BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Korona-test i Thailand: Her kan du teste deg - store prisforskjellerNettavisen «Thai Rath» har publisert en liste over steder og priser hvor du kan ta en korona-testet. Noen er kvalifisert for gratis test hvis de tilfredsstiller visse betingelser, som å komme fra risikable områder eller å ha vært i kontakt med smittede personer. Ellers varierer prisene, fra 1.500 baht og kanskje opp til 7.000.

Informasjon kan hentes på nettstedet Department of Medical Science på: service.dmsc.moph.go.th/labscovid19

3 millioner personer er blitt testet på statlige og private sykehus og andre fasiliteter. Totalt har 29.685 hatt positive tester så langt, omtrent 1% av de testede.

Det er i landet 275 steder for testing. Av disse er det 106 i Bangkok og omegn: 43 statlige sykehus og 63 private. I provinsene: 169 stder, 133 statlige sykehus og 36 private.

Priser for RT-PCR-tester:
Statslige sykehus starter ved 1500 baht
Private sykehus starter ved 3000 baht
Andre tester kan være billigere, men må følges opp med RT-PCR hvis pasienten er positiv.

Noen private sykehus tilbyr «drivin» for testing. Noen eksempler og priser er her:
1. Chularat 9 Airport, ukjent pris
2. Prins Suvarnabhumi, 3.800 baht
3. Thonburi Bamrung Muang, 2.500 baht
4. Ramkhamhaeng, 3.500 baht
5. Chularat 3, 3.000 baht
6. Thonburi, 6.500 baht
7. Bang Pho, 3.000 baht
8. SinPhaet Ram Intra, ukjent pris

Du kan vente på resultatene, men sertifisering krever mer tid.

(we) Kilde: ThaiRath


 Kommentér

15 Bangkok-restauranter på årets Asias "Topp100 liste"Den årlige listen over Asias 100 beste restauranter ble nettopp presentert, og Bangkok kan skryte av imponerende seks oppføringer på topp 50 og 15 totalt på topp 100.


Den beste restauranten i Asia, ifølge Asias 100 beste restaurantliste i 2021, er Hong Kongs «The Chairman», etterfulgt av Odette, fjorårets nr. 1, i Singapore. 

Saken fortsetter under bildet  Gaggan Anand restaurant er den høyeste nye oppføringen på listen, som kommer inn som nr. 5, men den virkelige vinneren er kokk Thitid “Ton” Tassanakajohn (bildet) på «Le Du» som gjør et så stort hopp til 4. plass fra 8. plass i fjor. Også på topp 10 er det tyske fine dining spot «Sühring» (på nr. 6), som gir Bangkok imponerende 3 restauranter på topp 10. Også kjent på Topp 50-listen er Sorn (nr. 11), og Nusara (nr. 20),et annet spisested hvor kjøkkenet styres av kokk Thitid “Ton” Tassanakajohn. Det sjette medlemmet av årets Top 50-klubb er Gaa (nr. 46), som nylig flyttet fra Langsuan Road til de nye utgravningene på Sukhumvit Soi 53.

Saken fortsetter under bildet  Superkokk Gaggan Anand sikret seg en 5. plass.


Når det gjelder de 9 spisestedene i Bangkok fra 50 til 100 plass, er: «80/20» (nr. 55); «Samrub for Tha»i (nr. 59); «Jay Fai» (nr. 62); «Lim inn» (nr. 70); «Le Normandie» (nr. 74); «Bo.lan» (nr. 78); «Baan Tepa» (nr. 79); «Nahm» (nr. 80); og kvede (nr. 97). 

Saken fortsetter under bildet  Tvillingene Mathias og Thomas Sühring på 6. plass


Listene i seg selv er samlet og publisert av William Reed Business Media, og stemt frem av over 300 ledere innen det kulinariske området fra Asias 50 beste restaurantakademi.

Denne består av journalister, matkritikere, kokker, restauratører og kulinariske eksperter. Andre priser utdelt i år er Asia's Best Pastry Chef, vunnet av den singaporeanske kokken Angela Lai fra Tairroir i Taipei; og Asia's Best Female Chef, vunnet av Deaille Tam fra den nye Shanghai-restauranten Obscura. Og selvfølgelig, før kunngjøringen av 2021-utgaven av Asias 50 beste restauranter, avslørte arrangørene sin første vinner av den nye 'Icon Award', som er ingen ringere enn Bangkoks egen Queen of Street Food Jay Fai - en sann lokal legende! (bildet under)

Saken fortsetter under bildet  
Nedenfor er den fullstendige listen over vinnere i topp 50:
50. Wing Lei Palace, Macau
49. Toyo Eatery, Manila
48. Syvende sønn, Hong Kong
47. Lung King Heen, Hong Kong
46. ​​Gaa, Bangkok
45. Shoun Ryugin, Taipei
44. Mono, Hong Kong
43. Hansikgonggan, Seoul
42. Jaan, Singapore
41. Euphoria, Singapore
40. Labyrinth, Singapore
39. Anan Saigon, Ho Chi Minh
38. Ta Vie, Hong Kong
37. Amber, Hong Kong
36. Born & Bred, Seoul
35. Nihonryori Ryugin, Tokyo
34. 7. dør, Seoul
33. Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong
32. Masque, Mumbai
31. Cloudstreet, Singapore
30. La Maison de la Nature Goh, Fukuoka
29. Krabbedepartementet, Colombo
28. Caprice, Hong Kong
27. Ode, Tokyo
26. JL Studio, Taichung
25. Belon, Hong Kong
24. Logy, Taipei
23. Zen, Singapore
22. Fu He Hui, Shanghai
21. Rå, Taipei
20. Nusara, Bangkok
19. L’effervesence, Tokyo
18. Indisk aksent, New Delhi
17. Nabolaget, Hong Kong
16. Vea, Hong Kong
15. Mume, Taipei
14. Burnt Ends, Singapore
13. Les Amis, Singapore
12. Sazenka, Tokyo
11. Sorn, Bangkok
10. Mingles, Seoul
9. Narisawa, Tokyo
8. La Cime, Osaka
7. Florilege, Tokyo
6. Suhring, Bangkok
5. Gaggan Anand, Bangkok
4. Le Du, Bangkok
3. Den, Tokyo
2. Odette, Singapore
1. The Chairman, Hong Kong  Kommentér


Narri og Ammy vil skape sitt livsverk med thaimassasje på RaufossNarongdet Solbakken (28) og samboer Ammy Rønning (29) fra Raufoss vil livnære seg av thaimassasje på i Storgata på Raufoss.

- Vi har lyst til å videreføre en del av kulturen fra landet vi er født i. Behandlingen foregår gjennom strekking og trykk langs energilinjer i kroppen. Vi jobber mer med fingrene enn vanlig massasje og løser opp stramme punkter, sier Narri, som han kalles blant fotballvenner. Han er mest kjent som lynhurtig kantspiller som har spilt for Raufoss, Udontani i Thailand, Redalen og Gran. Før han meldte overgang til Reinsvoll foran fjorårets sesong.

Det skriver Oppland Arbeiderblad i dag, lørdag. 


Paret har oljemassasje, fotmassasje, Olje thaimassasje, Orginal thaimasasje og varm kokosoljemassasje på menyen for sine kunder.

Faksimile fra OA. Les saken i Oppland Arbeiderblad >>> (betalingsmur)
 Kommentér

Russisk narkotikadealer arrestert i PattayaEn 42 år gammel russisk mann ble torsdag arrestert av politiet i Pattaya for å ha solgt narkotika til turister og barjenter.

42-åringen ble pågrepet i sin leilighet i en aksjon etter et tips til politiet om at han solgre metamfetamin.

Politiet fant to pakker med «ICE» som veide 0,75 og 0,82 gram og annet utstyr på rommet hans, som er beslaglagt som bevis.

Lokale medier rapporterer at russeren har solgt narkotika i flrer år til expats og turister pluss barjenter, som han ofte byttet seksuelle tjenester med mot narkotika.

En bil og leilighet tilhørende russeren, som er registrert på en thai er beslaglagt sammen med 5 millioner baht i kontanter og andre eiendeler i hans navn.

Han er varetektsfengslet i påvente av straffeførlgelse etter siktelse for besittelse og handel med et klasse 1-stoff pluss besittelse av et klasse 5-stoff.

(we) Kilde: Kilde: Siam Chon News


 Kommentér

Forventningene til Songkran bristerMens såvel myndigheter som såvel en turistindusti i knestående har sett fram til den utvidede Songkran-feiringen i Thailand innser de nå at feiringen ikke blir som forventet.

De mest optimisiske anslår at trafikk, hotellbelegg og inntjening vil bli halvparten av det forventede.

Grunnen er den tredje og mest alvorlige smittebølgen i Thailand.  

I dag rapporterte CCSA 789 nye smitte og ett dødsfall. På Phuket ble det rapportert om ytterligere 17 tilfeller i dag, og tar øyas totale smittede denne uka til 43.

I forrige uke anslo TAT at 3,2 millioner innenlandsreiser ville generere 12 milliarder baht for den thailandske økonomien. Men de har nå redusert estimatene med halvparten etter at hoteller, flyselskaper og busselskaper har opplevd masseavbestillinger de siste dagene.

Andre provinser rapporterer om mindre enn 20% kanselleringer. Selv om feiringen starter denne helgen, begynner Songkran ikke formelt før neste tirsdag, og TAT forventer at det kan kommer ytterligere avbestillinger i helgen.

Bangkok Post rapporterer at 70% av reisende til Prachuap Khiri Khan og Hua Hin allerede har kansellert sine hotellbookinger. Lignende kanselleringer er rapportert i Pattaya, Phuket og Chiang Mai. Mange andre provinser, særlig i nordøst og nord, håndhever også karantene ved ankomst eller ekstra papirarbeid for å forsøke å beskytte provinsene sine mot den nye smittebølgen.

Chiang Mai krever at turister fra Samut Prakan, Nakhon Pathom, Bangkok, Pathum Thani og Nonthaburi,i utgangspunktet Bangkok og omkringliggende provinser,må fullføre en obligatorisk karantene på 14 dager eller gjennomføre en koronatest fnår de ankommer.

Så spørs det om det i det hele tatt vil være mulig å åpne Phuket for vaksinerte utenlandske turister etter planen 1. juli - om

(pf) Kilde: TAT / Bangkok Post

 Kommentér


Vaksineimport-regler skal gjøres enklere for private sykehusStatsminister Prayut Chan-o-cha sa fredag ​​at han har diskutert med private sykehus om samarbeid med regjeringen for å importere koronavaksiner for å øke landets vaksinasjonsprogram.


Prayut sier at regjeringen ikke har utestengt den private sektoren fra å anskaffe vaksiner, men komplekse importregler er en stor barriere.

Statsministeren sier at regjeringen er klar til å forenkle importprosedyrene for privat anskaffede vaksiner, forutsatt at de er i tråd med globale standarder. Men han advarerom at høy global etterspørsel etter vaksiner betyr at produsenter kanskje ikke kan levere til Thailand.

Thailands plan er å vaksinere befolkningen på 69 millioner mennesker, ettersom en tredje bølge av infeksjoner utløser målrettede nedstenginger over hele landet.

Ladprao General Hospital (LPH) har planer om å importere andre vaksinemerker enn AstraZeneca og Sinovac anskaffet av regjeringen. LPH forventer å motta sin første batch importert vaksine i fjerde kvartal i år.

For tiden er det registrert tre vaksinemerker for bruk i Thailand: Kinas Sinovac, AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Indias Covaxin venter på registrering i Thailand mens leverandører av tre andre merke, Moderna, Sputnik V og Sinopharm, er i samtaler med Thaiands legemiddelvark.

(pf) Kilde: Nation Thailand


 Kommentér

1 million doser Sinovac ankom Thailand i dag

Thailands helseminister Anutin Charnvirakul publiserte på Facebook lørdag at en million doser Sinovac-vaksine ankom Thailand i morges, og departementet vil distribuere disse så snart som mulig.


 

 Kommentér

Stor økning i nye smittetilfeller - nytt dødsfallThailands Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) rapporter i dag, lørdag, om 789 nye smittetilfeller og ett dødsfall.

Av de nye infeksjonene er 522 tilfeller lokale, 259 er funnet via proaktiv testing og åtte importsmittede er testet positive i karantene. Disse er både thailendere og utlendinger. Tre var fra Russland, mens andre hver var fra USA, Storbritannia, Oman, Canada og India.

En 68 år gammel koronasmittet mann i Nakhon Pathom-provinsen døde 4. april. Legene konkluderte fredag ​​med at han døde av Covid-19 og komplikasjoner. 33 pasienter er erklært friske og er utskrevet.

Per lørdag hadde antallet bekreftede tilfeller i Thailand steget til 31.658. Av disse er 28.463 blitt kontrahert lokalt, med 17.097 som ble funnet via proaktiv testing, mens 3.195 var tilbakevendende. Så langt er 28.161 utskrevet, 2.645 pasienter blir behandlet og 96 er døde.

(pf) Kilde: Nation Thailand


 Kommentér


Thai Airways tilbyr 4250 ansatte førtidspensjonering4.250 ansatte i Thai Airways blir tilbudt førtidspensjonert etter å ha mislyktes i en utvelgelsesprosess av over 13.000 ansatte.


Prosessen er et nødvendig resultat av de nasjonale flyselskapenes dårlige økonomiske situasjon og gjeldende omstruktureringsprogram. Gjenværende personale blir tvunget til nye, slankere kontakter.

De 13.554 gjenværende ansatte i Thai Airways har gått igjennom utvelgelsesprosess. 9.304 bestod denne, ifølge Bangkok Post. De 4250 ansatte som ikke nådde opp i prosessen, vil kunne motta førtidspensjon eller søke i neste runde med personalutvelgelse.

Ansatte som besto prosessen vil fortsette å jobbe for flyselskapet og vil undertegne kontrakter som starter 1. mai. Mange av de 'cushy' kontraktsmessige fordelene til ansatte mangler nå i de nye kontraktene, og mer i tråd med moderne luftfartsbedrifter.

De som gikk glipp av den første runden, er blitt informert om at de kan søke om andre runde, som starter neste mandag. Resultatene blir kunngjort 28. april. Ellers har de til slutten av i dag å søke om førtidspensjon. De vil ikke bli erstattet ettersom Thai Airways fortsetter å redusere antallet ansatte.

Pensjonspakker blir betalt i 4 avdrag over 12 måneder. Den første betalingen skjer i juni i år.

Tillitsvalgte bestider vilkårene i de nye kontraktene for Thai Airways-ansatte. Arbeidsforeningen hevder at endringene har fjernet, eller utvannet, mange tidligere personalrettigheter og velferdsgoder. Fagforbundet oppfordrer landet «avdeling for arbeidsbeskyttelse og velferd» til å se på endringene og kontrollere om de stemmer overens med gjeldsstruktureringsplanen som ble lagt fram for Central Bankruptcy Court.

Thai Airways, med sin flåte hovedsakelig har vært satt på bakken siden april i fjor, er fortsatt midt i en lang konkursbehandling. De fleste av kreditorene er utenlandske leasingselskaper for fly. Det er også titusenvis av passasjerer som krever refusjon for flyreiser som er kansellert.

(pf) Kilde: Bangkok Post  Kommentér

Chiang Mai setter opp feltsykehusI dag åpner Chiang Mai sitt feltsykehus med 280 senger for behandling av smittede koronapasienter.

Lokale helsemyndigheter flyttet raskt medisinske forsyninger til feltsykehuset i utstillingshallen 1 på Chiang Mai internasjonale utstillings- og konferansesenter.

Helsmyndighetene i den nordlige provisnen har santidig vedtatt at barer og puber og alle utsalgssteder for alkohol må holde stengt i en uke.

Dessuten krevder de at besøkende fra fem provinser å bruke chana-appen og holde 14-dagers hjemmekarantene. De fem provinsene er Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Nakhon Pathom og Samut Prakan.

(pf) Kilde: Mcot/TNA


 Kommentér

Hjemmekontor for de fleste ansatte i regjeringsbyggetOm lag 80% av de ansatte på Thailands regjeringskontor må jobbe på hjemmekontor i smittebegrensningens sak.

Et presserende rundskriv ble sendt fra statsministerens kontor, i går, fredag, til avdelingslederne om å instruere sine ansatte om å jobbe hjemmefra frem til 21. april, hvor de blir overvåket med regelmessig for å sikre at de utfører sine oppgaver.

De ble også anbefalt å holde seg oppdatert på CCSA-oppdateringer om smittesituasjonen.

(we) Kilde: ThaiPBS


 Kommentér


Her er thaiprovinsene som krever karantene for reisende fra Bangkok og andre ‘høyrisiko’-områder
Etter en økning i smittetilfeller i Bangkok og nærliggende provinser, har mange provinser rundthovedstaden nå kommet med restriksjoner for alle som reiser fra områder som anses å være 'høy risiko' (bildet).

Dette er infoen pr. 9. april. Hvis en planlegger å reise, er rådet å søke etter den siste informasjonen om destinasjonsprovinsen din før du begynner reisen.

De såkalte 'høyrisiko'-områder gjelder: Bangkok, Pathum Thani, Nonthaburi, Samut Prakan og Nakhon Pathom.

Mens hver provins har sine egne regler for de reisende, har den thailandske regjeringen gitt retningslinjer for hvilke provinser som krever reisende fra høyrisikoområder.

Tidligere ble det rapportert at Korat krevde karantene for reisende fra høyrisikoområder. Men tjenestemenn sa senere dette var en misforståelse.

I Phuket har tjenestemenn sagt at karantene ikke er nødvendig for ankomster fra høyrisikoområder.

I Surat Thani er det ikke nødvendig med karantene, men personer som kommer inn i provinsen må skanne inn QR-koden 'Save Surat'.

(we) Kilde: Thai Gov Pr


 Kommentér

Bilen havnet i et 10 meter dypt hull i Bangkok-gateEn kvinne (70) og hennes 25 år gamle sønn slapp unna med lettere skader da bilen deres stupte ned i et hull i gata, som var forberedt for å installere underjordiske kabler i Thonburi-distriktet i Bangkok.

Ulykken skjedde ved 20:30 torsdag kveld på Ratchada-Thaphra Road Soi 17. Politiet fra Talad Plu stasjon rykket ut til stedet og fant en hvit Toyota Yaris nede i et hull som var 4 meter bredt, 50 meter langt og 10 meter dypt. Dette var gravd ut av Bangkok Metropolitan Administration for å flytte overliggende strømkabler under jorden.

Den 70 år gamle kvinnen sier at hun kjørte fra Talad Plu-markedet opg skulle hjem til Tha Phra-området. Hun sier at ulykkesstedet ikke var skiltet eller på noen måte markert med lys som kunne indikere at det pågående veiarbeid før bilen plutselig stupte ned i den 10 meter høye hullet i gata. Hun takker for at de begge brukte setebelter: – Takk til beltene vi hadde på oss, ellers kunne sønnen min og jeg ha blitt drept, sier hun.

Politiet vil ta saken opp med de ansvarlige for gravearbeidet for å diskutere erstatning for skaden på bil på ofre.

(we) Kilde: The Nation 

 Kommentér

Frykter masseinnleggelser: Bangkoksykehus stopper koronatestingSeks sykehus i Bangkok frykter masseinnleggelser og stopper koronatester. Militære enheter i Bangkok setter opp ti feltsykehus, grunnet frykt for masseinnnleggelser og mangel på sykehussenger. 

Feltsykehusene forventes å gi 3000 senger. Ettersom smittentilfellene fortsetter å øke i Bangkok, har en rekke sykehus bekreftet at de ikke lenger tilbyr tester, siden de mener at de ikke har plass til å ta imot pasienter som tester positivt.

Ifølge Bangkok Post har forsvarsdepartementet bekreftet at hæren handler på instruksjon fra statsminister Prayut Chan-o-cha, om å åpne en rekke feltsykehus for å takle en ny bølge av smittede, som følge av smitteutbruddet fra nattelivet i Bangkok. Noe Thainytt meldte i går, torsdag.

Guvernøren i Bangkok, Aswin Kwanmuang, sier at to av fasilitetene vil være plassert på Ratchaphipat Hospital i Bang Khae-distriktet og Bang Khunthian Geriatric Hospital i Bang Khunthian-distriktet. Militæret planlegger ogå å åpne feltsykehus i andre provinser.

Ramkhamhaeng Hospital har allerede kunngjort på Facebook-siden at koronatestingen blir stanset, siden den ikke har nok senger for smittede pasienter. Sykehusene ber alle som har bestilt testing om å legge om planene. Samitivej Srinakarin Hospital sier også at de har stanset testing, men årsaken skal være at de ikke har nok testeutstyr.

Ifølge Channel 3 News har seks sykehus i hovedstaden kunngjort at de ikke lenger tilbyr korontester. Sykehusene er Samitivej, Ramkhamhaeng Hospital, Phyathai 2, Piyayate, Petcharavej og Sukhumvit Hospital.

(we) Kilde: Bangkok Post


 Kommentér


Thailandsk politi beordret til hjemmekontor - må betale koronatest av egen lommeRoyal Thai Police (RTP) brordret torsdag halvparten av sine ansatte ved hovedkontoret om å jobbe hjemmefra og ba samtidig om at andre enheter å gjøre det samme der det er mulig. 

Politiets generalsykehus ble torsdag oversvømmet med et stort antall politibetjenter som er bekymret for at de kan være smittet og møtte til testing (bildet). De som ikke hører til i «risikogruppen» må betale 2200 baht (ca 600 kroner) for testen av egen lomme. 

Hjemmekontor samt andre tiltak, ble beordret av landets nasjonale politimester Suwat Jangyodsuk etter at minst 42 politibetjenter ble bekreftet å ha være koronasmittet, skriver Bangkok Post.

Politienheter rundt om i landet har også fått ordre om hjemmekontor der det er mulig, mens man fortsatt sikrer effektivitet.

(we) Kilde: Bangkok Post


 Kommentér

Norsk makrell løftes frem i ThailandFor første gang skal norsk makrell markedsføres både i Thailand og Taiwan. Høyt makrellkonsum og gode eksporttall skal bli enda bedre de kommende årene.

60-70 prosent av all makrellen som fangstes i Norge går til Asia. Det er særlig japanerne og sørkoreanerne som er glade i norsk makrell. Men de siste årene har også andre asiater fått øynene opp for den sunne norske makrellen som er ekstra rik på smak og næringsstoffer. Etter Japan og Sør-Korea, er blant annet Vietnam, Thailand og Taiwan markeder der makrelleksporten har fått seg et løft. Mens mye av den norske makrellen som går til Vietnam bearbeides og sendes ut av landet, så blir det meste av makrellen som går til Thailand og Taiwan spist av landenes innbyggere. Derfor er det nettopp i de to sistnevnte landene at makrellen skal løftes frem, forteller Asbjørn Warvik Rørtveit. Han er sjømatutsending i Sørøst-Asia, og fra sitt hovedkontor i Bangkok jobber han for å øke verdien av norsk sjømat i regionen som har rundt 1,4 milliarder innbyggere.

– Mellom 90 og 100 prosent av den norske atlantiske makrellen som eksporteres til Thailand og Taiwan blir konsumert i disse markedene, mye takket være fremveksten av japanske mattradisjoner.

Man skulle tro at de fleste landene i Sørøst-Asia har mer enn nok av egne, eksotiske sjømatdelikatesser å meske seg med. Det stemmer for så vidt, men med et økende antall japanske restauranter der makrell ofte står på menyen har vår hjemlige fisk økt i popularitet.

– I Thailand kalles atlantisk makrell for «aka saba», og den nytes gjerne som sushitopping «shime saba», eller som grillet saltet filet. Også i Taiwan er det vanlig å grille makrellen, og den er i tillegg å finne som ingrediens i lunsjbokser og på buffeter.


Norsk makrell nytes gjerne som saltet, grillet filet både i Thailand og Taiwan, forteller sjømatutsending Asbjørn Warvik Rørtveit. Foto: Norges sjømatråd.

Støttes av Sildelaget

I februar ble det klart at Sildelaget bevilget en million kroner i ekstra støtte til Sjømatrådets arbeid i markedsføringen av pelagisk fisk i 2021. Nylig bestemte markedsgruppen for pelagisk fisk, der både Sjømatrådet, Sildelaget og eksportørene sitter, at denne millionen skal bidra i arbeidet med å løfte makrellen frem i Thailand og Taiwan. Bidraget kommer på toppen av den millionen Sjømatrådet allerede har satt av til prosjektet i årets budsjett. Dermed har Asbjørn Warvik Rørtveit to millioner kroner å rutte med når han skal finansiere markedsføringen av makrellen. Pengene blir delt likt mellom de to landene, forteller Asbjørn Warvik Rørtveit.

– Planene er forankret i markedsgruppen, og målet er at norsk atlantisk makrell skal bli den mest kjente og foretrukne makrellen i begge land i løpet av få år. Ettersom makrellen i stor grad spises på japanske restauranter er målgruppen i hovedsak profesjonelle aktører som importører og forhandlere som selger til restaurantene. I Taiwan selges forøvrig 40 prosent av makrellen i dagligvarehandelen, så her skal vi i tillegg ha mer trykk på kampanjer rettet mot forbrukerne.

Det betyr at 2021 blir året da bilder og filmer av norsk atlantisk makrell skal skinne i magasiner, i sosiale medier og i butikker i deler av Sørøst-Asia. 2021 blir også året da makrellen skal få ekstra fokus på sjømatseminarer i Thailand og Taiwan, og året da kokker, butikkansatte og sjømataktører i begge land skal lære mer om både helsefordeler og tilberedning av fin og feit norsk makrell gjennom kursing og «makrellakademier».

Rekordår og makrellstudier

Fjoråret ble et rekordår for den norske makrelleksporten til Taiwan. Da ble det eksportert nesten 11 500 tonn til en verdi av litt over 196 millioner kroner. Det er en verdiøkning på rundt 140 prosent og en økning i volum på 110 prosent siden 2016. Makrelleksporten i Thailand har ligget stabilt godt i samme periode, og endte på nesten 9000 tonn til en verdi av 152 millioner kroner i 2020. Det tilsvarer en verdiøkning på rundt 37 prosent og en volumvekst på åtte prosent de siste fem årene.

Det er først og fremst folk i store byer som Bangkok, Tapiei og Kaohsiung som har fått øynene opp for den atlantiske makrellen. Det henger sammen med oppblomstringen av de japanske mattradisjonene, noe som bekreftes av ferske studier Sjømatrådet har fått gjennomført av makrellmarkedet i begge land.

– Funn fra studiene har lagt grunnlaget for makrellsatsingen: hvor, hvordan og mot hvem vi skal rette kampanjene, sier sjømatutsendingen.

For norske eksportørene er begge rapportene i sin helhet tilgjengelige på Sjømatrådets hjemmesider, men Rørtveit oppsummerer noen av de viktigste funnene slik:
  • I Thailand selges 99 prosent av den norske makrellen til hotell- og restaurantbransjen. 
  • Norge innehar 89 prosent av markedet for atlantisk makrell i Thailand. 
  • Mens thailandske importører foretrekker den norske makrellen på grunn av den høye kvaliteten, så er det mange av konsumentene ikke kjenner til norsk makrell og tror makrellen de spiser er fra Japan. 
  • Blant utfordringene for den norske makrellen på det thailandske markedet er nettopp liten kjennskap til norsk makrell blant forbrukerne, få salgskanaler utover restaurantene og konkurranse fra liknende og rimeligere fiskearter som selges ferske. 
  • I Taiwan har den norske makrellen nesten 70 prosent andel av markedet for atlantisk makrell. Prisen er ganske stabil og relativt billig sammenliknet med annen fisk. 
  • Over 95% av makrellen som spises på japanske restauranter i Taiwan er norsk og mange restauranter fremhever at makrellen de har på menyen stammer fra Norge. Det samme gjør stadig flere matvarebutikker. 
  • Taiwanske myndigheter og helseprofiler snakker varmt om makrellens helsefordeler og anbefaler folk å spise mer makrell. 
  • Norsk makrell er godt kjent blant taiwanske sjømataktører, og mange av dem vil kun ha norsk makrell fordi den er kjent for sin gode kvalitet. 
  • Norge har et godt image i Taiwan og stadig flere konsumenter kjenner til det norske opphavet. 
– Når vi nå skal markedsføre makrellen betyr det at vi må tilpasse strategien i det enkelte land til de ulike funnene. Men til syvende og sist er de viktigste målene både i Thailand og Taiwan å styrke kjennskapen og kunnskapen om den norske makrellens høye kvalitet, innhold av viktige næringsstoffer og gode smak. På den måten kan vi øke verdien av norsk makrell i Thailand og Taiwan ytterligere, avslutter Sjømatrådets utsending Asbjørn Warvik Rørtveit.

(pf) Denne saken ble først publisert i Fiskeribladet


 Kommentér

Eksperter bekymret for at flere barn blir smittet i den nye bølgenEn ekspert på smittsomme sykdommer hos barn uttrykker bekymring for at flere barn blir smittet fra familiemedlemmer, mens vaksinene for barn fremdeles er under utvikling.

Dr. Warunee Punpanich Vandepitte, fra Queen Sirikit National Institute of Child Health, sier at 40 smittede barn ble behandlet på sykehus i fjor, mens hittil i år (januar til mars) er 10 smittede barn blitt innlagt på sykehus, og det er sannsynlig at tallene vil øke, skriver Thai PBS.

De fleste av de smittede barna er i alderen 5 til 11 år. De kan utvikle alvorlige symptomer, mens behandlingen er mer komplisert enn for voksne.

Utviklingen av vaksiner for barn over hele verden er fortsatt i prøvefasen.

Mens Pfizer har kunngjort at den tredje faseutviklingen av vaksiner for barn viser imponerende resultater, er slike vaksiner foreløpig ikke tilgjengelige i noe land.

(pf) Kilde: Thai PBS


 Kommentér


Refunderer billetter før Songkran-feiringenOnsdag utstedte transportdepartementet en ordre som krever at alle som tilbyr offentlig transport, skal tilbakebetale full pris til de som ønsker å kansellere billetter kjøpt før Songkran.

Tiltaket er ment å bremse smittespredningen som er knyttet til utesteder i Thong Lo-området i Bangkok.

Kunngjøringen beordret også alle tilknyttede byråer til å iverksette strenge smitteverns tiltak for offentlig transport, for eksempel å tilby termisk skanning for passasjerer, øke rengjøringshyppighet av overflater og toaletter og kreve at ansatte og passasjerer brukeransiktsmasker.

Thailands statsjernbane (SRT) har kunngjort at passasjerer som har kjøpt billetter for perioden 9.-18. april, har rett til full refusjon hvis de avbestiller reisen minst 24 timer før avreise, eller en time før avreise hvis destinasjonen blir plutselig erklært et maksimalt kontrollområde av regjeringen.

(pf) Kilde: PR Thai Gov


 Kommentér

Kilden til britisk mutasjon fortsatt ukjent– Vi kjenner ikke smittekilden eller opphavet til den britiske kornavarianten, sier Center for COVID-19 Situation Administration (CCSA). Som også kom med nye tiltak for å håndtere den raske smitteøkningen i i Thailand.

Thailands svar på Espen Rostrup Nakstad, CCSA-talsmann Dr. Taweesilp Visanuyothin (bildet) sier at ettersom flere pasienter blir innlagt på offentlige og private sykehus, har CCSA besluttet at sykehusene må øke kapasiteten og pasienter uten eller med milde symptomer vil få behandling på alternative statlige karanteneanlegg og feltsykehus vil bli satt opp over hele landet.

– Administrasjonen i Bangkok vil etablere feltsykehus etter ordre fra statsministeren, og myndigheter i andre provinser gjør det samme, sier Dr. Taweesilp.

Talsmannen sier at myndigheter og leger finner at den britiske varianten sprer seg raskt i landet, men at de ikke kan identifisere kilden.

De antar at noen kan overføre varianten av selv etter endt karantene.

– Helsemyndighetene mener derfor at den obligatoriske karantenetiden forlenges fra 10 dager til 2 uker som tidligere pålagt av hensyn til offentlig sikkerhet, sier Dr. Taweesilp.

(pf) Kilde: Mcot/TNA


 Kommentér

Varmere i nord, med tordenbyger i noen områderNord-Thailand vil oppleve dis og en temperaturøkning i løpet av dagen da en lavvarmecelle dekker regionen mens det nedre nord, nordøst, den sentrale regionen, inkludert Bangkok og dets nærhet, og øst vil få tordenvær med vindkast og isolert kraftig regn i noen områder som sørlig og sørøstlig vind bringer fuktighet fra Sørkinahavet og Thailandsbukta.


Værmeldingen for det neste døgnet:

Bangkok og omegn: Varm dag med tåke og tordenvær i 30 prosent av området; temperatur natt 24-26 grader, dagtid 34-36 grader.

Nord: Varm dag med tåke og tordenvær i 20 prosent av områdene, vindstøv er mulig i noen områder; temperatur natt 20-23 grader og dagtid på 33-38 grader.

Nordøst: Varm dag med tåke og tordenvær i 20 prosent av området, vindstøv er mulig i noen områder; temperatur natt 20-25 grader og dagtid 33-37 grader.

Sentralt: Varm dag med tåke og tordenvær i 30 prosent av området, vindstøv er mulig i noen områder; temperatur natt 23-24 grader, dagtid 34-37 grader.

Øst: Varm dag med dis og tordenvær i 40 prosent av området; temperatur natt 23-25 ​​grader, dagtid 34-37 grader; bølger en meter høy og 1-2 meter ved tordenvær.

Sør (østkysten): Tordenvær i 40 prosent av området; temperatur natt 23-25 ​​grader, dagtid 33-35 grader; bølger en meter høy og 1-2 meter ved tordenvær.

Sør (vestkysten): Tordenvær i 40 prosent av området; temperatur natt 22-25 grader, dagtid 33-36 grader; bølger en meter høy og 1-2 meter ved tordenvær.


 Kommentér


Se eldre saker...