Stacks Image 186

TM30: -Det er virkelig ikke så vanskelig, sier Immigrasjonen

Pol Col. Thatchapong Sarawannangkul fra Immigration Bureau (holder mikrofon) på Foreign Correspondents Club torsdag 9. aug. 2019

Å overholde det kontroversielle TM30-kravet er "virkelig ikke så vanskelig", sa en senior immigrasjonsoffiser på et panelmøte i Foreign Correspondents Club i Bangkok torsdag 9. aug.


Kommentaren ble gitt under paneldiskusjon om TM30-skjemaet og andre spørsmål rundt immigrasjonslover i Thailand, som bl.a. er reist av utlendinger i Isan og som har igang en underskriftskampanje på en petisjon.

I panelet var også Sebastian Brousseau fra Isaan. Advokaten som har vært involvert i den nevnte online-begjæringen.

En annen var den Thailand-baserte bloggeren Richard Barrow, som ifølge thaivisa holdt en utmerket presentasjon og som ba om klarhet og konsistens når det gjelder håndhevelse av TM30 ved Immigrasjonens kontorer i hele Thailand.

Som svar på klager på TM30 fra de som deltok på arrangementet, sa Pol Col. Thatchapong Sarawannangkul at innlevering av en TM30 var "virkelig ikke så vanskelig». Kommentaren hans før til en hørbar gisping av vantro fra den ene delen av rommet.

Offiseren fortsatte med å si at immigrasjonen prøver å gjøre det lettere for folk og oppfordret dem til å benytte seg av nettstedet TM30 og mobilappen. Dette til tross for klager fra folk som hadde registrert seg på nettjenestene men måtte vente i opptil seks uker på brukernavn og passord. Forsinkelsene ble ikke forklart med tekniske problemer, men at de som hadde registrert seg for tjenesten ikke hadde sendt inn riktig dokumentasjon.

Resonnementet bak TM30 ble nok en gang begrunnet med nasjonal sikkerhet, og var nødvendig for å bekjempe terrorisme og annen kriminalitet. Pol Col. Thatchapong understreket at Immigrasjonn i Thailand er her for å hjelpe mennesker og at TM30 hjelper med å holde mennesker i Thailand trygge - inkludert utlendinger.

Bortsett fra alle klagene, kom det også mange forslag til hvordan en kunne gjøre TM30 mer effektiv og mindre upraktisk. Direktøren for det australske handelskammeret, som også var i panelet, foreslo at immigrasjonen skulle gjøre det rosa ID-kortet mer tilgjengelig for utlendinger og at det potensielt kunne brukes som erstatning for TM30, TM28 og TM47 (90 dager rapportering).

Til stede var også Maj. Gen. Patipat Suban Na Ayudhya, leder for Immigrasjonen Division 1, som etter å ha hørt alle klagene angående TM30 sa tilbakemeldingene fra paneldiskusjonen vil bli gitt videre til hans overordnede ved Immigrasjonens hovbedkvarter.

Jonathan Fairfield som var på arrangementet for Thaivisa sa:

- Det var bra at senior immigrasjonsoffiserer kunne delta på arrangementet, og ta opp bekymringene fra utlendinger angående TM30. Som det ofte er tilfelle med immigrasjonssaker i Thailand, tror jeg at mange vil ha forlatt arrangementet med flere spørsmål enn de fikk svar angående TM30». "Etter å ha hørt kommentarene fra innvandringsmyndighetene, er mitt eget syn at jeg tror TM30 vil forsvinne når som helst snart.

Koblinger til nettstedet TM30 og mobilapper finner du nedenfor:

TM30 nettsted: https://extranet.immigration.go.th/fn24online/