BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Thailand kan få 28 000 smittetilfeller daglig uten tiltakUten raske, avgjørende tiltak kan smittetilfellene i Thailand øke til 28.000 per dag i løpet av neste måned, ifølge ekspertadvarsler.

Department of Disease Control advarer om at den nåværende bølgen er mer smittsom og dødelig enn de to foregående bølgene, og ekstrem handling er nødvendig, skriver Bangkok Post.

967 nye smittetilfeller ble rapportert av Center for Covid-19 Situation Administration i går, det høyeste endagstallet Thailand noensinne har hatt. DDCs epidemiologiske avdeling, som arbeider med det internasjonale helsepolitiske programmet, beregner modeller for å forutsi fremtidige smitterater dersom tiltak ikke blir satt i verk. Modellens dommedagsscenario spår maksimalt 28 678 daglige smittetilfeller.

Dette er imidlertid det verste scenarioet, og minimum antall smittede kan være rundt 1300. Men rimelige tiltak kan det bli omtrent 9000 daglige smittede. Dette er svært dårlig nytt for for Thailand som til nå har gjort en god jobb med å holde antall smittesaken nede.

For den britiske varianten som herjer akkurat nå kan Thailands hedonistiske natteliv være der alt går galt. Av Bangkoks 1.114 smittede ble 823 av dem sporet til ulike utesteder. Over hele Thailand har totalt 140 barer og klubber i 15 provinser blitt identifisert som steder for virusspredning

Krystal Club i Thong Lor, nå beryktet midt i en nyhetsstrøm om politikere og den mektige Bangkokeliten som sprer smitten, topper listen over de 85 Bangkok-infiserte klubbene, med 211 smittede denne måneden. Chon Buri, Prachuap Khiri Khan, Pathum Thani og Chiang Mai hadde alle mindre enn 10 smittesaker knyttet til utesteder. Totalt har smittetilfellene knyttet til utelivet spredt seg til 70 provinser over hele Thailand.

Som et resultat står nå landet overfor en festfri Songkran med 41 provinser som stenger alle utesteder i to uker, og de 36 andre provinsene følger strenge smittevernstiltak, klar til å iverksette ytterligere tiltak når det er nødvendig.

Bangkok skal klargjøre 10.000 feltsykehussenger for å forberede seg på en mulig bølge av den mer smittsomme B117-stammen. DDC forsikrer om at situasjonen fortsatt er håndterbar hvis alle jobber sammen og agerer raskt med sterke tiltak.

Hva den nye smittebølgen har å si for åpningen av Phuket 1. juli og fem andre utpekte turiststeder fra 1. oktober og resten av landet ved årsskiftet er uvisst.

Men det ser nok ut til at Thailand må revurdrere sine nåværende planer om åpning av landet.

(pf) Kilde: Bangkok Post