Stacks Image 71
Stacks Image 73

Redningsaksjonen startet kl 10Dykkere statet redningsaksjonen for å få 13 de overlevende ut av Tham Luang-grotten klokka 10 i formiddag lokal tid. 

Det sa sjefen for redningsaksjoen, Narongsak Osotthanakorn, en halvtime etter art aksjonen startet.

- I dag er D-Day, sa han og la til at 13 internasjonale huledykkere og fem Navy SEAL-medlemmer har gått inn i hulen for å få de overlevende ut.

Han sa at redningsoperasjonen begynte klokken 10.00 (lokal tid) , og de overlevende blir hentet ut i det som kalles "kompisdykk" der hver av de overlevende blir eskortert av to redningsdykkere. Han fortalte en nyhetsopplysning om at den første overlevende skulle bli bragt ut klokken 21 i kveld (lokal tid).

Narongsak sa at både de overlevende og deres familier har allerede blitt informert om redningsoperasjonen: – Guttene er både fysisk og psykisk klare, og de er alle enige med redningsoppdraget. De sa alle at de er forberedt på å møte det som ligger foran.

Det kan ta mange dager før alle de 13 er brakt ut av grotten.

(pf) Kilde og bilde:  ThaiPBS

Kommentarer


Tre omkom, en skadd i flystyrtTre omkom og en ble skadd da et militært U-17-rekognoseringsfly styrtet i Mae Hong Son-provinsen i går, torsdag.

Det fire-setes enmotorflyet tok av fra Mae Hong Son, flyplass kl. 10.56 torsdag og var på et rutinemessig overvåkingsoppdrag. Flyet forsvant fra radarskjermenene omlag 20 miles nord for flyplassen. Torsdag ettermiddag ble det savnet flyet funnet styrtet med tre omkomne. En fjernde person ble funnet hardt skadd og fraktet til sykehus. Årsaken til flystyren er ikke kjent.

(pf) Kilde: ThaiPBS


Kommentarer

Airbnb inngår «partnerskap» med myndigheteneAirbnb har vellykket forhandlet et "Empowering Local Tourism Entrepreneurs"-partnerskap med «Ministry of Interior’s Department of Local Administration (DOLA)».

Dette er Airbnbs første offisielle partnerskap med et myndighetsorgan i Thailand, iflg en selskapet.

- Gjennom partnerskapet vil Airbnb og «DOLA» samarbeide for homestays på Airbnbs globale plattform, heter det fra selskapet.

(pf) Les hele saken på Phuket NewsKommentarer

19 åring solgte mindreårige jenter onlineEn thailandsk 19 åring er pågrepet og siktet for menneskehandel etter å tilbudt midreårige jenter for sex.


På chattetjeneten "Line"  kalte mannen seg "Swinging Mapa" og tilbød såvel thaier som utenlandske turister å ha sex med mindreårige jenter. Prisen var 2000-3000 baht (fra ca 500-750 kroner).

Politiet satt opp en felle for den unge mannen og be han skaffe en 16 årig jente til gruppesex. 19 åring gikk fem på, og møtte opp i Soi 17 i Pattaya med en 16 årig jente.

Der ble han pågrepet og siktet for å lokke mindreårige til prostitusjon, ansette mindreårige arbeidstakere og drive ulovlig virksomhet. Han skal ha innrømmet de faktisk forhold etter avhør, iflg lokalt politi.

(pf) Kilde: Pattaya Mail/ThaiVisaKommentarer

Marinejeger druknet i grottenNatt til fredag omkom en tidligere marinejeger i redningsarbeidet. Samtidig skal oksygennivået i grotten falt fra 21 til 15 prosent.

En 37 år gammel marinejeger omkom i grotten i natt (Helt til venstre på bildet). Marinejegeren, som er fra Thailand, plasserte oksygenflasker inne i grotten, som del av forberedelsene til et forsøk på å få guttene ut, da han selv gikk tom for oksygen, opplyser viseguvernør Passakorn Boonyaluck.

Iflg The Guardian skal redningsmannskaper ha funnet en annen vei til grotten.
Mer enn 130 millioner liver vann er sålangt pumpet ut av grotten. Det pumpes nå ut 180.000 liter vann i timen.

(pf) Foto: Bangkok Post

Kommentarer

48 reddet etter båtforlis utenfor Phuket: Minst 10 omkommetOver 50 personer er fortsatt savnet etter båtforliset som skjedde utenfor Phuket i går, torsdag. 48 skal være reddet.  Minst 10 personer skal være omkommet.

Det kan ha vært 105 personer var om bord, hvorav de fleste er kinesiske turister.  48 personer skal, iflg CNN, være reddet.  Søket etter de savnede fortsätter utover dagen.

(pf)  Foto: Thai Navy


Kommentarer


Familieinnvandring er gått nedAntall personer som har søkt om familiegjenforening i første halvår i år, er det laveste antallet på fem år. 485 personer fra Thailand fikk positivt svar i årets seks første måneder.

Nedgangen fra første halvår i fjor er på 17 prosent. Dette skyldes at det har kommet færre asylsøkere til Norge de siste to årene, og at det dermed også er færre familiemedlemmer som søker om familiegjenforening.

På listen over antall positive vedtak ligger likevel Syria og Eritrea fortsatt på topp med henholdsvis 623 og 527.

Thailand (485), India (478) og Filippinene (430) ligger som de neste landene på listen, men fra disse kommer det først og fremst personer som søker om familieinnvandring for å bo med norske/nordiske statsborgere eller med utlendinger som arbeider i Norge.

Så langt i år har 5 622 familiemedlemmer fått komme til Norge.

(pf) Kilde: SSB
Kommentarer

Thailand betaler 66000 baht i ertatning til norsk hai-offerThailands turistdepartement har betalt over 66.000 baht (ca 17.000 kroner) til norske Werner Danielsen (54) etter hai-angrepet i april.


Danielsen mottok pengene sammen med sin thai-kone før han fløy tilbake til Norge søndag. Tre døgn på et sykehus i Hua Hin kostet han 300.000 baht (ca 75.000 kroner). 

Ifølge nettstedet Thaivisa var hans reiseforsikring utløpt slik at han fortsatt sitter igjen med et tap på over 200.000 baht (vel 50.000 kroner).Bidraget fra thailandske myndigheter kommer fra et fond som administeres av turistdepartementet etter behandling fra en komité.

Samtidig sa nestleder i Prajuab Khirikhan Chotnarin Kertsom at et hai-nett på Sai Noi-stranden i Khao Tao-distriktet ville koste 500 000 baht. Det diskusteres fortsatt om å installere hai-nettet, nesten tre måneder etter at Danielsen ble bitt i venstre ben i midten av april. Sålangt har intet skjedd.

Thainytt 18.april: Norsk mann angrepet av hai utenfor strand i Hua Hin

(pf) Kilde: Thaivisa / NewTV
Kommentarer

Visa Thailand: Thaiene elsker å reise, men ikke for lengeThaier flest reiser mer i gjennomsnitt enn noen annen nasjonalitet, ifølge Visas Global Travel Intentions Study.

Thaiene reiser mer og mer, viser tall fra Visa. Mens snittet for Asia er 2,8 reiser i året planleggere thaiene 3,8 reiser i snitt neste år. Globalt er snittet 2,7 reiser årlig, sa Suripong Tantiyanon fra Visa Thailand i dag, torsdag.

Selv om thaiene reiser mer blir de kortere tid borte hjemmefra. Det globale snittet nå er åtte overnattinger velger thaiene å feriere i snitt fem netter per reiser. De fleste thaier nøyer seg med innenlandsreiser for å besøke familie.

(pf) Kilde: The Nation


Kommentarer

«Gummibønder» ser fremtiden i durianGummiplantasje-bønder i den nordøstlige thailandske provinsen Si Sa Ket har gjort stor suksess etter å ha byttet fra gummitrær til den stinkende frukten durian. Byttet ble gjort for fire år siden.

I et intervju med Sanook.com i går sa Wittaya Wirarat, som leder det provinsielle handelskammeret, at 10 rai av gummiplantasje er blitt erstattet av durian-trær, som nå bærer frukt.

Dette kan viser seg å være en at smart bytte rent økonomisk for bøndene, iflg Wittaya. 

(pf) Kilde: Thairesidents  
Kommentarer

Ferie er høytid for sexovergrep mot barn – Ikke se bort!Hvert år blir 1,8 millioner barn i hele verden ofre for seksuell utnyttelse. Problemet er voksende også i Europa, og land som Spania og Portugal seiler opp som nye destinasjoner for overgripere. Nå oppfordres ferierende nordmenn til å melde fra dersom de er vitne om noe mistenkelig på reise.

Fellesferien er i gang, og den neste måneden vil tusenvis av nordmenn trekke sydover på jakt etter den perfekte ferieopplevelsen. Blant barnefamilier og andre reisende, befinner det seg imidlertid en gruppe mennesker med helt andre intensjoner. Ferien er nemlig også høytid for seksuell utnyttelse av barn, og stadig flere barneovergripere benytter sjansen til å utnytte sårbare barn i utlandet. ECPAT Norge oppfordrer nå nordmenn på tur til å følge ekstra godt med og melde fra om de ser noe som virker mistenkelig.

«Mange forbinder seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme med land som for eksempel Thailand og Filippinene. Nå ser vi at problemet er økende også ved mer tradisjonelle norske feriedestinasjoner som Spania, Portugal og Tyrkia, sier Ann-Kristin Vervik som er generalsekretær i ECPAT Norge.
«Ofrene befinner seg der hvor turistene er. I baren, på hotellet, på restauranten. Man bør se etter barn som ikke er med foreldrene sine, eller som er med voksne som ikke ser ut som deres foresatte. Et tegn kan være at barnet og de voksne snakker ulikt språk. Tenk hvem, hva, hvor, og meld ifra direkte eller anonymt til politiets tipslinje. Dersom du er i tvil, meld heller ifra en gang for mye», legger hun til.

Vervik har mange år bak seg i FN-systemet hvor hun jobbet spesielt med problemstillinger knyttet til barns beskyttelse. I 2015 var hun med på å stifte ECPAT Norge. Med tilstedeværelse i over 90 land er ECPAT en av de tydeligste stemmene i den globale kampen mot seksuell utnyttelse av barn.

De siste 20 årene har turistindustrien vokst enormt. I 1995 var det 527 millioner turister i verden. I 2017 hadde tallet økt til 1,3 milliarder.

«Billigere flyreiser og en stadig større turistindustri har ført til en eksplosiv økning av seksuell utnyttelse av barn i forbindelse med reiseliv og turisme. Dessverre er det mange land som ikke har ressurser til å fange dette opp, og mangel på gode rapporteringsrutiner fører til at overgripere går fri og at barneofrene hverken blir identifisert eller tilbudt hjelp», sier Vervik.

Moldova, Tyrkia, Ukraina, Spania og Portugal er land som har blitt stadig mer populære reisemål for europeiske overgripere. Det samme gjelder områdene rundt Kaukasus og Balkan. Dette kommer i tillegg til det vedvarende problemet med europeere som forgriper seg på barn utenfor Europa.

Barn som ikke går på skole, barn som lever i fattigdom, barn på flukt eller barn av en folkegruppe som blir diskriminert, som for eksempel romfolk, er ekstra utsatte.

«Don't Look Away» er en kampanje hvor 6 europeiske ECPAT-organisasjoner er involvert. Kampanjen begynte i 2009, og målet er å gjøre dette til en global kamp. For første gang er ECPAT Norge en del av kampanjen som vender seg mot reisende, turister og frivillige. Målet er å øke kunnskapen om seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme.

Vil du vite mer eller ønsker du å støtte kampen mot seksuell utnyttelse av barn kan du gå inn på nettsiden http://ecpatnorge.no


Kommentarer


Signalanlegget på Bangkoks BTS reparertBTS, skytrain-operatören, meddelade att den hade slutfört installationen av ny radioutrustning tillsammans med signalbrusfilter och flyttat signaloperationerna till en ny frekvens.

Tågtjänsterna hade löpt smidigt sedan i lördags, men med mindre störningar under den första tiden med den nya utrustningen, meddelade Bangkok Mass Transit System. Installation av det nya signalsystemet gav omfattande signalfel och förseningar under förra veckan, med arga och frustrerande pendlare. Problemet berodde uppenbarligen av överlappning av frekvenser som används av BTS-systemet och TOT teletjänster.

Meddelandet sa att företaget kommer att kompensera drabbade pendlare för besväret med dagar av signalfel. De försöker nu hitta det bästa sättet att göra detta på.

Kilde: Thailand-idag/Bangkok Post
Kommentarer

Phuket Kathu Culture Street Festival 27.-29. juliDen tionde årliga Kathu Culture Street Festival kommer att hållas på Wichit Songkhram Road, som är ett av Phuket äldsta och mest levande samhällen.

Vice guvernören sa att "det här är andra gången jag har deltagit i Kathu Culture Street Festival. Festivalen är viktig för att bevara Kathus kultur och traditioner, samt att uppmuntra lokalbefolkning och turister att lära sig mer om området, det är historia och dess bidrag till tillväxten i Phuket."

Kathu borgmästare sa att "Festivalen hölls först 2009 och vi fortsätter att bevara denna kulturfestival."

"Festivalen kommer att ha lokal mat och hantverk tillgängligt, och aktiviteter som visar lokala livsstilar under Phukets tenn-gruvbrytning i sex olika steg."

Kilde: Thailand-idag.asia
Kommentarer

Her reddes guttene (video)


Kommentarer

Her er første bilde av guttene i grottenDette skal være det første bildet av noen av guttene som har vært innesperret i ni døgn i grotten! Fotballtreneren til høre på bildet. - Men: det var nok for godt til å være sant. Det sirkulerer mangder av bilder i sosial medier, som deretter dukker opp på ulike tv-kanaler.

(pf) Kilde: Spring News
Kommentarer

FUNNET! Alle er i live!Guttelaget er funnet, og alle er i live, iflg Thailandsk TV3. Helsetilstanden er ikke kjent.  Det kan ta noe tid før de er evakuert og kjørt til sykehus for medisinsk behandling. 

Det undersøkes nå om de kan fraktes ut eller om de må gis førstehjelp og mat før uttransportering. Laget har overlevd på vann i 9 døgn. Det er ikke kjent om de har funnet overlevelsespakkene som ble firt ned før helgen.

Iflg CNN skal grotten tømmes for vann før de kan fraktes ut.  Det betyr at de må helsehjelp på stedet før uttransportering kan skje.

Kommentarer


Norwegian lanserer ny direkterute til Krabi i ThailandDenne vinteren får skandinaver enda en destinasjon å reise til i Thailand. Fra slutten av oktober vil Norwegian fly fra Oslo, København og Stockholm til vakre Krabi.

Totalt vil Norwegian ha seks ukentlige avganger fra Skandinavia til Krabi, to av disse vil være fra Oslo Gardermoen. Med de eksisterende rutene til Bangkok tilbyr Norwegian totalt 15 avganger til Thailand fra og med høsten 2018. Rutene til Bangkok er tilgjengelig hele året, mens Krabi er en vinterrute.

15 ukentlige avgangerDen nye direkteruten til Krabi erstatter de tidligere kommuniserte ruteøkningene til Bangkok. De 15 ukentlige avgangene inkluderer ni direktefly til Bangkok og seks direktefly til Krabi i uken fra Oslo, Stockholm og København.

Om Norwegians ruter til KrabiI det kommende vinterprogrammet, mellom 28. oktober 2018 og 31. mars 2019, har Norwegian følgende avganger til Krabi:

Oslo (OSL) – Krabi (KBV)
To avganger i uken (tirsdager og søndager) med oppstart 28. oktober.

Stockholm (ARN) – Krabi (KBV)
To avganger i uken (onsdager og fredager) med oppstart 31. oktober.

København (CPH) – Krabi (KBV)
To avganger i uken (torsdager og lørdager) med oppstart 1. november.

Om Norwegians direkteruter til Bangkok
Oslo (OSL) – Bangkok (BKK)
En avgang i uken i sommerhalvåret (onsdager) og tre avganger i uken i vinterhalvåret (mandager, onsdager og lørdager) med oppstart 29. oktober.

Stockholm (ARN) – Bangkok (BKK)
En avgang i uken i sommerhalvåret (søndager) og fire avganger i uken i vinterhalvåret (tirsdager, torsdager, lørdager og søndager) med oppstart 29. oktober.

København (CPH) – Bangkok (BKK)
En avgang i uken i sommerhalvåret (lørdager) og to avganger i uken i vinterhalvåret (torsdager og søndager) med oppstart 27. oktober.

(pf) Kilde. Norwegian
Kommentarer

22.400 dekar oversvømt etter grotte-tømmingNesten 22.400 dekar (14.000 rai) jordbruksareal rundt Tham Luang-grotten er blitt oversvømmet etter at redningsmenn fortsetter å pumpe ut vann fra grotten. Dette for å hjelpe dykkere å nå fram de savnede.

Tjenestemenn fra det thailandske landbrukedepartementet er i Chaing Rai i for å vurdere skaden. De rapporterte at nesten 14.000 rai, 22.400 dekar, av omkringliggende land er oversvømt av vann er pumpet ut fra grotten. Landbruksmarkene er eid av 101 ulke bønder og utgjør nær 10 prosent av landsbruksarealet i tre berørte kommuner.

Somchai Charnnarongkul, fra landsbruksdepartementet sa mandag at de vil overvåke situasjonen.

Bøndene kan få en kompensasjon på knapt 1.200 baht pr. rai begrenset opp til 30 rai (48 dekar) pr bonde. Ris er den viktigste avlingen i området der det drenerte vannet havner. Selv om ris trenger vann til å spire, vil for mye vann være skadelig for avlingene.

(pf) Kilde: Bangkok Post
Kommentarer

Bare 500 meter igjenRedningmannskapene er bare 500 fra «Pattaya Beach» - stedet hvor de regner med at de 13 savnede er.  

Det er nå 84 dykkere som leter i grotten etter de 12 ungdommene i alderen 11-16 år og dere litt eldre fotballtrener. De har vært savnet siden lørdag for 9 dager siden.Forøvrig deltar det over 1000 mennesker i den svært krevende rednigs- og leteraksjonen.

Kommentarer

Kritisk punkt i leteaksjonen nådd


Redningmenne nådde i går kveld lokal tid et kritisk punt, et T-kryss, på sin vei til kammeret «Pattaya Beach».

I dag, mandag, er de nærmere kammeret, men støtte på en trang passasje som de må utvide for å komme seg videre, sa Chiang Rai-guvernør Narongsak Osotthanakorn iflg. Bangkok Post.

– Dette er dagens fokus. Passasjen må bli penetrert. Den er veldig smal ... De har ennå ikke nådd kammeret «Petaya Beach», sa Narongsak.

(pf) Kilde og bilder: Bangkok PostKommentarer
Se eldre saker...
RSS Feed