Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

 • Studie: Dårlig personvern i Thailand, wifi skal nå overvåkes
  Studie: Dårlig personvern i Thailand, wifi skal nå overvåkes

  Thailand og Malaysia havner på delt 43. plass av 47 land i en sammenligning av personvern. Kaféeiere er blitt beordret til å lagre data om kundenes nettsurfing.

   

  Comparitech, en forbrukertjeneste innen teknologi, har studert personvernet til folk i 47 land, og funnet at det kun er Kina, Russland og India som er verre enn Thailand og Malaysia. Norge kom på delt andreplass etter Irland.

   

  FAKTA: 47 LAND RANGERT ETTER PERSONVERN

  overvåkning

   

  Undersøkelsen tar for seg åtte områder, inkludert videoovervåkning i det offentlige rom og i jobbsammenheng, lovverk, biometri og dataovervåkning.

   

  EU-land kommer generelt høyt på listen, og Comparitech sier at Personvernforordningen, som trådde i kraft i mai i fjor (juli i Norge), er en medvirkende årsak.

   

  Her er noen av problemene med Thailand, ifølge Comparitech:

  ● Det tas fingeravtrykk før det utstedes nasjonale ID-kort, og det kreves biometri for å kjøpe et SIM-kort.

  ● Overvåkningskameraer er utbredt.

  ● Loven om datakriminalitet (The Computer Crimes Act) gir myndighetene rett til å kreve data fra nettleverandører uten en kjennelse fra en dommer.

   

  Comparitech nevner også den nye forordningen som krever at kaféeiere skal spare på datatrafikken til kundene i tre måneder, slik at myndighetene kan se historikken til kundens nettleser og se hvor de har surfet på nettet via kaféens wifi. Myndighetene vil også kunne se meldinger folk har sendt via kommunikasjonsprogramvare.

   

  Denne forordningen kom etter at rankingen om personvern var ferdigstilt, nevner Comparitech i sin kommentar.

   

  Statsråd Buddhipongse Punnakanta i Departementet for digital økonomi og samfunn (Ministry of Digital Economy and Society) har uttalt at dette vil benyttes til å finne ut av hvem som distribuerer falske nyheter som kan skade samfunnet. Han sier at forbrytere benytter seg av wifi på kaféer fordi de tror at de da ikke kan bli overvåket. 

   

  LES: Fake News-senter åpner i november

  LES: Politiet sier de vil droppe sjekk av muslimske studenter

   

  Dette kommer som et ledd i virksomheten til det nye Fake News-senteret som åpner 1. november (se link over). 

   

  Fake News-senterets mål er å identifisere informasjon som kan være feil, verifisere fakta og deretter gi folket en korrekt versjon via senterets webside, Facebook og Line chat.

   

  Ifølge departementet dreier falske nyheter seg ofte om naturkatastrofer, landets økonomi, helseprodukter og statlige programmer.

   

  Human Rights Watch sier at senteret mest sannsynlig blir et redskap for sensurering, basert på hva de har sett i Thailand de fem siste årene med juntastyre.

   

  Thailand har en streng lov om dataforbrytelser (Computer Crimes Act), hvor folk som publiserer eller deler feilaktig informasjon kan risikere inntil fem års fengsel.

   

  Kina havner absolutt nederst på rankingen i studien til Comparitech. Årsaken er blant annet at de bruker kunstig intelligens og biometri til å overvåke befolkningen, for eksempel programvare som gjenkjenner ansikter, og som viser på store skjermer navnet til de som går på rødt lys. I tillegg har den kinesiske staten lov til å konfiskere data fra bedrifter, organisasjoner og privatpersoner.

   

  Kina selger mye utstyr til fattige land for overvåkning, for eksempel til millionebyen Beograd, hvor Huawei står for leveransene. Avisen Khaosod spør seg tydeligvis om Thailand også vil få slikt utstyr.

  (© Thailands Tidende. 17. oktober 2019)

  17. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4012-studie-darlig-personvern-i-thailand-wifi-skal-na-overvakes
 • Buriram øker 3. raskest i verden hos Airbnb
  Chang International Circuit har vært med på å sette Buriram på verdenskartet.

  Antall bestillinger for overnatting i Buriram ligger an til å bli nesten fire ganger så høyt i 2020 som i år. MotoGP er en av årsakene, ifølge Airbnb.

   

  [Oppdatert 14.10 kl. 15.30]

   

  Blant de 20 stedene i verden som øker raskest på overnattings-appen Airbnb er det kun ett sted i Sørøst-Asia, og det er Isan-provinsen Buriram med 1,6 millioner innbyggere.

   

  Buriram øker 383 prosent, mens nr. 1, Milwaukee i USA, øker med hele 729 prosent. Dette er åstedet for neste års valgkongress for Demokratene, så det bidrar nok til populariteten. Listen sammenligner antall bookinger for 2020 pr. 1. oktober i år med antall bookinger for 2019 pr. 1. oktober i fjor.

   

   

  FAKTA: 20 STEDER SOM ØKER MEST

  Prosentvis økning står i parantes

  1. Milwaukee, USA (729)

  2. Bilbao, Spania (402)

  3. Buriram, Thailand (383)

  4. Sunbury, Australia (356)

  5. Romania (298)

  6. Xian, Kina (255)

  7. Eugene, USA (213)

  8. Luxemburg (167)

  9. Guadalajara, Mexico (158)

  10. Vanuatu (140)

  11. Cali, Colombia (137)

  12. Cape Canaveral, USA (136)

  13. Aberdeen, Skottland (119)

  14. Courtenay, Canada (114)

  15. Ubatuba, Brasil (108)

  16. Les Contamines-Montjoie, Frankrike (108)

  17. Tokyo, Japan (103)

  18. Kerala, India (95)

  19. Malindi, Kenya (88)

  20. Maastricht, Nederland (55)

  Vi har bedt Airbnb om å få faktiske tall i tillegg til prosenttall, og oppdaterer artikkelen når de måtte komme. Red.

  Kilde: Airbnb

   

  Motorsykkelkjørere konkurrerer på 19 baner i 15 land i MotoGP. I Sørøst-Asia er det kun Malaysia og Thailand som er representert, og for Thailand er det altså Isan-provinsen Buriram som er stedet, nærmere bestemt Chang International Circuit. Det første MotoGP-løpet her gikk av stabelen i 2018. De forsøker også å få Formel 1 hit.

   

  Det var i 2014 Burirams kjente politiker og forretningsmann Newin Chidchop lanserte ideen om en slik bane. Han innrømmet at han var en smule gal, men ikke dum. Året etter var banen klar til første løp, og Buriram havnet på verdenskartet.

   

  Buriram er en populær provins for nordmenn. Thailands Tidende har skrevet mange artikler om denne provinsen opp gjennom årene, den første for litt over ti år siden, om hvordan Buriram bare på noen få år hadde vokst frem som et populært sted for skandinaver å bosette seg.

   

  LES: Slik fisker man i Buriram (2018)

  LES: Kåre tar seg av nordmenn i Buriram (2015)

  LES: Buriram plassert på verdenskartet (2014)

  LES: Norsk ildsjel i Ban Kruats korpsliv (2014)

  LES: «Isan-gutta»: Aldri kjedelig på landet (2011)

  LES: Buriram – stadig flere skandinaver flytter hit (2009)

   

   

  Buriram har sport som satsingsområde. Chang Arena, like ved MotoGP-banen, er hjemmebanen til Buriram United, et av Thailands ledende fotballag.

   

  Av severdigheter som er populære på TripAdvisor kan man nevne Khao Kradong Forest Park, Phanom Rung Historical Park, Wat Khao Angkhan Temple, Buriram Monsters Fishing Park og Night Bazaar i provinshovedstaden med samme navn som provinsen. 

   

  Mest kjent blant thaier er nok historieparken Phanom Rung, med ruiner fra khmer-riket, og som stammer fra samme tidsepoke som større og mer kjente Ankor Wat i Kambodsja.

   

  Vi tok en rask opptelling på Airbnb, og fant at det i dag er 306 eiendommer til leie i Buriram. Naboprovinsen Korat har 300 eiendommer. Mange av disse ligger imidlertid i det populære turistområdet Khao Yai. Naboprovinsen til øst, Surin, har 160 eiendommer.

   

  Et par andre store provinser i Isan, Udon Thani og Khon Kaen, har henholddsvis 220 og 235 eiendommer listet. Men ingen av disse provinsene i Isan har hatt på langt nær så sterk økning som Buriram i Airbnbs liste, som starter på 55 prosents økning.

   

  Det har vært nyhetsoppslag om at Airbnb skal være forbudt i Thailand. Dette er basert på en dom fra 2018, hvor utleiere i et condominium i Hua Hin ble dømt. Årsaken til anmeldelsen var at de leide ut rom på tross av eierforeningens vedtak om ikke å tillate korttidsleie.

   

  Lovverket i Thailand sier at korttidsleie er forbudt hvis man leier ut mer enn 4 rom som kan ta minst 20 personer. Da må man ha hotellisens. Mange som leier ut via Airbnb har kun én eiendom å leie ut, og til og med folk som driver stort virker ikke nødvendigvis å ha blitt skremt av dommen i 2018. For øvrig er det ene støttepartiet til regjeringen, Bhumjaithai, en stor tilhenger av tjenester som Airbnb.

  (© Thailands Tidende. 14. oktober 2019)

  14. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4010-buriram-oker-3-raskest-i-verden-hos-airbnb
 • IMF ber Thailand bruke mer penger, kan bli gunstig for kursen
  SISTE ÅR: Slik har kursen for thailandske baht forverret seg fra 12. oktober 2018 til 11. oktober 2019. Fra 4,00 til 3,35 baht for en norsk krone, ifølge midtkursen fra Norges Bank.

  Thailands høye valutareserver og relativt høye rente gjør baht til en attraktiv valuta, og bahten blir derfor sterk. Det ødelegger for folk som bor her på norske pensjoner. Men myndighetene signaliserer at de er klar over problemet. De er klare til å bruke penger på infrastruktur og annet.

   

  Bare på ett år er kursen for nordmenn i Thailand svekket med hele 16 prosent. For ett år siden var midtkursen fra Norges Bank ganske nøyaktig 4,0. Nå er den på 3,35. Dette er det store samtaleemnet på nettet, da kjøpekraften naturlig nok er redusert, og mange begynner å få problemer med å oppfylle kravet til månedlig inntekt for å få oppholdstillatelse her.

   

  Det er ikke så mye håp å få hos den norske sentralbanksjefen, som signaliserer en svak krone i hvert fall ut 2022, grunnet utsikter til svakere global vekst og usikkerhet om behovet for å omstille en oljetung økonomi.

   

  Baht er opp 7 prosent mot dollar på ett år, det er det meste man har sett blant såkalte fremvoksende økonomier. Andre asiatiske land har ikke opplevd dette, ifølge Bloomberg. Indonesia har hatt neste mest økning mot baht, med drøyt én prosent.

   

  Produktiviteten er lav og inntektene er relativt høye i Thailand, sammenlignet med nabolandene. Landets befolkning eldes raskt, og i så måte likner Thailand mer på land som Japan og Sør-Korea, mindre på nabolandene. Arbeidsledigheten er lav, delvis på grunn av en aldrende befolkning.

   

  Thailandsk likner på mange måter på et i-land, og burde derfor ha en økonomisk politikk som et i-land, mener Bloomberg. Det vil si mer stimulerende tiltak for å få fart i økonomien. Samt lavere rente.

   

  Det er liten fare for økonomiske kriser som i 1997 og 2007, og man kan derfor tråkke mer på gassen, mener Bloomberg. Det mener også Det internasjonale pengefondet (IMF), som var de som påla Thailand strenge økonomiske krav etter 1997, men som nå mener at landet er blitt for restriktive og forsiktige i sin økonomiske politikk.

   

  På torsdag sa sjefen for Bank of Thailand, Veerathai Santiprabhob, at det var planer om å bruke av valutareserver til infrastrukturprosjekter. 

   

  – Bahtens styrke har skadet eksportører og turismen. Vi vil følge nøye med på kursen og forhindre at den øker raskt.

   

  I august ble renten kuttet fra 1,75 til 1,5 prosent, noe som overrasket mange. Sentralbanksjefen antyder at det på et tidspunkt kan bli ytterligere kutt, og sier at 1,25 – som er det historisk sett laveste nivået renten har hatt – ikke er noe magisk tall. 

   

  Rentejusteringer fungerer for øvrig ikke så godt som økonomisk verktøy lenger, siden det er generelt lave renter i hele verden. Det finnes land som har negativ rente.

   

  Den thailandske økonomien går ikke så godt som før. I fjor økte BNP med 4,1 prosent. Prognosen for i år ble nettopp satt ned fra 3,3 til 2,8 prosent. Det er også en årsak til at Thailand oppfordres til å sette i gang stimuleringstiltak i økonomien.

   

  En økning på sju prosent mot dollar på ett år er dårlige nyheter for mange råvareeksportører, for eksempel av ris, gummi og sukker. De får stadig mindre betalt, siden kontraktene gjerne gjøres opp i dollar. 

   

  Turismen vokser, og turister kjøper baht. Når veksten er rask, er det vanskelig å få brukt valutainntektene uten at det presser baht oppover. Myndighetene skal nå gjøre det enklere å investere utenfor Thailand, for å forsøke å behjelpe situasjonen.

  (© Thailands Tidende. 12. oktober 2019)

  12. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4009-imf-ber-thailand-bruke-mer-penger-kan-bli-gunstig-for-kursen
 • Vil ta betalt for plastposer fra januar
  Vil ta betalt for plastposer fra januar

  Supermarkeder og kiosker vil fra nyttår ta betalt for plastposer. Myndighetene lanserer det som et «forbud» mot plastposer, men etter det vi forstår vil de fortsatt være tilgjengelig for noen baht pr stykk. I 2021 kommer forbudet på utendørsmarkeder.

   

  Ifølge Ocean Conservancy er det fem land som bidrar til 60 prosent av all plastikk i havene, nemlig Kina, Indonesia, Filippinene, Vietnam og Thailand. Dette er ikke thailandske myndigheter stolte av, og kommer med ulike tiltak for å redusere forurensningen. De har en stund samarbeidet med supermarkeder og kioskkjeder.

   

  43 aktører er nå blitt enige om å ikke tilby gratis plastposer etter nyttår. Dette inkluderer alle de store supermarkedkjedene, 7-Eleven og Familymart.

   

  Selv om dette fremstilles som et forbud, så vil det ifølge Bangkok Post være plastposer tilgjengelig til 2–3 baht pr stykk.

   

  The Mall Group begynte 3. juli å ta betalt 1 baht pr plastpose

   

  Et prøveprosjekt hos Tesco Lotus gjennomføres nå. Den 4. i hver måned får man papirposer istedenfor plastposer. De koster ingen ting.

   

  I Norge har Faktisk.no funnet ut at det ikke nødvendigvis er noen fordel med papir, og at papirposer krever mer vann og energi for å produseres. Plastposer er dessuten viktig for søppelhåndtering.

   

  I Thailand kan regnestykke bli annerledes, grunnet at thaiene har en større tendens en f.eks. nordmenn til å kaste fra seg plast i naturen.

   

  LES: Sintef skal hjelpe Thailand med plastproblemene 

  LES: Sa opp jobben for å samle plast i Thailand

  LES: Bedriftsleder i Thor Heyerdahls miljøfotspor

   

  Kommentarartikkelen i Bangkok Post spør seg imidlertid om dette «forbudet» er så rettferdig. Det er enkelt for folk med privatbil å få med seg varer, uansett om de er pakket eller ei. Men hva med fattige folk som bruker offentlige transportmidler? De forurenser mindre enn andre, siden de ikke har bil, men må slite med å få varene de kjøper hjem.

   

  Fra og med 2021 skal det bli et forbud mot plastposer på utendørsmarkeder. Det er uvisst om det også der kun blir forbud mot gratis poser, men at de blir tilgjengelig mot en avgift på noen baht.

   

  Uansett er et forbud på utendørsmarkedene noe som vil kreve en helt annen oppfølging, hvis myndighetene ønsker at forbudet skal være effektivt. Utendørsmarkeder styrer seg selv i stor grad, og følger ikke alltid landets lover og regler til punkt og prikke. 

  (© Thailands Tidende. 11. oktober 2019)

  11. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4007-vil-ta-betalt-for-plastposer-fra-januar
 • Krav om helseforsikring for O-A pensjonistvisum fra november
  Krav om helseforsikring for O-A pensjonistvisum fra november

  Slik det ble signalisert i mai i år, har regjeringen nå vedtatt at folk som bor her på årlig pensjonistvisum (Non-immigrant O–A «Long Stay» Visa) skal måtte ha privat helseforsikring som dekker inntil 400.000 baht for innleggelse samt inntil 40.000 baht for poliklinisk behandling pr år.

   

  Oppdatering [10. oktober kl.12.30]: Artikkelen er oppdatert  med en presisering om at dette  pr i dag altså kun gjelder O-A visum, ikke O-visum. Mange norske pensjonister oppholder seg her på O-visum. Red.

   

  Pr i dag gjelder dette kun de som har det årlige O-A-visumet. Mange pensjonister bor her på O-visum og fornyer det med hensyn på opphold som pensjonist. Disse er ikke inkludert i lovendringen, selv om begge typer visum brukes av pensjonister her. Utlendinger stiller nå spørsmål om når også O-visumet vil få krav om helseforsikring.

   

  En statlig webside lister nå 13 forsikringsselskaper som tilbyr slike forsikringer. Da vi skrev om dette i mai var det sju. Vi gjorde da en sammenligning av prisene, og fant ut at med billigste selskap (Pacific Cross) så dreier det seg om ca. 51-54.000 baht i året for folk i alderen 61-70, og 70.190 baht i året for folk i alderen 71-75, som er høyeste alder. Pacific Cross har de samme prisene i dag som da vi sjekket sist, i mai.

   

  Navakij har fortsatt de samme prisene som i vår, og folk i aldersgruppen 76-80 betaler 90.960 baht. Etter det blir de kastet ut av forsikringen.

   

  Kun ett selskap (Viriyah) aksepterte tidligere folk over 80. Når vi sjekker nå, så har de endret betingelsene, og aksepterer kun folk inntil 70 års alder.

   

  LES: Juntaen vil kreve helseforsikring for langtidsboende

  LES: Mange utlendinger i Thailand positive til tvungen helseforsikring

   

  På websiden til myndighetene er det også mulig å laste ned et skjema hvor man bekrefter at man har privat forsikring i et utenlandsk selskap. Denne skal underskrives av to direktører i forsikringsselskapet.

   

  Den norske folketrygden passer ikke inn i dette systemet, og det står da heller ikke noe i loven om at man kan benytte offentlige helseordninger istedenfor privat forsikring.

   

  Erfaringsmessig er thaiene flinke til å finne omveier rundt urimelige lover, så man må anta at det vil dukke opp løsninger for folk som ønsker å fortsette å bo her, men som ikke kvalifiserer for helseforsikring, enten på grunn av alder eller sykdomshistorie.

   

  Loven kan du lese her (PDF), bla nedover for engelsk. I loven står det listet unntak for folk som flyttet hit før oktober 1998.

  (© Thailands Tidende. 31. oktober 2019)

  9. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4006-krav-om-helseforsikring-for-pensjonistvisum-fra-november
 • Stadig mer illegal gambling – 57 prosent av thaier gambler
  Det statlige lotteriet. Planene om en online versjon lar vente på seg.

  Antall gamblere har økt med fem prosent på to år. Nå er det 30,4 millioner thaier som gambler. Det er 57 prosent av alle over 15 år.

   

  Det er tre former for gambling som er omtrent like store, målt i hvor mye penger folk bruker. Kun en av de tre er lovlig. Det er snakk om det statlige lotteriet som trekkes to ganger i måneden. Til dette formål bruker folk 150,4 milliarder baht i året, det vil si i snitt 4.947 baht pr gambler pr år.

   

  Litt mer brukes på undergrunnsvarianten av lotteriet, nemlig 153,1 milliarder, men det er altså basert på estimat fra undersøkelsen, som hadde 44.050 deltakere fra alle landets provinser.

   

  Fotballtipping er mest utbredt, der går det med 161,5 milliarder baht pr år.

   

  Det er det private forskningssenteret SAB (Research Centre for Social and Business Development) som har stått for undersøkelsen på vegne av statlige og frivillige organisasjoner mot gambling.

   

  I tillegg til de tre nevnte spillformene, var det hi-lo og andre kortspill som var mest utbredt.

   

  LES: De fattige gambler mest

  LES: Hi-lo – en thailandsk besettelse

  LES: Lederartikkel: Hva holder politiet på med?

   

  Myndighetenes lotteri har vært det samme, trauste i mange år. Det har vært utspill om å tilby flere spill og få det hele online. Anbefalinger angående dette skulle kommet til Government Lottery Office i juli, men det har vært stille på den fronten etter at tidsfristen ikke ble overholdt. Pr i dag kan du kun sjekke numre online, ikke kjøpe kuponger.

  (© Thailands Tidende. 10. oktober 2019)

  10. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4005-stadig-mer-illegal-gambling-57-prosent-av-thaier-gambler
 • I Pattaya tok jobben åtte år – nå er det Cha-ams tur
  Slik planlegges løsningen i Cha-am (øverst). Nederst et bilde fra de langvarige arbeidene i Pattaya.

  1. oktober startet arbeidet med halvannen kilometer ny strandlinje i den sydlige delen av Cha-am. Prosjektet skal koste 100 millioner baht og etter planen ta to år. Det blir i så fall barnemat mot Pattayas nye strand, som tok åtte år og kostet 600 millioner.

   

  Strendene både i Pattaya og i Cha-am har vært plaget av erosjon, som har gjort at strendene har minket i størrelse. Dette er et problem for turistnæringen, og myndighetene har vært lydhøre overfor problemet.

   

  I Cha-am startet arbeidet som planlagt 1. oktober. Det skal være ferdig i løpet av 750 dager (altså litt over to år), står det opplyst på et skilt fra myndighetene som beskriver prosjektet. Lengden på utvidelsen er 1.483 meter og starter ved Soi 4 Syd på Cha-am Beach, blant nordmenn kalt Skolegaten, og løper videre sydover. Kostnadene skal være på 102,9 millioner baht.

   

  Cha-am kommune har skrevet om dette på Facebook, og vi har lånt noen bilder derfra. Vi har også kontaktet Innenriksdepartementet, som er prosjektleder, og fått tilsendt en illustrasjon derfra:

   

  Beach

  En tegning av prosjektet (Ill.: Innenriksdepartementet)

   

  {gallery}2019/ChaamBeach{/gallery}

  Slik skal det ferdige prosjektet i Cha-am se ut. (Ill.: Cha-am kommune)

   

  Skandinaver på den lukkede facebookgruppen «Nordmenn og andre skandinaver i Cha-am» kom med stort sett kun positive kommentarer til dette prosjektet. Det ble nevnt utplassering av sandsekker og bruk av traktorer tidligere år for å hjelpe på erosjonen – tiltak som ikke har hatt særlig effekt.

   

  En nordmann som bor i området, Knut Jakobsen, har sendt oss bilder, og sier følgende om prosjektet:

  – De to gravemaskinene nærmest land renser ut og skiller massene. Stor stein blir brukt for at den store gravemaskinen skal ha noe og kjøre på, som en midlertidig vei. Denne tar så sand fra stranden og fyller tilbake der hvor løsmassene er fjernet. Når dette får satt seg skal pelemaskin og betongarbeider i gang. Tipper at overskudd av stor stein blir kjørt tilbake på land, eller at det blir bygd bølgebrytere.

   

  {gallery}2019/ChaamBeach2{/gallery}

  De tre første bildene er fra gravearbeidene som startet 1. oktober. De tre siste bildene er tatt noen hundre meter lenger nord, ved Soi 2 Syd, hvor det også er  problemer med erosjon og det har vært tatt i bruk sandsekker. (Foto: Knut Jakobsen)

   

  Erosjon kan skyldes ting som naturlige variasjoner, stormer, stigende havnivå eller menneskelig aktivitet. Det har ikke vært spesielt store stormer i Thaibukta. Havnivået hevdes av enkelte forskere å stige ca. 4 mm pr år i Thaibukta. Andre forskere har hevdet at nivået har sunket. Det har imidlertid vært stor menneskelig byggeaktivitet – i form av veger og bygninger.

   

  Sand på denne typen strender flyter normalt ut og inn i landskapet med vann og vind, men når det bygges en barriere som sanden vanskelig kan passere, så kan resultatet over tid bli at sanden forsvinner lenger ut til havs. I så måte kan den nye trappen i Cha-am også bli en slik barriere, og det kan skje at deler av sanden nedenfor trappen etterhvert vil forsvinne lenger ut i havet.

   

  I Pattaya var erosjonen enda sterkere enn i Cha-am. På visse steder i Nord-Pattaya var det kun igjen tre meter strand da sandprosjektet startet i 2011.

   

  Prosjektet på den ca. tre kilometer lange stranda fikk en treg start, og stoppet opp i lengre perioder. Først de siste par årene ble det fart i sakene. Til syvende og sist ble det brukt ganske nøyaktig 600 millioner baht på utvidelsen.

   

  {gallery}2019/PattayaBeach{/gallery}

  Den ferdige stranden i Pattaya er enda bredere enn planlagt. Arbeidene tok hele åtte år . (Foto: Dag A. Ekeberg)

   

  Det er Chulalongkorn University som har vært konsulenter i oppdraget, og derfra blir det opplyst at i 1952 var stranden i snitt 35,6 meter bred og dekket 96 mål. Målet med det nye prosjektet har vært å gjenvinne en strand på samme størrelse, altså 35 meter bred.

   

  Prosjektet var egentlig ferdig på nyåret, men et par kraftige regnvær skylte deler av sanden ut i havet igjen. Dette ble i enkelte deler av pressen fremstilt som om hele arbeidet hadde vært bortkastet, men det var feil.

   

  Det tok noen måneder å rette opp problemene, men fra i sommer har Pattaya Beach vært på størrelse med tiden før turismen ankom.

   

  Stranden er nå større enn 35 meter, noen steder ca. 50 meter bred. Men konsulentene fra Chulalongkorns geologiavdeling sier at det i starten etter et slikt prosjekt må påregnes mye erosjon, inntil stranden stabiliserer seg etter noen få år. Så sluttresultatet er nok ment å bli 35 meter.

   

  Sanden er hentet fra havbunnen rundt en liten øy som heter Koh Rang Kwian, ca. 20 km unna Pattaya. Det er hentet inn 360.000 kubikkmeter sand, men at det er ti ganger så mye sand å ta av der den kommer fra. Det kan komme godt med til eventuelle senere oppgraderinger av stranda i Pattaya.

   

  Forskerne ved universitetet kan ikke garantere at denne løsningen virker på permanent basis. Det er plassert store sekker med sand som fundament for den nye stranda. Det skal også ha vært brukt nett for å sikre at de ikke flytter på seg. Men man har altså sett at regnskyll likevel kan flytte på sanden.

  (© Thailands Tidende. 8. oktober 2019)

  8. October 2019
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4003-i-pattaya-tok-jobben-atte-ar-na-er-det-cha-ams-tur
 • Seks villelefanter druknet – redningsaksjon for de to siste
  De to elefantene i den bratte skråningen.

  Oppdatering [8. oktober, 12.00]: Nettavisen I-Chan rapporterer nå at det var hele 11 elefanter som døde i denne ulykken. Fem nye lik er blitt funnet et annet sted i fossen, som har flere etasjer. 

   

  Oppdatering [6. oktober, 08.00]: Det er i morges rapportert at de to elefantene er i live og klarte å finne en veg ut av den utsatte posisjonen de sto i. Det er snakk om en mor og dens unge.

   

  Kl. 22 i går kveld klarte parkpersonalet å få gitt elefantene føde slik at de gjenvant styrken. Det var snakk om bananer med innsprøytede medisiner.

   

  Personalet vil bruke droner for å sjekke at elefantene klarer seg og følger den sedvanlige ruten de har. 

   

  Vi skrev i går at årsaken til hendelsen kan ha vært en konkurrerende gruppe elefanter som jaget denne gruppen. En annen mulig årsak er at en ung elefantunge ramlet ned i fossen – som hadde ekstra stor vannføring – og de sju andre elefantene i gruppen forsøkte å redde ungen.

   

  Tre av likene til de seks døde elefantene ligger fortsatt i denne fossen, de tre andre har flytt nedover elven. De vil bli plukket opp.

   

  Det vil bli bygget ytterligere sperringer for å hindre at noe liknende skjer igjen, i denne fossen som kan oversettes som «Helvetesjuvet» – Haew Narok

   

  ======= Opprinnelig artikkel: =======

   

  Det pågår i skrivende stund en vanskelig redningsaksjon for to villelefanter i Khao Yai nasjonalpark. 

   

  En gruppe på åtte elefanter havnet inne på området til den store fossen Haew Narok (kart), som er en turistattraksjon i Khao Yai, ca. 150 km. nordøst for Bangkok. De har klart å komme seg inn til tross for at parkvesenet har satt opp stengsler nettopp med tanke på elefanter.

   

  Fossen er ekstra stor for tiden, og seks av de åtte elefantene har ramlet ned i fossen og druknet. Nå er det to yngre elefanter igjen. De klamrer seg til fjellsiden ovenfor fossen.

   

  Kommentarer fra parkvesenet, gitt i en video til avisen Thairath, forteller at elefantene er slitne. De er usikre på hvor lenge de kan holde ut.

   

  Parkvesenet sier at en redningsaksjon er vanskelig, fordi dyrene kan bli skremt hvis mennesker kommer for nære. Da kan de falle ned i bunnen av fossen.

   

  Det skal forsøkes å bruke et nett for å fange de to elefantene, muligens via helikopter. Dyrene veier ca. fem tonn hver.

   

  En teori om hendelsesforløpet er at gruppen elefanter ble jaget av en annen gruppe, og ikke klarte å stoppe før de nådde fossen. Noe tilsvarende skal ha skjedd i nasjonalparken for 27 år siden, ifølge Thai PBS.

   

  Saken kan følges på Facebook på denne hashtaggen.

   

  Haew Narok

  Slik ser fossen ut fra et utsiktspunkt på veg ned til bunnen. (Foto: Dag A. Ekeberg).

   

  (© Thailands Tidende. 5. oktober 2019)

  5. October 2019
  kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4002-seks-villelefanter-druknet-redningsaksjon-for-de-to-siste