Stacks Image 186

Immigrasjonssjefen sier at TM30-rapporteringen skal fikses snart, men ...

Thailands Innigrasjonssjef sier at TM30 -rapporteringen skal fikses snart, men samtidig sies det at immigrasjonen bare må håndheve loven, hvis ikke gjør ingen det. Men når en ser Immigrasjonssjefens uttalelser har en liten tro på at noe skjer, snarere tvertimot. 

Thainytt har fått rapport fra en som har opplevd en 4 timers sekvens, inkl. 2 timer ventetid i kø, for å få fornyet sitt årsvisum, retirement-visa. I 12 år har det holdt med dokumentasjon fra ambassaaden, pass og et enkelt utfylt søknadsskjema. Nå måtte det i tillegg foretas bostedsregistrering på et annet kontor, samt fylles ut og undertegnes 5 andre skjemaer. Og på spørsmål om dette skal gjøres hver gang, var svaret: Ja !!

TM30-skjemaet må sendes immigrasjonen av utenlandske eller deres thailandske utleiere til det lokale immigrasjonskontor, hver gang de forlater boligen i 24 timer (og når de kommer tilbake).

Det sies også at skjemaene må også sendes inn sammen med pass eller ID-kort, og enten husregistreringsbøker eller andre bevis.

Selv om skjemaet vistnok kan fylles ut på nettet, klager mange utlendinger på at det tar uker eller til og med måneder å be om brukernavn og passord.

Bangkoks immigrasjonssjef generalmajor Patipat Suban na Ayudhaya snakket med Khaosod forrige uke som svar på økende klager over de ti år gamle reglene, Generalmajor Patipat har vært i tjenesten i 35 år, men nåværende innvandringsprotokoller har vært på plass enda lenger.

- Ting var veldig annerledes den gang, sier han. - For det første var det ikke så mange utenlandske innbyggere den gangen. Så systemet vi implementerte hadde heller ikke så mange problemer. Når det ikke var mange mennesker, var det lett, sa han.

Reglene er nedfelt i en lov fra 1979, som ikke er revidert eller oppdatert og har vært svært slapt håndhevet.

Han sier han forstår at mange ikke er fornøyd med loven, men politiet har ikke noe annet valg enn å følge den. - Noen av reglene er kanskje ikke moderne, men vi prøver å være moderne nå. Vi vil ikke alltid være millioner år gamle skilpadder, sa han. - Men når det gjelder loven, har vi ingen makt til å endre den. Det er ikke under vår myndighet ... hvis du vil endre noe, må du endre loven.

Immigrasjonssjefen innrømmet at kriminelle elementer som “call center"-svindlere sjelden kommer inn i denne prosessen. Men reglene "kan" tvinge utleiere og huseiere å sjekke leietagernes legitimasjon, og tipse myndighetene for å avskrekke eventuelle ugjerningsmenn. - Hvis alle følger reglene, ville det være vanskelig for dem å basere sin virksomhet i Thailand, sa han. - Men når reglene er slappe, forteller forbryterne det til hverandre.

Han sa også at tiltakene sørger for at myndighetene vet hvor utlendinger er i nødstilfeller, og lindrer huseiere bekymringer for deres gjesters identitet.

(we) Kilde: ChiangRaiTimes