt lindre symptomer på hemiplegi eller delvis lammelse. 
 • Via Sure Calcium: Påstår å redusere smerter i ledd og bein, samt å gjøre skjelettet mer fleksibelt. 
 • Hevisure Gold: Hevder å forebygge komplikasjoner ved diabetes som blindhet og nyresvikt. 
 • GluOats: Hevder å redusere og behandle blodsukkernivået, forebygge komplikasjoner som hjertesvikt og leverinfeksjon. 
 • Gluzextra Gold: Påstår å behandle diabetes, kontrollere blodsukkeret og redusere komplikasjoner fra ulike farlige sykdommer. 
 • HIUP Complete: Påstår å gjøre barn 3 til 5 centimeter høyere i løpet av tre måneder, og tilbyr fordeler som er 10 ganger bedre enn vanlige produkter: 
 • Sica Sure Canxi Wemee: Påstår å gjøre barn 3 til 5 cm høyere i løpet av tre måneder, og tilbyr fordeler som er 10 ganger bedre enn vanlige produkter. 
 • Pro Up: Hevder å styrke immunforsvaret, fremme dyp søvn og øke vekten med 10 kilo i løpet av en måned. 
 • Hevifood Body Fit: Hevder at det hjelper folk å gå ned 3 til 4 kilo i løpet av to uker uten slanking. 
Kilde: Tha Nation

16 åring arrestert med 201 yaba-piller på PhuketEn tenåring er arrestert med 201 metamfetaminpiller på Phuket.

Politiet i Chalong sier til Phuket Express at de tidligere denne uken arresterte en 16 åring i Thai Mai Village i Rawaisom hadde 201 metamfetaminpiller i sin bestittelse

Ifølge politiet i Chalong bruker ulovlige narkotikanettverk vanligvis tenåringer som bud. De gir de unge gratis og etter at de er blitt avhengige, blir de hyret til å levere narkotika for langere.

Ettersom de fortsatt er tenåringer, blir de arrestert, men i motsetning til voksne blir de ikke stilt for retten fordi de er ungdommer. De fleste av dem er mellom 13 og 16 år gamle, opplyser politiet i Chalong.

Kilde: The Phuket Express


«30 baht-behandling hvor som helst» - høydepunktet i Thailands nye helsepolitikkThailands helsedepartement har konsolidert de 13 nasjonale helseplanene som tidligere ble foreslått, til 10 haste- eller "quick win"-tiltak, med ’30-baht-behandling hvor som helst’-ordningen i sentrum.

Ordningen med ’30-baht-behandling hvor som helst’ var et av de viktigste valgløftene til regjeringspartiet Pheu Thai.

– Målet med de ti hastetiltakene er å oppnå konkrete resultater i løpet av 100 dager, sa helseminister Dr. Cholnan Srikaew da han kunngjorde tiltakene i forrige måned. Han sa at noen av tiltakene allerede var satt i gang og forventes å gi resultater i tide til nyttår som en gave til befolkningen.

Ordningen med «behandling hvor som helst» er en videreføring av den universelle helseordningen på 30 baht som ble innført i 2002 av daværende statsminister Thaksin Shinawatras regjering.

I den nye utgaven av ordningen vil mottakerne få dekket viktige medisinske problemer ved de deltakende sykehusene, og de betaler bare 30 baht for dette.

Ifølge Cholnan er fire helsesoner som dekker 27 provinser, nå klare til å implementere ordningen.

De ni andre helsepolitiske tiltakene er:
 1. Videreføring og utvidelse av helseenheter/sykehus under kongelig beskyttelse eller kongelige initiativprosjekter. 
 2. Etablering av distriktssykehus i alle de 50 distriktene i Bangkok, samt et sykehus med 120 sengeplasser i Muang-distriktet i Chiang Mai. 
 3. Hver provins skal ha en behandlingsenhet for psykiatriske pasienter og rusavhengige. 
 4. Gi 1 million doser HPV-vaksine til kvinner i alderen 11 til 20 år over hele landet. 
 5. Styrke moralen og karriereutviklingen til helsepersonell, blant annet ved å gi 3000 faste stillinger til sykepleiere og spesialsykepleiere. 
 6. Etablere et senter for palliativ behandling i hver helsesone. 
 7. Sette fødselsfremmende tiltak på den nasjonale agendaen og integrere dem i politikken til relaterte instanser. 
 8. Fremme en helseøkonomi ved å etablere modellsamfunn og blå soner for innbyggere som lever lenge. 
 9. Lansering av programmet "One Region, One Sky Doctor" for å synliggjøre Thailands beredskap til å håndtere medisinske nødsituasjoner i et forsøk på å tiltrekke seg medisinske turister. 
Kilde: The Nation

Ulovlige solseng-utleiere arrestert på KataTre solseng- og parasollutleiere ble i dag, lørdag, arrestert for ulovlig virksomhet på Kata Beach etter en inspeksjon

Inspeksjonen ble utført av Mueang Phuket District Administrative Special Operations Team sammen med tjenestemenn fra Karon-politiet og tjenestemenn fra Karon kommune, heter det i en offisiell rapport om aksjonen.

I forbindelse med arrestasjonene beslagla betjentene 100 sett med solsenger og parasoller som tilhørte de tre arresterte.

Ifølge rapporten var aksjonen et resultat av en klage om at noen hadde satt opp solsenger og parasoller og tok betalt for utleie.

Det viste seg at de tre operatørene hadde satt opp solsengene sine utenfor lovlig salgsone.

Også de som holdt seg innenfor salgssonene be kontrollert for å sikre at de hadde tillatelse til å drive virksomhet på stranden og at de ikke solgte alkohol eller andre rusmidler.

De ble også kontrollert for å sikre at de ikke brukte utenlandsk arbeidskraft til å sette ut solsenger og parasoller.

De tre personene som ble arrestert, og som ikke er navngitt i rapporten, er siktet for brudd på provinsens påbud om hvilke områder på strendene det er tillatt å drive salg på, bekrefter den offisielle rapporten.

Dagens aksjone kommer etter at en gruppe lokale innbyggere sendte inn en formell klage til guvernør Sophon i forrige uke, der de ba om tiltak mot personer som driver ulovlig virksomhet på strendene i Karon som inkluderer Kata Beach.

I klagen ble det blant annet hevdet at noen leide utlendinger som stod for utleie av solsenger og parasoller.

Fjerning av ulovlige solsengutleiere på Kata Beach har nå blitt mer enn en årlig hendelse. Flere ulovlige utleiere ble fjernet fra Kata Beach i april. I den forbindelse ble den thailandske hæren tilkalt.

Kilde: The Phuket News

Loy Krathong vil generere 6,1 mrd bahtLoy Krathong, Thailands lysfestival, forventes å generere 6,1 milliarder baht i turistinntekter fra 2,04 millioner innenlandske turister, en økning på henholdsvis 5 % og 10 % fra året før, opplyste Thailands turistmyndighet (TAT) torsdag.

Loy Krathong feires på fullmånenatten i den 12. månemåneden, og i år faller den 27. november, da thailendere sjøsetter dekorerte flåter eller krathong i vannmassene for å vise respekt for Phra Mae Khongkha, vannets gudinne.

Festivalen feires også med fyrverkeri og, i visse deler av Thailand, med oppskyting av lykter.

TAT anslår at rundt 2,04 millioner thailendere vil reise til provinser som er vertskap for store feiringer, som Bangkok, Sukhothai og Chiang Mai, i løpet av festivalen, noe som gir en gjennomsnittlig hotellbeleggsprosent på rundt 58 %.

– Men folks forbruk kommer ikke til å øke drastisk fra i fjor, ettersom thailenderne fortsatt er forsiktige med å legge ut penger på grunn av de økende levekostnadene, sier TAT-guvernør Thapanee Kiatphaibool.

En fersk undersøkelse utført av Tourism Council of Thailand (TCT) viser at 40 % av thailenderne planlegger å feire Loy Krathong i hjembyen, mens 39 % planlegger å reise til nærliggende provinser.

De mest populære reisemålene blant respondentene er den nordlige regionen, etterfulgt av henholdsvis den sentrale regionen, Bangkok og hovedstadsområdet og den nordøstlige regionen.

Thapanee forteller at TAT vil arrangere en Loy Krathong-festival ved Phadung Krung Kasem-kanalen i Bangkok fra 25. til 27. november, der fokuset vil være å fremme kulturen i elvesamfunnene og bruken av biologisk nedbrytbare krathong for å minimere miljøskadene.

Turistmyndighetene vil også arrangere Loy Krathong-feiringer i fem viktige provinser for å øke turismen, nemlig Sukhothai (18.-27. november), Tak (24.-27. november), Chiang Mai (26.-28. november), Samut Songkhram (18.-27. november) og Roi Et (26.-27. november).

Kilde: The Nation


Fem arrestert for å ha drevet falsk politinettsideFem personer er arrestert for å ha drevet en falsk politinettside og som skal ha svindlet mer enn 1000 ofre, opplyser politiet fredag.

Sjefen for Central Investigations Bureau, Jirapob Puridet, sier at fem mistenkte, deriblant en kinesisk og en kambodsjansk statsborger, ble arrestert etter at politiet gjennomførte en razzia på ni steder over hele landet. De ble siktet for bedrageri, deltakelse i grenseoverskridende organisert kriminalitet og hvitvasking av penger.

Politiet sier at den innledende etterforskningen har vist at de mistenkte har svindlet mer enn 1000 personer for åtte millioner baht i løpet av bare to uker, men at den totale skaden antas å beløpe seg til flere milliarder baht.

Ofrene for svindelen ble lokket til en nettside som utga seg for å være hjemmesiden til Central Investigations Bureau gjennom et sponset søkeresultat da de forsøkte å finne politiets offisielle nettside for å registere en anmeldelse på nettet.

Via en lenke til en Line-chatkonto på nettstedet ble ofrene koblet til svindlere som utga seg for å være advokater, og som ba ofrene om å oppgi personopplysninger som en del av "konsultasjonen".

Når svindlerne hadde fått informasjonen, fortalte de ofrene at pengene deres var hvitvasket på et "online gambling-nettsted", opprettet av svindlerne, og at de måtte opprette en konto og plassere et spill for å få pengene tilbake, ettersom svindlerne hevdet at de var i stand til å "hacke" nettstedet.

De som falt for trikset, satset mer og mer penger i håp om å få pengene tilbake, ettersom svindlerne lot som om de klarte å "hacke" nettstedet og doblet innskuddet til ofrene. Ofrene fikk aldri pengene tilbake.

I tillegg til det falske politinettstedet skal de mistenkte ha drevet til sammen 98 falske nettsteder som utga seg for å være nettkasinoer, e-handelsplattformer, finansielle tjenester, investeringsplattformer for kryptovaluta, flyselskaper og en jobbsøketjeneste. Nettstedene ble drevet i Thailand, og ti av dem ble beordret stengt.

Politiet jakter fortsatt på de gjenværende mistenkte, deriblant en kinesisk statsborger som antas å være gruppens leder, og thailandske statsborgere som åpnet bankkontoer som ble brukt i svindelen.

Kilde: KhaoSodEnglish

Statsministeren donerer mer av lønnaStatsminister Srettha Thavisin har valgt ut ytterligere fire stiftelser som han vil donere midler til fra sin lønn og møtegodtgjørelse, opplyser regjeringens talsmann Chai Wacharonke.

Chai sier at statsministeren vil donere 50.000 baht hver til stiftelsene Thai With Disability Foundation, Issarachon Foundation, River of Peace Foundation og House of Blessing Foundation.

Ifølge Chai arbeider disse stiftelsene for å dekke behovene til ulike grupper, blant annet funksjonshemmede, eldre og hjemløse.

I slutten av september fortalte Chai at Srettha ville donere inntekten og møtegodtgjørelsene sine til ulike stiftelser i landet.

Den første donasjonen gikk til Foundation for Children, og statsministeren forsøkte også å møte veldedige organisasjoner for å lytte til deres problemer og finne måter å løse dem på, sa Chai den gangen.

Sretthas månedlige inntekt som statsminister og finansminister beløper seg til 125.590 baht (ca 39.000 kroner), en lønn på 75.590 baht pluss en godtgjørelse på 50.000 baht.

Kilde: Bangkok Post

Longtaibåt kantret etter ankomst med turister til øy i KrabiEn longtailbåt kantret etter at utenlandske turister ble satt av på en øy i Mu Ko Phi Phi Phi nasjonalpark i Krabi.

Lederen for Mu Ko Phi Phi Phi nasjonalpark sier til Phuket Express at de fredag ble varslet om hendelsen av ansatte på øya Mai Pai (Bambusøya). Longtailbåten var på vei med seks utenlandske turister fra øya Phi Phi Don til øya Mai Pai.

Turistene hadde nettopp ankommet øya, og båten og kapteinen ventet på turistene nær stranden da det blåste opp til sterk vind og bølger.

Som følge av værforholdene lekket det vann inn i båten. Turistene forsøkte å hjelpe kapteinen slik at båten ikke skulle synke. Til slutt kantret imidlertid båten.

De utenlandske turistene ble ikke skadet. En annen båt ble tilkalt for å hente turistene tilbake til Phi Phi Don-øya etter at de hadde avsluttet turen på Mai Pai-øya.

Kilde: Phuket ExpressTre pågrepet i razzia mot cannabisbutikker i PatongPatong-politiet har arrestert tre personer som en del av den pågående aksjonen mot cannabisbutikker som ulovlig selger narkotika sammen med lovlige marihuana-produkter.

Arrestasjonene, som ble kunngjort på den offisielle Facebook-siden til Patong-politiet i går, ble rapportert som utført under ledelse av Sujin Nilabadee, som formelt sett fortsatt er sjef for Patong politistasjon, til tross for at han ble fjernet fra tjenesten i mars.

Den første mistenkte ble pågrepet onsdag kveld da politiet inspiserte ‘Reggae Rim Tran Bar’ på Patong-Kamala-veien og fant «magisk sopp» til salgs.

Over 140 gram sopp ble beslaglagt. Selgere, ble tatt med til Patong politistasjon og siktet for ulovlig besittelse av narkotika i kategori 5.

Den andre razziaen ble gjennomført samme kveld i Summer Dream Shop på Phra Metta Rd. Butikken solgte kun cannabis, men selgeren viste seg å være en 28 år gammel marokkansk statsborger. Han  ble tatt med til Patong politistasjon og siktet for ulovlig arbeid i Thailand.

Fredag kunngjorde politiet at de hadde arrestert en 27 år gammel statsborger fra Myanmar. Mannen ble tatt for salg av «magisk sopp», 9 gram ble beslaglagt og nær 50 e-sigaretter ble beslaglagt.

Den mistenkte ble tatt med til Patong politistasjon og siktet for ulovlig besittelse av kategori 5-narkotika og produkter som er ulovlig importert til Thailand.

Kilde: The Phuket News

Fotgjengere i Pattaya klager over fortausparkeringFotgjengere i Pattaya ber om hjelp fra byens myndigheter og politiet til å løse problemet med fortausparkering.

Beboere langs Jomtien Second Road henvendte seg til The Pattaya News for å uttrykke sin fortvilelse over vilkårlig parkering på fortauene. Klagerne fortalte at problemet var til stor ulempe for dem og at det kunne skade fortauene.

Ifølge klagerne velger flere bilister regelmessig å parkere kjøretøyene sine, både biler og motorsykler, direkte på fortauene. Denne praksisen er særlig utbredt i nærheten av den pågående byggeplassen for dreneringsprosjektet Thepprasit 9, som er forbundet med Wat Boonkanjanaram.

De pågående byggearbeidene har resultert i mangel på parkeringsplasser i nabolaget fordi det er blitt færre kjørefelt i vestgående retning mot Pattaya sentrum. Dette har ført til at bilistene må parkere på fortauene, noe som ytterligere hindrer sikten og tilgangen til de ulike restaurantene og drikkevarebutikkene i området.

Trafikkpolitiet i Pattaya, advarer sjåfører bryter loven om renhold og trafikk. De sier at bilistene vil få en advarsel første gang og deretter en bot.

Betjenten oppfordret også publikum til å unngå å parkere på gangstier, spesielt i små områder der fotgjengere trenger trygg passasje. Bedriftseiere bør dessuten sørge for tilstrekkelig med parkeringsplasser for kundene sine og sørge for tydelig kommunikasjon for å sikre at kundene ikke parkerer på fortauet.

I første omgang kan folk rapportere eventuelle overtredelser via Pattaya bys hotline på 1337. Politiet i Pattaya fortsetter å undersøke saken og finne bedre måter å løse problemet på.

Kilde: The Pattaya News

Malaysia og Singapore lanserer grenseløs «Vipps»Malaysias DuitNow og Singapores PayNow er nå koblet sammen med sanntidsbetalingssystemer takket være et samarbeid mellom Bank Negara og Monetary Authority of Singapore (MAS), samt landenes betalingsoperatører.

DuitNow-PayNow-koblingen muliggjør umiddelbare, sikre og kostnadseffektive pengeoverføringer og pengeoverføringer mellom de to landene, opplyser Bank Negara i en uttalelse.

Denne sammenkoblingen av sanntidsbetaling er også den første som inkluderer andre finansinstitusjoner enn banker fra begge land, noe som gir tilgang til en bredere gruppe brukere.

Initiativet kommer i kjølvannet av QR-betalingstilkoblingen som ble kunngjort 31. mars 2023, og som muliggjorde QR-betalinger på tvers av landegrensene.

For brukere i Malaysia vil tjenesten først være tilgjengelig for alle Maybank-, CIMB- og TNG Digital-brukere3, og deretter vil andre finansinstitusjoner gradvis bli inkludert.

Tjenesten vil bli gjort tilgjengelig for kunder i Singapore hos Liquid Group, Maybank Singapore, OCBC og UOB i henhold til en trinnvis tilnærming, der disse institusjonene gradvis vil øke antallet kvalifiserte brukergrupper fra i dag til slutten av januar 2024.

– Raske, sikre og kostnadseffektive betalinger over landegrensene kan gi enorme fordeler, spesielt for privatpersoner og små bedrifter i land med svært tette økonomiske bånd, som Malaysia og Singapore.

Koblingen mellom DuitNow og PayNow er i tråd med målene i Asian Payment Connectivity Initiative og G20 Roadmap for Enhancing Cross-border Payments.

I 2022 utgjorde P2P- og pengeoverføringstransaksjoner mellom de to landene 7,8 milliarder RM (2,3 milliarder USD), ifølge sentralbanken.

Kilde: The Nation - The Star Asia News NetworkThailand omklassifiserer ikke cannabisHelsedepartementet har ferdigstilt det første utkastet til cannabis-hampeloven og sa at det ikke vil omklassifisere cannabis som et narkotisk stoff, sa helseminister Cholnan Srikaew fredag.

Cholnan sa at den nye loven er basert på endringer i det første utkastet, som har 94 paragrafer.

Den nye versjonen har rundt 70 paragrafer. Den er oppdatert for å ta opp ulike offentlige bekymringer eller smutthull som gjør det mulig for folk å bruke cannabis til rekreasjonsformål.

Kjernen i loven definerer fortsatt cannabis som en kontrollert urt, mens ethvert ekstrakt som inneholder mer enn 0,2 % tetrahydrocannabinol (THC) fortsatt er oppført som et narkotisk stoff.

– Ministeren støtter fortsatt bruk av cannabis til medisinske formål, men ikke til rekreasjonsbruk, så de som dyrker cannabis,selv til personlig bruk, må ha tillatelse i henhold til den nye loven, sa Cholnan.

Den første versjonen av cannabis- og hampeloven tillot en husholdning å dyrke opptil 15 planter til personlig bruk, for eksempel til behandling av sykdom. De trengte bare å informere lokale myndigheter, men etter den nye loven må de søke om tillatelse først.

Cannabisbutikker som allerede har lisens, kan fortsette sin virksomhet, men de må overholde den nye loven, for eksempel ved å forby røyking av cannabis i lokalene og ikke selge tørkede cannabisknopper.

Loven vil også klargjøre hvilke steder som ikke kan selge eller tillate cannabis i lokalene sine.

– Vi vil ikke stenge alle cannabisbutikker, men de må overholde loven. Den nye loven vil ikke tillate dem å selge cannabisknopper som folk kan røyke, eller ha utstyr som kundene kan bruke inne i butikkene. Tidligere kunne vi ikke kontrollere bruken, men med den nye loven vil det være forbudt å bruke cannabis til rekreasjonsformål, sa han.

På spørsmål om det vil bli ulovlig å røyke cannabis hjemme, sa han at det fortsatt er en gråsone i påvente av flere tilbakemeldinger fra publikum.

På spørsmål om cannabis og hamp bør ha separate lover, sa han at dette spørsmålet har blitt tatt opp. I henhold til gjeldende lov anses imidlertid hamp som en slags cannabis, bare med lave nivåer av THC, bemerket han.

Han sa at departementet vil legge lovforslag til høring for offentligheten oggi tilbakemelding innen midten av desember. Folk vil ha to uker på seg til å komme med sine meninger, og ministeren vil analysere om loven bør oppdateres før den legges frem for regjeringen.

Kilde: Bangkok Post

Loy Krathong og Muay Thai foreslås som verdensarvLoy Krathong-festivalen, Muay Thai og thailandske nasjonaldrakter er nesten klare til å bli foreslått til FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) for å bli inkludert på listen over verdens immaterielle kulturarv.

Utarbeidelsen av data og registreringsdokumenter for disse tre gjenstandene er omtrent 70 % ferdig, sa landets kulturdepartement fredag.

Forslaget forventes å bli godkjent av regjeringen innen mars neste år og UNESCOs behandlingsprosess vanligvis tar 3-5 år.

Loy Krathong er en av Thailands mest populære festivaler og feires ved fullmåne i den 12. månemåneden. Den innebærer at "krathong" - lotusformede flåter dekorert med lys, røkelse og blomster - slippes ut på innsjøer og elver for å hedre Buddha og vanngudinnen. Fyrverkeri og tradisjonelle danseforestillinger er også en del av feiringen.

Departementet har samarbeidet med Institute of Thai Studies ved Chulalongkorn University for å samle inn informasjon om Loy Krathong-feiringen i åtte viktige provinser. Foto- og videomaterialet som skal presenteres for UNESCO, vil også omfatte årets begivenheter, som finner sted 27.-28. november i hele Thailand.

– Det som gjenstår før dokumentene er klare til å sendes inn, er blant annet å velge ut bilder og videoer via fokusgrupper, ordne akademiske data og oversette materialet.

Thailand har allerede fire gjenstander som venter på å bli vurdert for UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Listen vil bli offentliggjort 7. desember på et møte i Botswana.

De fire elementene som har kommet med på den foreløpige listen, er den tradisjonelle thailandske dansen Khon, tradisjonell thaimassasje, folkedansdramaet Nora og Songkran-festivalen, som skulle vurderes i 2020.

Kilde: The Nation

14 thailandske sykehus jordskjelvskadetFjorten thailandske sykehus, 13 i nord og ett i nordøst, har blitt skadet av jordskjelvet med en styrke på 6,4 som inntraff i nabolandet Myanmar fredag morgen, og to sykehus har delvis innstilt driften, opplyser helseminister Cholnan Srikaew.

Ifølge rapporter som er sendt til departementet, er 11 sykehus i Chiang Rai og to i Chiang Mai i nord og ett sykehus i Sakon Nakhon-provinsen i nordøst rammet.

I Chiang Rai ble følgende sykehus rammet: Chiangrai Prachanukroh Hospital i Muang-distriktet, Mae Lao Hospital, Somdej Phra Yayasangwon Hospital i Wiang Chai, Mae Chan Hospital, Phan Hospital, Chiang Khong Crown Prince Hospital, Chiang Saen Hospital, Phaya Mengrai Hospital, Doi Luang Hospital, Mae Fa Luang Hospital og Mae Sai Hospital.

Det ble funnet sprekker i sykehusbygningene, men hovedkonstruksjonene ble ikke berørt av skjelvet, som kunne merkes mange steder i nord og nordøst.

Ansatte og pasienter ved Maharaj Nakorn Chiang Mai Hospital rapporterte at de kjente skjelvet i omtrent fem sekunder.

På Chiangrai Prachanukroh-sykehuset ble legetjenestene på barneavdelingen innstilt og pasientene overført til en annen bygning. Det ble gjennomført en grundig undersøkelse av sykehuset for å avdekke eventuelle skader.

I Chiang Mai ble det oppdaget sprekker i bygningene til San Sai-sykehuset i San Sai-distriktet og Chiang Dao-sykehuset i Chiang Dao-distriktet.

I den nordøstlige provinsen Sakon Nakhon ble det funnet sprekker i niende etasje på akuttmottaket. Hele bygningen ble sperret av for undersøkelser, og polikliniske tjenester ble innstilt.

I San Sai-distriktet i Chiang Mai ble det oppdaget ytterligere skader på en bygning ved Ban Pa Kang-skolen i tambon San Pa Pa Pao, som var midlertidig stengt etter et tidligere jordskjelv 9. november.

Bildet øverst: Chiangrai Prachanukroh-sykehuset innstilte driften i pediatribygningen og overførte pasienter til en annen bygning i påvente av en nærmere undersøkelse av mulige jordskjelvskader fredag. (Arkivfoto fra Bangkok Post)

Kilde: Bangkok Post
Skattlegging av utenlandsk inntekt neste år kan ende i rettenStatsminister Srettha Thavisin har instruert skattedepartementet om å fylle opp statskassen for å finansiere regjeringens populistiske politikk.

En tidligere styreleder i det innflytelsesrike advokatfirmaet Baker McKenzie i Bangkok har antydet at den kontroversielle kunngjøringen fra det thailandske skattedepartementet kan bli bestridt i retten.

Kitipong Urapeepattanapong sier til Thai Examiner at skattemyndighetene omtolker en eksisterende lov som har vært i kraft i 38 år.

Det er verken en lov eller en administrativ eller ministeriell forskrift, og den kan godt utfordres i retten med gode sjanser for å vinne frem. Han argumenterte for at en ny lov eller en kongelig resolusjon var nødvendig under disse omstendighetene.

I september i fjor utstedte skattemyndighetene en forordning om at det fra og med januar 2024 skal betales skatt på inntekter som hentes inn fra utlandet fra en annen jurisdiksjon, uansett når pengene ble generert.

Dette er en endring i forhold til forskriften fra 1985, som sa at inntekter som kom fra utlandet bare var skattepliktige hvis de ble overført samme år som de ble opptjent.

Mange expats (en person som bor i et annet land enn sitt eget), sannsynligvis de fleste, er bekymret for at skattemyndighetene vil begynne å skattlegge inntekter som allerede er skattlagt i hjemlandet, hovedsakelig pensjoner og trygdeutbetalinger. Hvis de bor i Thailand i mer enn 180 dager i løpet av et år, regnes de som skattepliktige innbyggere.

Dette skal ikke gjelde norske borgere som skatter til Norge, siden disse omfattes av en skatteavtale mellom Norge og Thailand som fastsetter at ingen skal dobbeltbeskattes.

Kitipong sier at hans standpunkt deles av andre notabiliteter, deriblant en tidligere høyesterettsdommer, selv om skattemyndighetene antagelig vil hevde at deres nylige uttalelse bare er et håndhevingsdekret som ikke krever parlamentarisk inngripen.

Hele saken føyer seg inn i rekken av mange andre tvilstilfeller og uklarheter som fortsetter å prege hele saken. Det er ingen tvil om at skattemyndighetene først og fremst ønsker å ramme thaier og utlendinger som tjener penger i utlandet, er valutaspekulanter eller har midler på offshore-kontoer, blant annet i Hongkong. Men skattemyndighetene har vært tause de siste to månedene og hevder at de samler inn informasjon fra interessenter.

Kommentatorer i advokatfirmaer i Bangkok deler seg i to grupper.

Noen mener at typiske expats ikke har noe å frykte hvis de bor her med penger som allerede er beskattet i hjemlandet. De viser ofte til dobbeltbeskatningsavtalene som Thailand har inngått med rundt 60 land.

Andre påpeker imidlertid at dobbeltbeskatningsavtalene er forskjellige og ikke nødvendigvis gir noen trygghet når det gjelder de aktuelle problemstillingene i Thailand.

For ikke å snakke om papirarbeidet som utflyttere må fylle ut hvert år for å overbevise skattemyndighetene om at de er «skattefrie». Noen antyder at store summer bør overføres til Thailand før utgangen av 2023.

Ventetiden på klar informasjon trekker ut i det uendelige. Det egentlige svaret er selvfølgelig at Thailand følger Singapores og Hongkongs eksempel, der den eneste inntektsskatten som kreves inn, er på penger som er opptjent i deres egne territorier.

Kilde: Pattaya Mail

Røde flagg på strendene i Hua Hin og omegnRøde flagg er heist på flere strender i Hua Hin og omegn.

Turistmyndighetene i Prachuap Khiri Khan har tatt initiativ til å heise røde flagg på flere strender i regionen som følge av de økte farene som den siste tidens sterke vind og turbulente bølger i Thailandbukten har medført.

Det er satt opp røde flagg på flere strender i Hua Hin og i nærheten, blant annet Hua Hin Beach, Khao Takieb Beach, Hua Don Beach, Khao Tao Beach og Hat Sai Noi.

Andre steder er det satt opp flagg på Suan Son Pradipat-stranden, Khao Kalok-stranden og Sam Roi Yot-stranden.

Sam Phraya Beach og Laem Sala Beach har fått fire flagg hver, noe som gjenspeiler det økte behovet for forsiktighet i disse områdene.

For øyeblikket er det uvær i Thailandbukten på grunn av den kraftige nordøstmonsunen som påvirker bukten og de sørlige delene av Thailand.

Myndighetene har derfor bedt publikum og turister om å følge advarslene og unngå å bade i områder som er merket med rødt flagg.

Kilde: Hua Hin Today

– Patong er klare for utvidet skjenketid– Patong vil være klar til å la utesteder ha åpent med skjenking til kl. 04.00 fra 15. desember.

Det sier Distriktssjef i Kathu, Theeraphong Chuaychu.

Tillitserklæringen kom i går, torsdag, da Theeraphong bekreftet hvilke seks soner i Patong som har skjenketid til kl. 04.00.

De seks sonene er: Soi Bangla, Soi Saensabai, Soi Paradise, Aroonsom Plaza (på Rat-U-Thit 200 Pi Rd, nord for Bangla), nær Sea Pearl Beach Resort og Duangjitt Resort & Spa i den sørlige enden av strandveien i Patong, og OTOP Market (på Rat-U-Thit 200 Pi Rd, i den sørlige enden av Patong).

– Alle sektorer er 100 % enige i disse sonene, sier Theeraphong og viser til resultatene fra det offentlige forumet som ble holdt tirsdag.

– Vi kommer til å iverksette tiltak for å ivareta alle aspekter, både sikkerhet og omgivelser, slik at vi er klare til D-dagen 15. desember, sier han.

– Vi har opprettet en Line-gruppe som skal rapportere hendelser som involverer turister, for eksempel at de er beruset eller stikker fra regningene sine, og tiltakene omfatter blant annet å sette opp kontrollposter for å fange opp personer og våpen både i begynnelsen og slutten av sonene og å bruke kunstig intelligens til å gjenkjenne ansikter, sier Theeraphong.

– Når det gjelder verifisering av de som tilbyr tjenester på etablissementene, vil appen Thai Dee bli brukt for å forhindre problemer med forfalskning av ID-kort. Når det gjelder narkotika, vil det til enhver tid bli foretatt stikkprøvekontroller uten forvarsel, sier han.

– Når det gjelder problemet med søppel, vil vi justere hentetidspunktene slik at det ikke blir liggende igjen søppel i området, sa Theerapong.

– Alle disse tiltakene vil bli evaluert med jevne mellomrom med tanke på økonomisk verdi og sikkerhet. Dette omfatter Soi Bangla og de omkringliggende områdene, inkludert området som grenser til Kathu Subdistrict og Kamala Subdistrict, for å sjekke om området har blitt påvirket eller ikke.

– Når det gjelder forebygging av trafikkulykker, har alle parter organisert tjenester for å frakte berusede turister som ikke klarer å komme seg tilbake til der de bor på egen hånd, sier Theeraphong.

Bildet øverst: Phukets parlamentsmedlem Chalermpong Saengdee (i midten, i hvit skjorte), som deltok på møtet med Patongs nattelivsoperatører tirsdag, inspiserer Bangla Rd. Foto: Chalermpong Saengdee / Facebook

Kilde: The Phuket NewsRSS